bergochdalbana
Foto Adobe Stock

Så hanterar du känslostormarna när du söker jobb

Uppmuntran och avslag om vartannat – det kan vara en känslomässig berg- och dalbana att leta nytt jobb. Slits du mellan hopp och förtvivlan? Så här hanterar du det.

Att söka nya vägar i livet eller arbetslivet är förknippat med starka känslor – inte minst kring identitet, självkänsla och självförtroende. Kanske känner du dig instängd i din nuvarande roll – då kan det vara en lättnad att bara få igång processen med att se sig om efter nya utmaningar.

Men den känslan kan snabbt bytas ut till en av misslyckande, när nej tack på dina första ansökningar börjar trilla in i mejlkorgen. Ibland bara inom loppet av några timmar.

Här är några strategier från Harvard Business Review för att hantera känslostormarna:

emma2

Läs också: Här är Emma – din framtida medarbetare

Var förberedd på svängningarna: Att hitta ditt nya jobb kan gå på en vecka, eller ta flera månader, ja, till och med år. Det kommer att finnas toppar och dalar – veckor med flera schemalagda intervjuer som plötsligt övergår i radiotystnad. När du når botten kan du säga till dig själv: ”Jag visste att det skulle komma sådana här dagar – idag är just en sådan dag.” Du blir mindre överraskad och tar det mindre personligt.

Hantera dina känslor: För dagbok eller meditera – se där två strategier för att processa negativa känslor som kan hämma dig i ditt fortsatta arbete med att hitta ett jobb. HBR nämner en studie av en grupp arbetslösa ingenjörer som förde dagbok över sina känslor kring processen att söka jobb, som jämfördes med en kontrollgrupp som inte gjorde det. 52 procent av dagboksskrivarna hade fått nytt jobb åtta månader senare, men endast 18,6 procent av totalen.

laptop

Läs också: Chefen fick dold kopia – på alla anställdas mejl

Sök hjälp: En karriärcoach, andra arbetssökande eller en terapeut kan stötta och hjälpa genom jobbsökarprocessen och guida dig vidare när du kört fast.

Få energi: kanske särskilt gäller den som är arbetslös i väntan på nytt jobb – se till att fylla dina dagar med meningsfulla aktiviteter som träning, någon hobby eller kulturkonsumtion som tillför energi. Men även den som letar jobb under en pågående anställning gör kanske klokt i att inte låta sökandet ta upp all ledig tid.

Se saker i rätt perspektiv: Det är lätt att känna sig maktlös när man väntar på ett svar från en potentiell arbetsgivare, men försök se saken från deras synvinkel. Ditt nästa steg i din karriär är så klart allra viktigast för dig när du väl bestämt dig för att gå vidare – men glöm inte bort att andra har andra prioriteringar.

Kvinna med vitt hår som står i höstlöven

Läs också: Optimism – skyddar mot stress och ger högre lön

Relaterade artiklar

sverigesbastaarbetsgivare
Karriär

Lista: De är Sveriges bästa arbetsgivare

Sveriges bästa arbetsgivare 2019 har utsetts av employer brandingföretaget Universum.
En enkel operation gör skillnad i barns liv – och ny stolthet på jobbet, menar Martin Forsling, vd på Bontouch. Foto: Operation Smile, Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Operation Smile

Nya leenden ger stolthet på jobbet

Martin Forslings dotter föddes med läpp-, käk-, gomspalt.
Det blev starten på ett samarbete med hjälporganisationen Operation Smile.
I dag har hans företag Bontouch hjälpt 500 barn.

humorintervju1
Karriär

Så får du drömjobbet med hjälp av humor – 4 tips

Om du verkligen vill göra intryck på jobbintervjun – väv in lite humor! En expert på området tipsar hur du gör.

Lugn kvinna till vänster, två datorer till höger
Arbetsmiljö

4-dagarsvecka ökade Microsofts produktivitet

Microsofts Japan-kontor gav personalen ledigt varje fredag under augusti med bibehållen lön. Resultatet? Lyckligare medarbetare, effektivare möten och högre produktivitet.
Kvinna som sitter i trappa
Karriär

Kvinnliga vd:ar döms hårdare än manliga

En ny studie visar att ett företags tveksamma agerande fördöms hårdare om vd-posten innehas av en kvinna.
moocs
Karriär

Bli smartare med MOOC:s – helt gratis

Mitt i karriären och ingen tid för vidareutbildning? Med kostnadsfria onlinekurser, så kallade MOOC:er, öppnas nya möjligheter till studier, var och när du vill – till exempel vid Stanford och Harvard University.

Lena Ahlin lyfter fram respekt och ärlighet som viktigt för lyckade rekryteringar. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Landa nya stjärnor med respektfull rekrytering

97 procent av de som rekryteras jobbar kvar efter tre år.   En viktig förklaring till den succén stavas respekt, menar rekryteringsföretaget Consensus. ”Ytterst handlar det om människor och deras framtid. Då är det väldigt viktigt att vara noggrann”, säger Lena Ahlin.
stoppa_radslan
Beslutsfattande

Så hindrar du rädslan – från att sabotera karriären

Ett stort karriärbeslut på gång? Ofta får farhågorna kring det okända överhanden, och vi förblir vid vår trygga läst. Se rädslorna i vitögat och återta kontrollen över dina val!