Frågorna som coronakrisen framkallar är många: hur ska vi hålla verksamheten igång? Hur mår mina medarbetare egentligen? Hur ska det gå ekonomiskt? Vad händer om situationen blir långvarig? Tänk om vi måste göra oss av med folk? Och hur går det för mina gamla föräldrar? Chef har samlat de bästa tipsen för hur du hanterar oron.
Cheferna bär på trippeloro, för sig själva och hur de ska hantera sin egen roll i situationen, för verksamheten de är ansvariga för och för sina medarbetare.
De måste avlastas så långt som det bara går just nu. Det säger Kerstin Jeding, psykolog på Doktor24.se och tidigare chef på Stressmottagningen i Stockholm.
”Det är viktigt att stötta cheferna i att sätta en gräns för vad som är deras uppdrag. Deras ansvar sträcker sig till att arbetsmiljön är så god som möjligt under omständigheterna, men de är inte ansvariga för medarbetarnas totala mående i den här situationen.”
Med det sagt är det viktigt att acceptera att det är svåra tider, och att den oro man känner är en helt naturlig reaktion.
”Det är bara att inse att det här kommer att ta en stor del av chefernas arbetstid. Att hantera hela situationen är en helt ny arbetsuppgift i sig som man behöver avsätta tid för varje dag”, säger Kerstin Jeding.
Den egna och medarbetarnas oro kan mildras genom att man som chef ser till att hantera och upprätthålla alla sociala kontakter som man har på jobbet. Och att vara tydlig med vad som gäller på just din arbetsplats.
”Detta mildrar oron, som så lätt växer när man sitter hemma helt ensam.”
För både chefen och medarbetaren är det viktigt att försöka styra undan från negativa tankespiraler. Kerstin Jeding råder oss att kartlägga vad vår oro handlar om och titta på vad den får oss att göra.
”För vissa är det sjukdomen och att man oroar sig för en åldrande förälder, andra är orolig för de långsiktiga konsekvenserna för företaget, den tredje är osams med sin partner och funderar över hur länge de ska tvingas sitta hemma. Att ta reda på vad man är mest orolig för gör det lättare att hantera oron. Det är som att dra fram skeletten ur garderoben och monstren under sängen. De försvinner ofta när de belyses.”
Kerstin Jeding rekommenderar också att man tittar på vad oron får oss att göra.
”Om det endast leder till att du tvättar händerna och kollar infon från Folkhälsomyndigheten någon gång om dagen så är oron funktionell och motiverar dig att göra bra grejor. Men om du lägger många timmar om dagen på att kolla uppdateringar om sjukdomsläget från hela världen då är inte längre din oro funktionell utan ångestdriven. Då bör du fundera på vad du kan göra för att hantera det på ett sätt som hjälper dig istället för att leda dig in i onda spiraler.”
”Ju högre upp i organisationen desto ensammare, desto mindre stöd”, säger Chefs expert, psykologen och ledarskapsutvecklaren Leif E Andersson. ”Men försök att prata med andra chefer och din egen chef. Och se till att utnyttja de tjänster ni redan har i företaget i form av HR-specialister och via företagshälsovården i form av coacher och psykologer.”
Leif E Andersson konstaterar också att som chef tvingas man ”sitta på händerna”. Dels i form av att bortse från sin egen oro men också i sin vilja att vara en bra chef och lösa sina medarbetares problem.
”Människor som är oroliga vill egentligen bara få prata om det. Det de säger sätter igång tankar hos dig men utgå inte från att medarbetaren tänker som du. Låt därför medarbetarna få uttrycka sin oro utan att du kommer med lösningar och förslag. Tolka inte, tro inte och sätt framför allt inte igång med ”fel” lösningar. Fråga möjligtvis hur personen skulle vilja att det löste sig, vad hen har för idéer själv. Allra sist kommer ditt erbjudande om lösning.”
Kerstin Jeding poängterar än en gång att oron är naturlig och menar att som chef är det viktigt att förmedla att man kan fortsätta jobba trots sin oro.
”Vi tror lätt att oron är ett problem som måste lösas först. Men vi kan fortfarande göra saker parallellt med oron. Därför försöker vi skjuta in ett ‘och’. Exempelvis: ‘Du är orolig för att verksamheten kommer att drabbas och hur kan du ändå fortsätta att driva din enhet framåt?’ Som chef tvingas man balansera på en knivsudd, med att stötta och samtidigt hjälpa personerna framåt.”
Mindfulness-övning för att öka ditt lugn - 5 – 4 – 3 – 2 – 1
Här ett tips från författaren och föreläsaren Elisabeth Gilbert. En övning som tar udden av din oro, genom att föra dig tillbaka till nuet.
Gör följande för att få ett stopp på alla oroligt snurrande tankar och bli mer närvarande. Avbryt vad du än gör, var du än är och bara se dig omkring. Lägg i din omedelbara omgivning märke till:
5 saker som du ser
4 saker som du hör
3 saker som du kan känna på
2 saker som du kan lukta på
1 sak som du kan smaka på
Gör den här enkla mindfulness-övningen några gånger om dagen och du kommer att få lättare att hantera din oro och kan vara mer närvarande med dig själv och dina medarbetare.
Webbkurs: Stresshantering för chefer
Björn Hedensjö: Så hanterar du stressen
I webbkursen lär psykologen, poddaren och författaren Björn Hedensjö dig:
Att hantera skadlig och riskfylld stress.
Att motverka problem med stress på och utanför jobbet.
