Så gör du när kollegan har högre lön än du

Läsarfråga: 

”Jag är 46 år och arbetar sedan knappt ett år som chef i ett större privat företag. Härom dagen diskuterade jag och en kollega pensioner och andra förmåner. Jag insåg då att vi har olika avtal, mitt är inte lika förmånligt som hans. Detta trots att han har motsvarande befattning som jag och är ungefär lika gammal. Han har arbetat i företaget i 13 år — från början i ett bolag som köpts upp av det företag där vi nu arbetar. Är det verkligen rimligt att vi har olika avtal?”

Svar:

Löneskillnader kan bero på en rad olika omständigheter som erfarenhet, anställningstid, prestation. Sådana skillnader kan kanske vara orättvisa men inte nödvändigtvis diskriminerande. Om skillnaden i era avtal beror på omständigheter som saknar samband med ditt kön eller annan diskrimineringsgrund är särbehandlingen inte otillåten.

Enligt diskrimineringslagen är det inte tillåtet för en arbetsgivare att missgynna en anställd genom att behandla denna sämre än någon annan i en jämförbar situation, om missgynnandet har samband med någon av diskrimineringsgrunderna (till exempel kön) såvida inte något undantag till diskrimineringsförbudet (positiv särbehandling) är tillämpligt.

En jämförbar situation, är då det är rimligt och naturligt att behandla er likadant. Om din kollega har en annan utbildning eller mer arbetslivserfarenhet kan detta innebära att ni inte anses vara i en jämförbar situation. Vidare ska det finnas ett samband mellan missgynnandet och någon av diskrimineringsgrunderna, vilket innebär att diskrimineringsgrunden direkt eller indirekt ska ha påverkat det missgynnande beslutet.

 

Fredrik Dahl, arbetsrättsadvokat och delägare 

advokatfirman Vinge

 

LÄS OCKSÅ: Läs alla expertsvar här

Relaterade artiklar

trumpen1-2
02:03 min
Arbetsrätt

3 råd när medarbetarens inlägg gränsar till rasism

Video + Text Chefs expert i arbetsrätt, Fredrik Dahl, ger råd för hur en chef ska agera när hen upptäcker att en medarbetare uttrycker sig olämpligt på nätet.
20 procent av medarbetarna står för 80 procent av sjukfrånvaron. Det är där hälsoarbetet ska fokuseras, menar Lars Roth på MedHelp. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + MedHelp

Upptäck riskbeteenden som förvarnar om sjukskrivning

Chefer missar – helt i onödan – riskbeteenden som varnar för att medarbetare riskerar att bli långtidssjukskrivna.
Med rätt stöd kan det undvikas.
”Sjukfrånvaro behöver angripas utifrån data – inte magkänsla”, säger Lars Roth på Medhelp.

fredrik-dahl-expert
Arbetsrätt

Berättade om graviditet – fick inte utlovat jobb

Stella blev lovad jobbet som produktchef – men när hon berättade att hon var gravid gick tjänsten till en manlig kollega. Solklart fall av diskriminering, visst? Arbetsrättsadvokaten reder ut begreppen.
anncharlotte-bretan-5
Arbetsrätt

Vad innebär de nya reglerna för lönekartläggning?

Inte lätt att hålla reda på alla nya måsten som chef. Här förklarar vår löneexpert de nya reglerna för lönekartläggning som börjar gälla från och med nästa år.
fredrik-dahl-expert
Arbetsmiljö

Kan jag kräva att få jobba hemma?

Chefen Eva-Lotta vill gärna jobba hemifrån. Medarbetarna säger ja men de högre cheferna säger nej. Hur mycket kan hon framhärda i sin önskan om distansarbete?
fredrik-dahl-expert
Arbetsrätt

”Får ledningen ge mig munkavle?”

Är det ok att beordra anställda att inte prata med media? Det undrar signaturen Peter. Arbetsrättsadvokat Fredrik Dahl ger svar.
Visa hjärta som chef. Petra Spranger, HR-chef på Fastighets AB Balder, vill visa empati och omsorg om medarbetare – både på jobbet och privat. Foto: Anna Rehnberg
Annonssamarbete Chef + Feelgood

Får friskare medarbetare – med empatiskt ledarskap

”Vi vill kunna stötta medarbetare när det händer något i privatlivet”, säger HR-chef Petra Sprangers på fastighetsbolaget Balder. Där har empatiskt ledarskap, med fokus på hela hälsan, blivit en nyckel till engagerade medarbetare.

fredrik-dahl-expert
Arbetsrätt

Kan jag säga upp vikarien som inte håller måttet?

Kan jag avsluta anställningen i förtid? Det undrar Dag, som befarar att han gjort en felrekrytering. Arbetsrättsadvokat Fredrik Dahl svarar.