comebaccke

Gör comeback efter semestern — med stil

Slutet nalkas för sovmorgnar. Dags att ställa klockan och ta dig till jobbet. Chefsstarten kan kännas motig – men innebär också nya möjligheter.

Exakt hur ”bra” det går att komma tillbaka till arbetsplatsen beror till största delen på om man trivs med sitt jobb eller inte, säger Gunnar Aronsson, professor i psykologi på Stockholms Universitets stressforskningsinstitut.

”Men för det flesta tar det emot lite grann, det är oundvikligt.”

En vanlig sak som de flesta återvändare märker av är tröttheten, vilket till stor del kan bero på att man förskjutit sin dygnsrytm.

”Ungefär fram till torsdag kan man känna att ‘jaha, jag är alldeles slut trots att jag haft semester’. Men då ska man veta att det där går över”, säger Gunnar Aronsson.

Och det finns tips för att komma tillrätta med sömnen:

”Man får börja några dagar innan med att återgå till den dygnsrytm man hade för sina tider på jobbet. Att gå upp en halvtimme tidigare varje dag är lagom.”

Gunnar Aronssons generella tips gäller annars att försöka fokusera på det positiva och möjligheten till nystart.

”Det är som ett blankt papper och kan vara en bra tid att få med folk på nya grejer.”

Just detta kan vara extra gynnsamt för chefer som vill ändra på något på arbetsplatsen.

”Man kan passa på att planera något att se fram emot, kanske något som binder folk samman igen. Något att lära sig, ett nytt projekt eller liknande.”

Har man istället regelrätt ångest över att gå tillbaka till jobbet finns det bara en sak att göra:

”Då är det dags att leta efter ett annat jobb.”

Chefs fem tips för skönare jobbstart:

1. Låt mejlen jobba åt dig. Köp dig mer tid och låt bli att stänga av autosvaret under din första arbetsdag efter semestern. Det skapar utrymme att ta tag i andra uppgifter än att besvara mejl.

2. Planera – men ta det lugnt. Kan du, så låt bli att boka in något möte denna din första arbetsdag. Gör listor på saker du behöver ta tag i – en kortsiktig för att känna att du är igång, en långsiktig för framförhållningen.

3. Börja på torsdag istället – om du har möjlighet. Eller mjukstarta med jobb hemifrån.

Läs också: 7 sätt att älska ditt jobb på nytt

4. Boka ny semester. Två flugor i en smäll – kortare återhämtning är också återhämtning och du skaffar dig något att se fram emot under hösten.

5. Fokusera på det positiva. Kanske har du saknat någon trevlig arbetskamrat? Väntar nya spännande projekt?

seminarium-personlig-effektivitet-petra-brask
Seminarium 27 sep och 22 nov

Få mer gjort – utan att jobba mer

Succéseminariet Personlig effektivitet är tillbaka! Den omåttligt populära effektivitetsexperten Petra Brask hjälper dig att ta makten över din tid och ger dig verktygen för en mer strukturerad och energifylld vardag.

Relaterade artiklar

stressaminte
Hälsa

Hetaste jobblöftet: Stressa mindre

När svenskarna får ge ett löfte inför sitt jobbår hamnar ”stressa mindre” i topp. Det visar en färsk undersökning som Kantar Sifo har gjort.
sjuk-2
Hälsa

Här är svenska företaget som skrotar karensdagen

Omodernt. Så resonerade Wise Group kring karsensdagen och har därför bestämt sig för att skrota den för sina 400 medarbetare i Sverige som en förmån.
tanketid
Hälsa

Här får medarbetarna 4 timmar – enbart till reflektion

Ledningsgruppen på Youcall avsatte fyra timmar i veckan åt reflektion. Redan efter tre veckor gav det resultat. De blev mer harmoniska och fick lika mycket eller mer gjort. Nu släpper Tony Nilsson loss hela företagets tankekraft.
gratismat
Arbetsmiljö

Gratis mat på jobbet – en stressfälla för personalen

Fria måltider på jobbet. En dröm för många – men nu varnar stressexperter om att kontorskulturen kan drabba medarbetarnas och chefernas hälsa.
giftiggg
Arbetsmiljö

5 saker som förgiftar stämningen på jobbet

Det är låg stämning bland medarbetarna – utan att du som chef förstår varför. Då kan du behöva kolla upp om det finns faktorer i er jobbkultur som förgiftar miljön.
aw-2
Hållbarhet

Här går medarbetarna på tyst AW

Ingen alkohol, mobiluppkoppling eller klockor. I stället är det tystnad och avkoppling som gäller när konceptet ”off the work” kommer till Stockholm för andra gången.
fejka
Hälsa

6 tips: Så undviker du fällan av fejkad produktivitet

Hur behåller man fokus och når resultat när 3,3 år av ens liv går åt till att svara på mejl? Jocelyn K Glei, författare till boken Unsubscribe, delar med sig av sina bästa tips för att komma bort från den fejkade produktiviteten.
drama
Hälsa

4 sätt att stärka dig själv

Nätverkande, löneförhandlingar och anställningsintervjuer.  Karriärlivet är fullt av tillfällen då du behöver tro på dig själv och göra ett säkert intryck.