Så många blir kära på jobbet

3 700 personer. Så många svenskar blir sambor efter att ha jobbat ihop året innan, visar statistik från SCB.

Karriär
Publicerad
Två läkare som är kära på jobbet
Illustration: Kristin Lidström

Totalt finns 86 500 par där båda arbetar på samma arbetsplats. Och det tycks vara bra för kärleken: de som arbetar tillsammans håller ihop längre än andra par.

”En bidragande förklaring kan vara att de som jobbar ihop i genomsnitt är lite äldre”, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB i ett pressmeddelande.

Begreppet ”Kärlek på lasarett”, ett vanligt i tv-serier och Harlequin-romaner, visar sig ha täckning i verkligheten:

”Det verkar faktiskt så, åtminstone inom sluten sjukvård. Den vanligaste yrkeskombinationen i de par som arbetar på samma arbetsplats är att båda är specialistläkare”, säger Lena Lundkvist.

Branschvis är det annars vanligast med parbildning inom restaurangvärlden och motorfordonstillverkning. Även kontor är en het dejtingarena, eftersom det är en plats där många yrkesgrupper möts.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden