Så håller du bästa utvecklingssamtalet

Utvecklingssamtal är till stor hjälp i ditt ledar­skap om du använder dem rätt. Med boken ”Målstyrning genom utvecklingssamtal” vill Sara Roos bidra till bättre samtal.

Kommunikation
Text: Maria Gerlofson
Publicerad

Varför skrev du boken?

”Oförberedda och syftnings-lösa utvecklingssamtal jag haft med tidigare chefer har påverkat min motivation och mitt engagemang i negativ bemärkelse. Jag såg möjligheter att ändra på detta och presentera enkla och användarvänliga verktyg att använda sig av.”

Vad är avgörande för att lyckas med målstyrning?

”Att mål sätts på övergripande organisatorisk och individuell nivå, både på lång och kort sikt. Vision ska alltid vara huvudmålet. Säkerställ att målgöraren vet hur, varför, när och vem. Var säker på att personen accepterar målen och vill ta sig an uppgiften. Bryt ner i delmål med en tydlig tidsram.”

Hur kan vi styra genom utvecklingssamtal?

”Under utvecklingssamtalet får du inblick i din medarbetares arbetssituation, tankar samt dennes förändringsbenägenhet. Att arbeta regelbundet med utvecklingssamtal ska ses som en trygghet, en hjälp i ditt ledarskap. Görs de på rätt sätt blir det enklare att styra.”

Vilka är nycklarna till bra utvecklingssamtal, jämfört med hur det ofta ser ut i dag?

”Planering. Förberedelse-, genomförande- och efterbearbetningsfaserna behöver vara planerade. Ett oplanerat utvecklingssamtal kan lika gärna utebli. Som chef behöver man veta var företaget befinner sig i nuläget och vara påläst kring värderingar, övergripande mål, vision och så vidare. Många chefer är dessvärre inte det.”

Vilka fallgropar bör jag inte falla i som chef?

”Lova inte något du inte kan hålla. Gissa inte svaret på något du inte vet. Strunta inte i att prioritera och förbereda dig själv inför samtalet.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden