lonen

Så förhandlar du din nästa lön

Som chef sätter du andras lön. Men hur bra är du på att förhandla din egen? När du byter jobb eller tjänst har du en gyllene möjlighet att förbättra dina villkor. Ta den.

Handen upp alla som gillar att förhandla om sin egen lön. Inte fler?

Nej, det är inte så konstigt. Få känner sig bekväma med det.

Samtidigt som vi vill få den lön vi anser oss vara värda vill vi inte skrämma bort en potentiell arbetsgivare då vi söker ett nytt jobb.

Situationen blir inte mindre komplicerad av att arbetsmarknaden i dag är så tuff.

När erbjudandena är få och de arbetssökande många frestas vi att ta vad som erbjuds oss – inte vad vi egentligen anser oss vara värda. Men är det särskilt smart? Nej, just det.
När du tillträder en ny tjänst har du en sällsynt möjlighet att öka din ersättning. Nästa tillfälle kan dröja – sällan mindre än två år på jobbet, tidigast, menar John Lees, karriärstrateg, som skrivit boken How to Get a Job You’ll Love.

Läs också: Fem tips inför löneförhandlingen

Det är med andra ord viktigt att det blir rätt från början. Och du bör alltid förhandla, inte stå med mössan i hand, oavsett hur tuff arbetsmark­naden ser ut att vara. Här några principer som hjälper dig att förbereda dig inför ditt nästa lönesamtal:

1. Vad medveten om dina alternativ 

”När jag tog examen från college fick jag rådet att alltid försöka ha ett erbjudande från mitt näst bästa val i fickan när jag förhandlar med mitt förstahandsval”,säger Danny Ertel, grundare av Vantage Partners, LLC i Boston och medförfattare till The Point of the Deal: How to Negotiate When Yes is Not Enough.

Men det rådet är såklart tuffare att följa när arbetsmarknaden inte tillåter något andrahandsval.

När det inte finns några alternativ har du mycket mindre makt, menar Kathleen McGinn, professor vid Harvard Business School.

”Därför måste du vara kreativ när det handlar om att visa det värde du tillför företaget”, säger hon.

Förklara varför du är den bästa per­sonen för jobbet genom att referera till att din kompetens och erfarenhet och dina personliga egenskaper är nödvändiga för dessa speciella uppgifter.

”I goda tider, när arbetslösheten är låg, söker arbetsgivaren efter någon som kan göra jobbet. När arbetslösheten är hög letar de efter den absolut bästa personen att göra jobbet”, säger hon.

2. Gör research

Hur sätter du själv lön för dina medarbetare?

Förmodligen genom att jämföra med vad andra personer med liknande uppgifter tjänar, kolla vad konkurrenterna betalar samt utgå från det utrymme du har i budget.

I en förhandling är information detsamma som makt. När du ska förhandla om din egen lön är insyn i dessa data en framgångsfaktor.

Gör därför lite detektivarbete; sök på webbplatser för att samla information om din nya arbetsplats och vad den betalar.

Ta hjälp av Facebook och Linkedin för att kontakta människor som kan veta vad som är en lämplig lön i organisationen.

Kanske en karriärråd­givare eller konsult? Kanske andra kontakter i samma bransch?

Visst kan det vara obehagligt att fråga direkt hur mycket dina vänner i liknande positioner tjänar. I stället kan du säga: ”Vad tror du att organisationen skulle betala i lön för en sådan här tjänst?”

Använd dig av flera källor och jämför de råd du får. Med hjälp av informationen kan du sätta förväntningarna på rätt nivå.

Sannolikheten är stor att rekryteraren frågar om dina krav på grundlön.

Om du blir tillfrågad, svara på frågan ärligt. Arbetsgivaren behöver veta om du befinner dig inom gränsen för vad den hoppas kunna betala.

Om du är arbetsgivarens främsta kandidat, är de flesta villiga att göra vad de kan för att bemöta dina önske­mål.

3. Förhandla upp ett lågt erbjudande

Om det ursprungliga förslaget är lägre än dina förväntningar ska du inte vara rädd för att uttrycka ditt ogillande.

Men gör det respektfullt, till exempel med orden ”det här låter som en summa för någon som har mindre erfarenhet än jag, jag kanske inte har framfört tillräckligt vilket värde som jag tror att jag kan tillföra er organisation?”.

