Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Så gör starka organisationer i tider av osäkerhet

Vad utmärker starka och flexibla organisationer i en tid av stor förändring och osäkerhet? Det är den stora fråga som författaren och ledarskapsgurun Simon Sinek tar sig an i sin bok ”The Infinite Game” (Spelet utan slut).

Teamutveckling
Text: Redaktionen
Publicerad

Ledarskapsgurun och TED talk-stjärnan Simon Sinek har tidigare skrivit flera bästsäljande böcker, bland dem moderna klassikern ”Fråga först varför”.

I sin nya bok jämför Sinek spel med ett klart definierat slut, som fotboll eller schack, med sådana som saknar tydliga regler, aktörer eller slutmål. Till spelen utan slut hör affärer, politik och själva livet.

Här är redaktören Björn Hedensjös tankar om boken.

Vad har det här att göra med chefer?
”Sinek argumenterar för att chefer som tror att de spelar ett spel med klart definierat slut tar en stor risk i vår tid. De hamnar efter i kultur, inom innovation och resultat. Omvänt kan chefer som spelar ‘det oändliga spelet’ åstadkomma underverk, och Sinek leder det i bevis genom massa konkreta exempel och företagscase.”

Kan du nämna något sådant konkret exempel?
”Han berättar exempelvis om ett tillfälle för massa år sedan då han åkte taxi med en högt rankad chef i Apple. Sinek visade honom den då splitternya musikspelaren Zune han hade fått från Microsoft, och sa att han tyckte att den var klart bättre än Apples dåvarande spelare Ipod. Applechefen svarade helt kort, lugnt och obekymrat: ‘Det är den säkert.’ Sinek menar att det återspeglar en tydlig kultur hos Apple, där vet man att spelet aldrig tar slut och ständigt förändras. Året efter lanserades Iphone, som direkt raderade ut behovet av särskilda musikspelare.”

Innehåller boken tips?
”Ja, hela boken bygger på en handfull viktiga principer som chefer med ett ‘ändlöst tankesätt’ kan följa, helt eller delvis. Precis som med tumregler för en hälsosam livsstil behöver man inte haka på allt, men ju mer man följer reglerna desto större chanser att lyckas, enligt Sinek.”

Är den här boken relevant för alla chefer?
”I allra högsta grad. Och den är skriven med så lätt hand och så underhållande att den nog är intressant för alla i arbetslivet och till och med ännu fler än så. Även om den innehåller praktiska råd så är den fullmatad med bra historieberättande.”

Vad inspirerade dig mest?
”Jag tyckte att det var väldigt intressant och inspirerande att läsa om hur man som långsiktig chef behöver sluta tänka på andra spelare som konkurrenter som ska slås. Istället behöver man se dem som värdiga rivaler som kan hjälpa oss att bli bättre spelare. Det var också spännande att läsa om exempel på värderingsdrivna företag som tagit väldigt modiga beslut, förändrat branscher och hur det samtidigt lyft resultatet.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden