Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Så klimatsäkrar du kontoret

Produktion, resor och försäljning har i regel störst klimatpåverkan i din verksamhet. Det gör det inte mindre viktigt för dig som chef att klimatsäkra det som sannolikt är enklast att påverka: kontoret.

Hållbarhet
Publicerad
Foto av ett smart kontor.

Det finns ett område där du som chef omedelbart kan flytta fram klimatpositionerna: själva kontoret. Att produktion, resor och försäljning i regel har störst klimatpåverkan i en verksamhet gör det inte mindre angeläget att klimatsäkra den plats där du förmodligen har allra lättast att påverka.

Det menar åtminstone Naturskyddsföreningen (SNF), som gett ut en guide till miljövänligare och mer klimatsmarta kontor, främst riktad till små och medelstora verksamheter.

Guiden är uppdelad i tre steg, men med tanke på klimatkrisens allvar skippar vi det första (källsortering, ekologiskt kaffe i fikarummet och så vidare) och går direkt på steg nummer två och tre.

Visste du att återbruk av en bärbar dator i stället för inköp av en ny kan spara i snitt 280 kilo koldioxidutsläpp? Återbruk av datorskärmar ger en ännu större besparing – hela 520 kilo koldioxid i snitt per skärm.

Att köpa begagnad kontorselektronik och även kontorsmöbler är således synnerligen god miljöinvestering, framhåller SNF som tipsar om var livstidsförlängande reparationer kan ske på sin hemsida.

Hur motiverar jag it-reparationer om det i slutändan trots allt visar sig enklare och billigare att köpa nytt?

”I de absolut flesta fallen är det betydligt billigare med begagnat”, säger Sebastian Holmström på företaget Inrego som arbetar med återbruk och livslängdsmaximering av it-produkter.

”I snitt betalar du 30 till 50 procent mindre för den begagnade produkten jämfört med nypris. Vi är vana att konsumera nytt, men fler får upp ögonen för den här möjligheten. Branschen växer explosionsartat.”

En översyn av el- och energiförbrukningen hör även det till de viktigare klimatinsatserna du kan göra på kontoret. Installation av rörelsesensorer kopplade till belysningen i korridorer och toaletter är en förhållandevis enkel åtgärd. Installera resurssnåla kranar eller vattensparande kranmunstycken. Se även till att optimera systemen för ventilation och uppvärmning. Ta hjälp av ett energioptimeringsproffs för att hitta de bästa åtgärderna.

5 vägar till ett hållbart kontor

  1. Serva elektroniken – då håller den längre. Mobiltelefoner behöver inte bytas varje år, använd längre tid. Köp begagnat. Vid inköp av nya datorer, välj TCO-certifierade.
  2. Ställ miljökrav på samarbetspartners och leverantörer.
  3. Använd rullgardiner eller persienner i stället för luftkonditionering för att minska solinstrålningen varma dagar.
  4. En vaktmästare eller fixaransvarig är guld värd på en arbetsplats. Personen kan eventuellt även bli inköpsansvarig samt bli företagets resurs för miljöanpassade inköp.
  5. Byt ut belysning och armatur mot LED-lampor och HF-armatur med TS-lysrör. Det finns även LED-lysrör som passar i vanliga lysrörsarmaturer.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden