Niklas Laninge till höger. Bild på två par vilande fötter framför en öppen brasa.

Så hanterar du julstressen

Sönderstressad inför jul? Gör ett beteendepsykologiskt experiment. Pandemin ger dig alla ursäkter du behöver för att tacka nej och istället hinna njuta av allt det vackra – och lämna in budgeten. Det säger beteendepsykologen Niklas Laninge. 

”Många chefer har målat in sig i destruktiva mentala modeller när det kommer till privatlivet. December fylls av stress över lucialinnen, julbak, klappar och glögg hos grannar och brorsan. Utöver alla arbetsprojekt som har deadline innan nyår och budgeten som ska in”, säger beteendepsykologen Niklas Laninge. 

Han hänvisar till ”the paradox of choice”. När det finns ett oöverskådligt antal valmöjligheter som dessutom under denna tid på året upplevs som måsten, leder det lätt till att man prokastinerar samtidigt som stressen stiger. 

Förenkla valmenyn. Reducera antalet val – är hans första råd. Det faktum att vi går mot den andra pandemijulen ger oss alla ursäkter som vi behöver. 

”Nu om någon gång kan du vara snäll mot dig själv och skylla på externa omständigheter. Smittrisken gör att du lätt kan komma undan med att inte dricka glögg med varendaste avdelning på jobbet, minska på antalet julbord du äter med kunderna och skylla på halvledarbristen när barnen skriker efter en ny Ipad.”

Kategorisera utifrån vad som är viktigt – är hans andra råd. 

Niklas Laninge, som är chef för PBM Swedens avdelning Behavioural Insights, ser i sitt jobb hur svårt chefer har att delegera. Han menar att många av de saker man som chef tror att man måste göra faktiskt hanteras utmärkt av kollegorna. Vilket leder till att man istället kan fokusera på de viktigaste arbetsuppgifterna, vilket torde vara att hålla deadline i de projekt man är ansvarig för och få in en budget som man kan leva upp till nästa år. 

lugnet-3

Läs också: 5 knep du kan sno för att hitta lugnet innan jul

Bästa sättet är att börja i det lilla, vilket är hans tredje råd. Tacka nej respektive delegera några mindre saker och utvärdera sedan om det gav önskade effekt – att du hinner dra efter andan och ägna dig åt det som skapar värde för dig i ditt liv. Och om det gör det – fortsätt tacka nej, rensa bort, skala ner. 

”Jag menar, vad är det värsta som kan hända om du inte dyker upp på brorsans årliga glögg? Se det som ett beteendeexperiment. Vi är slavar under våra måsten – men som man säger inom ACT (Acceptance and Commitment therapy); det enda du måste i livet är att du måste välja och att dö.”

Det är lättare sagt än gjort, det tänker Niklas Laninge ofta på. Det är så lätt att sugas in i stressen över stora julklappar och julstjärnor i varje fönster. Hans egen son klagade häromdagen på att det inte var tillräckligt med julstämning hemma hos dem men han hävdar ändå att det inte är bristen på julljus som kommer att hålla barnen från psykologen som vuxna. 

”Det är att jag har tid tillsammans med dem, att leka, läsa eller prata om vad som är meningsfullt. Alltså bete sig i sin värderade riktning.” 

Vilket är hans fjärde råd – att fundera på vad som ger värde i livet, för dig själv, dina kollegor och din familj. 

”Om det finns något som är bra med pandemin, så är det ju att vi har fått andrum att göra just det”. 

presenter

Läs också: Undersökning: Här är julklappen flest vill ha – av chefen

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

katarina-webb
Hälsa

Psykologen om hur vi skapar goda relationer

Alltfler studier pekar på att goda sociala relationer är avgörande för vår hälsa. Psykologen Katarina Blom ger en djupare förståelse för vår sociala hjärna. 

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
En kvinna håller i en klangskål. Till vänster: Person ger kvinna ett par bowlingskor.
Hälsa

Nu ska chefen avgöra vad som är friskvård

Arbetsgivaren får ett större ansvar för att bedöma vad friskvårdsbidraget får användas till. Det blir resultatet när Skatteverket tar bort den exempellista på aktiviteter som tidigare funnits. Det är den stora – och enda – nyheten kring friskvårdsbidraget 2022. 

En ung kvinna sitter framför sin dator och äter lunch, i form av en smörgås.
Hälsa

”Missa inte de tidiga signalerna på psykisk ohälsa”

De psykiska ohälsotalen skenar. Men det måste inte vara komplicerat att sätta in åtgärder på arbetsplatsen. ”Ibland behövs det inte mer än att chefen följer upp den anställda”, säger Gunnar Bergström, professor i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle.

En
Hälsa

Allt fler blandar jobb och semester – kan ge sämre återhämtning

Allt fler tar längre ledigheter och passar på att sitta på annan ort och jobba. Men det innebär en risk att du får sämre koll på hur mycket paus du får från jobbet.

Illustration av bland annat en hjärna och en person som pratar.
Hälsa

Studier ger nyckeln till välmående team

Ta hjälp av forskningen för att förebygga psykisk ohälsa på din arbetsplats. Nu finns en ny sammanställning över 32 vetenskapliga studier som visar hur du kan göra.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Kvinna sitter framför dator, ljus flödar in genom fönstret.
Hälsa

Ta in ljuset - bli piggare

Under vintern når bara fem procent av det globala ljuset till Sverige. Vill du få så mycket som möjligt av det ljus som finns? Se till att vara ute före klockan tio på morgonen.