bergochdalbana
Foto Adobe Stock

Så hanterar du känslostormarna när du söker jobb

Uppmuntran och avslag om vartannat – det kan vara en känslomässig berg- och dalbana att leta nytt jobb. Slits du mellan hopp och förtvivlan? Så här hanterar du det.

Att söka nya vägar i livet eller arbetslivet är förknippat med starka känslor – inte minst kring identitet, självkänsla och självförtroende. Kanske känner du dig instängd i din nuvarande roll – då kan det vara en lättnad att bara få igång processen med att se sig om efter nya utmaningar.

Men den känslan kan snabbt bytas ut till en av misslyckande, när nej tack på dina första ansökningar börjar trilla in i mejlkorgen. Ibland bara inom loppet av några timmar.

Här är några strategier från Harvard Business Review för att hantera känslostormarna:

emma2

Läs också: Här är Emma – din framtida medarbetare

Var förberedd på svängningarna: Att hitta ditt nya jobb kan gå på en vecka, eller ta flera månader, ja, till och med år. Det kommer att finnas toppar och dalar – veckor med flera schemalagda intervjuer som plötsligt övergår i radiotystnad. När du når botten kan du säga till dig själv: ”Jag visste att det skulle komma sådana här dagar – idag är just en sådan dag.” Du blir mindre överraskad och tar det mindre personligt.

Hantera dina känslor: För dagbok eller meditera – se där två strategier för att processa negativa känslor som kan hämma dig i ditt fortsatta arbete med att hitta ett jobb. HBR nämner en studie av en grupp arbetslösa ingenjörer som förde dagbok över sina känslor kring processen att söka jobb, som jämfördes med en kontrollgrupp som inte gjorde det. 52 procent av dagboksskrivarna hade fått nytt jobb åtta månader senare, men endast 18,6 procent av totalen.

laptop

Läs också: Chefen fick dold kopia – på alla anställdas mejl

Sök hjälp: En karriärcoach, andra arbetssökande eller en terapeut kan stötta och hjälpa genom jobbsökarprocessen och guida dig vidare när du kört fast.

Få energi: kanske särskilt gäller den som är arbetslös i väntan på nytt jobb – se till att fylla dina dagar med meningsfulla aktiviteter som träning, någon hobby eller kulturkonsumtion som tillför energi. Men även den som letar jobb under en pågående anställning gör kanske klokt i att inte låta sökandet ta upp all ledig tid.

Se saker i rätt perspektiv: Det är lätt att känna sig maktlös när man väntar på ett svar från en potentiell arbetsgivare, men försök se saken från deras synvinkel. Ditt nästa steg i din karriär är så klart allra viktigast för dig när du väl bestämt dig för att gå vidare – men glöm inte bort att andra har andra prioriteringar.

Kvinna med vitt hår som står i höstlöven

Läs också: Optimism – skyddar mot stress och ger högre lön

Relaterade artiklar

Sundar Pichai, CEO på Google
Karriär

10 egenskaper en bra ledare har – här är checklistan från Google

Vad gör en chef som får människor att trivas på jobbet, stanna kvar och prestera bra? Det har Google under mer än 10 år kontinuerligt forskat kring i Project Oxygen.

Karin Agerman pluggar vidare efter sin doktorstitel, med en Executive MBA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

”Jag blir aldrig fullärd”

En doktorstitel räcker inte. Nu pluggar Karin Agerman en Executive MBA också. ”Att lära mig nytt är det som driver mig”, säger hon.

svordomar
Karriär

10 misstag ingen vill göra på anställningsintervjun

Jobbintervjuer är stressande och leder lätt till misstag hos alla inblandade. Men vilka är harmlösa, och vilka är närmast oförlåtliga? Undersökningsföretaget Yougovs brittiska del har frågat folk i alla åldrar och positioner om vad som mest sannolikt får en jobbintervju att haverera.

nyillus
Karriär

Fler kvinnor får kränkande frågor i rekryteringen

Nästan tre gånger så många kvinnor som män anser sig ha fått kränkande frågor under en anställningsintervju, visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av bemanningsföretaget Randstad. Fler än var fjärde svensk upplever samtidigt att de nekats anställning på grund av diskriminering.

soffa
Karriär

Chefer har inte tillräckligt med tid för sin partner

Den svenska chefen är stressad, har krävande medarbetare och jobbar massor med övertid. Men upplever sig samtidigt ha balans i livet, visar Chefs undersökning. Hur går det ihop?

stefan1
Karriär

Förra årets vinnare: ”Ett mycket spännande år”

En vardagshjälte i en utsatt chefsroll som skapat fantastiskt resultat. Så löd juryns motivering när Stefan Vilkman blev Årets Chef 2019. Här berättar han om sitt omtumlande år efter prisutmärkelsen.

Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
dilemma-4
Karriär

Microsofts vd: ”Därför ska du våga ta utlandsjobbet”

Chefen har blivit erbjuden jobb utomlands – men sambon stretar emot. Hur ska hon tänka? Microsofts Sverige-vd Hélène Barnekow ger råd i Chef Dilemma.