snacka

Så håller du i ett möte – utan prata sönder det

Som chef är du säkert den som oftast kallar till möten. Det är du som håller i mötesagendan och är drivande för att ni inte ska dra över tiden. Då är det lätt att känna att du har pratat överlägset mest och att de andra mötesdeltagarna knappt kommit till tals.

Om en person tar upp allt syre i ett mötesrum kan resten av deltagarna känna sig som publik. Känslan av att ni är kolleger försvinner och sammanhållningen kan försämras.

Så hur gör du för att släppa fram medarbetarna? Genom att vara tyst oftare är det enkla svaret. Men det kan vara svårt i längden om du inte gör förändringar. Nu har Art Markman, professor i psykologi vid universitetet i Texas, listat hållbara råd i HBR (Harvard Business Review).

Här hans bästa råd:

1) Kom förberedd till mötet

Ska du hålla ett tal förbereder du dig garanterat. Men det är minst lika viktigt att komma förberedd till ett möte som ett anförande. Här är några saker du kan göra innan:

  • Anteckna vad vill säga under mötet
  • Sätt en tidsgräns på till exempel 3 minuter för varje punkt
  • Tänk hur du kan vara kort och koncis i det du ska säga
  • Träna gärna på vad du ska säga inne på ditt kontor

Om du har fått mötesagendan på förhand eller sätter den själv: Rangordna ämnena efter din expertis. Kanske är det ett eller flera ämnen. Om ett nytt ämne kommer upp på mötet, fråga dig själv om du behöver tillföra något eller om det är bättre att lyssna in medarbetarna.

Läs också: Elon Musk till personalen: "Lämna dåliga möten"

2) Förbered dina medarbetare

Om du håller i mötet: Se till att dina medarbetare också får chans att förbereda sig. Spontana möten kan vara bra ibland, men kring viktiga frågor bör du skicka ut en mötesagenda på förhand. Tänk efter vilka frågor som berör varje medarbetare mest. När samtalet är igång kommer öppna upp för fler att dela med sig av sina tankar.

Inför mötet kan du prata med en enskild medarbetare och uppmuntra till att den delar med sig av sin expertis i en viss fråga. Det signalerar att du har förtroende för medarbetaren.

3) Våga gå laget runt

Ett sätt för att få alla att ta plats är att, när ni diskuterat ett ämne, gå laget runt och fråga alla vad de tycker. ”Ska vi gå vidare med det här: Ja eller nej?”. Även om inte alla är bekväma att vara i centrum, speciellt inte om de är nya, kan det vara ett sätt att få höra fler röster.

Att vara personen som pratar mest är, enligt Art Markman, kontraproduktivt och en vana som är svår att bryta. Men genom att vara medveten om problemet och försöka göra några konkret åt det kan du förbättra möteskulturen på ditt jobb. Kanske börjar fler uppskatta möten än att bara tycka det är något onödigt ont.

Läs också: 3 sätt: Så gjorde Steve Jobs sina möten superproduktiva

Relaterade artiklar

chefentystmote
Kommunikation

3 gånger chefen ska vara tyst under ett möte

Att vara chef innebär att du måste behärska konsten att veta när du ska driva ett möte framåt – och när det är bäst att vara tyst och släppa fram andra. Här är några råd för att lyckas!
20 procent av medarbetarna står för 80 procent av sjukfrånvaron. Det är där hälsoarbetet ska fokuseras, menar Lars Roth på MedHelp. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + MedHelp

Upptäck riskbeteenden som förvarnar om sjukskrivning

Chefer missar – helt i onödan – riskbeteenden som varnar för att medarbetare riskerar att bli långtidssjukskrivna.
Med rätt stöd kan det undvikas.
”Sjukfrånvaro behöver angripas utifrån data – inte magkänsla”, säger Lars Roth på Medhelp.

googlestudien
Beslutsfattande

Googlestudie: 10 saker chefen måste leva upp till

Uppdaterar svaren i den 10-åriga studien.

mall
Kommunikation

Gratis mall: Utvecklingssamtal

Snart är det dags för samtalen många chefer bävar för. Utvecklingssamtalen. Men om du förbereder dig kan de leda till bättre arbetsmiljö och en djupare relation med dina medarbetare.
chef-tillit
Arbetsmiljö

Transparenta chefer skapar tillit i teamet

I tider av oro och ständiga förändringar har tillit blivit allt viktigare. Med hög tillit i gruppen får du mer självgående medarbetare som kräver mindre styrning – även om de också kan bli mindre benägna att ta emot råd. Men hur skapar du denna tillit?
introvert-3
Kommunikation

4 saker som introverta önskar att alla visste

Som chef måste du kunna leda flera olika typer av människor.
Visa hjärta som chef. Petra Spranger, HR-chef på Fastighets AB Balder, vill visa empati och omsorg om medarbetare – både på jobbet och privat. Foto: Anna Rehnberg
Annonssamarbete Chef + Feelgood

Får friskare medarbetare – med empatiskt ledarskap

”Vi vill kunna stötta medarbetare när det händer något i privatlivet”, säger HR-chef Petra Sprangers på fastighetsbolaget Balder. Där har empatiskt ledarskap, med fokus på hela hälsan, blivit en nyckel till engagerade medarbetare.

mystery
Kommunikation

Heta trenden: Så lyckas du med din ”Mystery Lunch”

På techföretaget Tobii har ”Mystery Lunch” blivit en metod för spännande möten, nya konstellationer och bättre sammanhållning mellan medarbetarna.