Lär dig konkreta verktyg för stresshantering – för dig själv och dina medarbetare.
På Chef 2021 presenterar vi de viktigaste lärdomarna från chefsåret 2020 samtidigt som vi spanar i kristallkulan mot trenderna som kommer prägla chefsrollen framöver. Psst! I år öppnar vi upp evenemanget för alla chefer att delta – kostnadsfritt!
Med Chefboken är det enkelt, vi har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Julerbjudande! Halva priset på 6 månader med Chefboken.
Hur stärker du din konkurrenskraft som chef eller ledare? På Chefakademin finns det flera digitala kurser som hjälper dig upskilla ditt ledarskap. Ta en smart paus på hemmakontoret och lär dig något nytt.
Chef Dilemma är podden där Cissi Elwin ställer Sveriges toppchefer inför ett verkliga dilemman. I det senaste avsnittet möter hon Anna Wikland, Sverigechef Google. Missa inte det!
Chefers sjukfrånvaro ökar kraftigt. Men varför, och vad kan göras för att vända utvecklingen? Ett nytt forskningsprojekt ska gå till botten med frågan genom att undersöka chefers arbetsmiljö inom Helsingborgs stad.
46:07
Annonssamarbete
Chef + Handelshögskolan i Stockholm
Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.
Trenden för 2021 rör sig allt mer från prestation till helhetstänk. Det är mindre lycra och mer teknik. Mer skog än tidtagning. Och allt mer tar plats på arbetstid.
Stigmatiseringen av psykisk ohälsa riskerar att underblåsas av manliga chefer, visar en ny studie. Men både manliga och kvinnliga chefer tycker det är stressande med medarbetare som lider av depression.
Pandemin har förändrat våra arbetsplatser och rivstartat allt från ny lagstiftning till digitalisering. Nu måste chefer och arbetsgivare hänga med i allt det nya.
Hr-experterna på Simployer framtidsspanar – och ger dig möjlighet att ligga steget före.
När Hälsoutmaningen går in i sin sista vecka uppenbarar sig en oväntad effekt bortom de 10 000 stegen: att prata med kollegorna i peppgrupperna har blivit en av veckans bästa stunder.
Väntar ett nytt "det nya normala" när det efterlängtade vaccinet rullats ut? Här är punkterna att hålla i minnet för dig som ska leda förändring under året.
Under pandemin har korttidspermitteringar och ökat hemarbete frigjort tid för många svenskar, tid som kunde ha utnyttjats till kompetensutveckling. Men lärandet ligger i stort sett stilla – trots stora behov.
Bristande arbetsglädje kan sänka livskvaliteten, och för chefer i högre positioner kan jobbet i ett sådant läge kännas som en återvändsgränd. Så här kan du ta dig ur karriärfällan.
Visst är det härligt när alla är överens. Men du som gått över helt till digitala möten märker kanske att ja-sägandet ökat? Såhär kan du göra för att istället främja fritt och kreativt tänkande.
Vi behöver ägna 101 dagar åt kompetensutveckling för att ens kunna utföra våra grundläggande arbetsuppgifter år 2022 enligt World Economic Forum. Det är 25–30 dagar per år. Eller 5 timmar i veckan. Hur många timmar ägnar du och ditt team?
Det livslånga lärandet har på senare år lyfts fram som en karriärnödvändighet. World Economic Forum går nu steget längre, och utropar en akut global kunskapskris. Och organisationen pekar ut en viss färdighet som viktigare än alla andra att tillägna sig.
Hjärnan är fantastisk, men när det gäller att lära sig nya saker så har den sina begränsningar. Så här kan du behålla kunskapen med smarta mobilverktyg.
karriären – hemifrån Måste karriärutvecklingen sättas på paus under ett globalt krisläge? Inte nödvändigtvis. Här är fem tips för att fortsätta växa professionellt trots att du sitter ensam på hemmakontoret.
Videomötena avlöser varandra som aldrig förr under covid-19. Och även om det är praktiskt att kunna ses utan att träffas kan videosamtalen upplevas som mer utmattande än vanliga möten. Detta kan du göra för att minimera Zoom-tröttheten.
Vi har lång erfarenhet av företagsanpassade utbildningar i klassrum, online och i blended learning-form. Välj det upplägg som passar din organisation bäst.
På Chef 2021 presenterar vi de viktigaste lärdomarna från chefsåret 2020 samtidigt som vi spanar i kristallkulan mot trenderna som kommer prägla chefsrollen framöver. Psst! I år öppnar vi upp evenemanget för alla chefer att delta – kostnadsfritt!
Med Chefboken är det enkelt, vi har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Julerbjudande! Halva priset på 6 månader med Chefboken.
Hur stärker du din konkurrenskraft som chef eller ledare? På Chefakademin finns det flera digitala kurser som hjälper dig upskilla ditt ledarskap. Ta en smart paus på hemmakontoret och lär dig något nytt.
Chef Dilemma är podden där Cissi Elwin ställer Sveriges toppchefer inför ett verkliga dilemman. I det senaste avsnittet möter hon Anna Wikland, Sverigechef Google. Missa inte det!
Vi är glada för att du besöker Chef.se! Vi vill gärna veta mer om dig och varför du besöker oss.
Vill du delta i vår undersökning? Det tar bara tre minuter – vi lovar!Om du väljer att lämna din e-postadress tävlar du om en valfri webbkurs från Chef.
Artikeln du vill läsa är låst. Du behöver logga in på chef.se för att fortsätta läsa. Det är enkelt och kostnadsfritt, allt som behövs är din mailadress.
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se