Backa upp ditt uttalande med den information som du har samlat.

Även om du är nöjd med det första erbjudandet, förhandla om någon annan aspekt av jobbet än lönen, till exempel andra förmåner, arbetsbeskrivningens utformning eller arbetstid.

De flesta arbetsgivare räknar med att du kommer att göra det. ”Om du inte ber om något, missar du en intressant möjlighet”, säger John Lees.

4. Fokusera på ”vi” 

Var medveten om hur du når fram till den anställande chefen eller rekryteraren under hela diskussionen.

Det ska inte kännas som att du har en lista med krav, påpekar Ertel.

Visa i stället att du försöker komma med lösningar som uppfyller både dina och arbetsgivarens behov, att du är öppen för andra förslag än dina egna. Använd ett positivt språk.

Det är en knepig balans, du vill inte trycka på mer än tillräckligt.

Du vill ju inte förhandla så hårt att folk är trötta på dig innan din första arbetsdag.

Det viktiga är att veta vad du bryr dig om mest – oavsett om det är pengar eller andra aspekter av jobberbjudandet – och hålla dig till dessa punkter.

5. Förhandla om mer än pengarna
Många gör misstaget att förhandla om ersättning i stället för ett jobb, menar Kathleen McGinn.

Lönen är konkret, men det som gör en tjänst attraktiv är ju mer än bara mängden pengar som har avsatts för den, utan de möjligheter som den för med sig.

Förutom stimulerande uppgifter, hur ser möjligheterna till avancemang ut, går uppdraget att utveckla, får du möjlighet att jobba med ledande medarbetare?

Fråga dig själv ”hur kan jag själv göra för att det här ska bli det jobb som jag är mest intresserad av att ha?”

Och förhandla därefter med din potentiella arbetsgivare om de faktorer som inte handlar om lön.

När du väl har börjat på ditt nya jobb är det svårt att göra något åt dem.

Läs också: Så sätter du lön

Text Amy Gallo. Texten är hämtad ur Harvard Business Review.
Bearbetning Fredrik Emdén

Relaterade artiklar

intervjua
Karriär

Så sticker du ut på intervjun – 5 knep

Drömjobbet är inom räckhåll. Men den som intervjuar har tankarna på annat håll. Här är 5 knep för att fånga uppmärksamheten och visa varför du ska få jobbet.

Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

gerger
Karriär

”Det tog tid att bli kär i jobbet”

Under sin karriär har Magdalena Gerger, vd för Systembolaget, bland annat varit skidlärare och suttit i Ikeas styrelse med Ingvar Kamprad. Men det tog tid innan hon hittade passionen i sitt jobb.
millenial
Karriär

Undersökning: Unga anställda frilansar alltmer

Skulle du anställa någon som samtidigt tänker jobba för andra och dessutom är öppen med sina planer på att starta eget inom överskådlig framtid? Det kan vara värt att fundera på. Data från Linkedin visar nämligen att allt fler, framför allt unga, frilansar vid sidan av sitt heltidsjobb.
karriar-6
Karriär

Bota dina tvivel – våga ta steget till nytt jobb

Har du bestämt dig dig för att byta jobb eller bransch, men övermannats av tvivel? Innan du låter tvivlen ta över kan det vara klokt att ta ett kliv tillbaka och få perspektiv på situationen.
jeans
Karriär

Så tycker anställda om jeans på kontoret

Den klassiska kontorskostymen har blivit till ett par jeans – men det finns gränser för vad som är acceptabelt. Så kan attityderna till rätt kläder på jobbet sammanfattas, enligt en ny undersökning.
afvd
Karriär

Manligt nätverk ska locka fler kvinnor

Anställda i tekniktunga branscher är till stor del är män. Det är något ÅF:s vd Jonas Wiström vill ändra på, och snabbt ska det gå. Metoden: Ett manligt nätverk med en enda fråga på agendan.
chef_typer_generation
Karriär

Så drabbar generationsväxlingen dig

De närmsta åren kommer 125 000 chefer att gå i pension. Hur påverkar det cheferna som är kvar? Vi listar fyra typer av chefer och vad generationsväxlingen betyder för dem.