Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Så gör du när någon missköter sig

»Jag vill bara bli av med honom!« Det är en vanlig känsla när en anställd inte sköter sitt jobb. Arbetsrättsexperten Georg Frick visar hur du hanterar situationen.

Arbetsrätt
Text:
Publicerad

Det vanligaste som stjäls på svenska arbetsplatser är pennor och toalettpapper.

Men det som verkligen retar upp chefen är de personer som kommer för sent, struntar i ordningsreglerna och inte gör sitt jobb. Ändå tar det lång tid innan man tar tag i problemet.

Till slut rinner bägaren över. Det är i sådana situationer som Georg Frick kallas in. Han är rådgivare, expert på arbetsrätt och författare till boken »Att hantera misskötsel« (Uppsala publishing house).

»När jag väl kopplas in finns det ofta mycket som arbetsgivaren inte gjort rätt. Man har inte dokumenterat i tid, eller missat att agera på det man har sett. Och så plötsligt en dag känner man en enorm frustration och vill ha bort personen.« Chefen kallar oftast misskötsel för »en dålig arbetsprestation«.

När Georg Frick borrar djupare i problemet hittar man de konkreta problemen; bristande punktlighet, slarvande med interna rutiner, eller att man struntat i att bära skyddskläder till exempel.

Många chefer drar sig för att ta tag i misskötsel, varför?
»Det beror på två saker: dels en ren kunskapsbrist, man kan inte regelverket och är osäker i sin arbetsgivarroll. Man vet inte vad man får och inte får göra. Dels är det obehaget, de här frågorna är tuffa att ta upp. Men gör det snabbt och direkt, obehaget blir inte mindre. Den här typen av samtal är tyvärr chefens lott.«


Varför missköter sig folk?

»Även här handlar det om kunskapsbrist, man vet inte vilka skyldigheter man har som anställd. För många av dem som har misskött sig kommer det som en fullständig överraskning. ’Varför har ingen sagt något?’ är en vanlig replik.«

Vad är faran med att ignorera misskötsel?
»Att strunta i det är att osynliggöra den personen. Ingen bryr sig om han sköter sina uppgifter eller inte. Risken är också att misskötseln blir en praxis i verksamheten. Tillåter man en person att komma för sent gör de andra ofta samma sak.«

När kan misskötsel leda till avsked?
»När det handlar om grava fall som stöld från arbetsgivaren eller våld på jobbet. Det kan också röra sig om helt uttalad arbetsvägran, men det är inte så vanligt.«

Men alla tar ju hem en penna ibland, räknas det som stöld?

»Juridiskt tittar man på om stölden har skadat förtroendet mellan medarbetaren och arbetsgivaren. Pennstölder leder sällan till det. Däremot har jag varit med om fall där medarbetare satt i system att lura sin arbetsgivare. På ett företag inom frukt- och grönsaksbranschen tog medarbetare hem defekt frukt och sålde det på torget i stan. Där fanns det en affärsmässighet i det. Då är det mycket allvarligare.«

Vilket är bästa sättet att förebygga misskötsel?

»Förklara för de anställda vad som gäller på arbetsplatsen. Men gör det utan skuldbeläggning och pekpinnar. Många kastas in på arbetsplatser utan att ha kunskap om sina skyldigheter. Som chef är det dessutom bra att ha tydliga policys – det är till gagn både för dig själv och motparten om det skulle bli en tvist. Sen ska man komma ihåg att 99 procent av alla anställda sköter sig på ett ypperligt bra sätt.«

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden