Mobiolen är riktigt teknikstress-bov.

Så botar du teknikstress på jobbet

Digitala verktyg som underlättar arbetet är guld värt. Men när organisationen använder en uppsjö av program och appar kan teknikstress uppstå.

Begreppet ”teknostress” myntades av psykologen Charles Brod 1984. Den gången handlade det om stressen och frustrationen som kunde uppstå på arbetsplatserna när skrivmaskinen skulle bytas ut mot en dator.

Idag är datorn en självklarhet på jobbet, men tekniken kan fortfarande vara en stressfaktor. Det kommer hela tiden nya appar, plattformar och program som ska göra arbetet enklare – men som riskerar att bli en djungel, och ett arbetsmoment i sig att lära sig bemästra.

Affärssajten Fast Company har identifierat fem sätt som tekniken kan stressa dig eller dina anställda:

apparna

Läs också: Vd:ar avslöjar: 5 appar vi inte klarar oss utan

 • Den invaderar ditt liv och ditt hem. Med smartphones och uppkoppling överallt hänger jobbet alltid med, även efter att du stämplat ut.
 • Den pockar på din uppmärksamhet. En genomsnittlig kontorsarbetare tar emot 121 mejl dagligen – när vi blir avbrutna av plingande mejlnotiser och direktmeddelanden hela dagen kan det kännas som att skrivbordet är en skyttegrav under ständig beskjutning.
 • Den är för komplicerad. Vissa är inte så teknikvana, och upplever tröskeln som hög. Varje app har dessutom sina egna funktioner och benämningar, som även den tekniskt sinnade inte nödvändigtvis har full koll på.
 • Den gör oss osäkra. Om man har svårt att behärska den teknik som verkar gå så lekande lätt för kollegorna kan tvivel på den egna förmågan uppstå – kommer jag få sparken nu?
 • Den förändrar yrkeslandskapet. I takt med att tekniken utvecklas kan vissa yrken komma att bli automatiserade, en stressfaktor för de som är i farozonen att förlora jobbet.

Störst teknikstress upplever de anställda på innovativa företag som ständigt ligger i framkant – här går det undan, och att vara först med det senaste blir en strid på kniven. De som använder tekniken förhållandevis sällan har också lätt för att drabbas, då varje tillfälle blir som för första gången, medan de regelbundna användarna känner sig mindre stressade.

Teknikstress utlöser samma kroppsliga reaktioner som andra former av stress: Huvudvärk, muskel- och ledsmärta, koncentrationssvårigheter, sänkt produktivitet, utmattning, ångest och depression. Det finns risk att de anställda till slut börjar undvika de verktyg som stressar dem – vilket kan medföra säkerhetsrisker eller dubbelarbete om samma information måste meddelas på flera olika sätt.

Stressen på svenska arbetsplatsen ökar. Och kvinnor är den grupp som är värst drabbad.

Läs också: Slår larm: Stressen på jobbet ökar – kvinnor värst drabbade

Vad kan du som chef då göra åt teknikstress på arbetsplatsen? Måste ni överge de dyra systemen ni nyss köpt in? Nej, fördelarna som tekniken – använd på rätt sätt – för med sig för är fortfarande övervägande för effektiviteten och arbetsmiljön. Genom att följa dessa sju steg försäkrar du dig om att ni använder rätt verktyg för ändamålet, och att alla medarbetare är med på tåget:

 1. Gör en riskanalys. Skapa en nulägesbild – det är ditt ansvar som chef att motverka stress på arbetsplatsen.
 2. Prata om det. Berätta för dina anställda att det är okej att säga till om de kämpar med ett nytt verktyg – inte minst de som sällan kommer i kontakt med det.
 3. Uppmuntra gränser. Gör det tydligt att medarbetarna inte förväntas arbeta eller svara på mejl utanför arbetstid. Skicka inte dubbla budskap genom att berömma de som ändå gör det.
Workcation kan sudda ut gränserna mellan arbete och fritid varnar experten.

Läs också: Experten: Workcation suddar ut gränser mellan jobb och fritid

 1. Utbilda. Ingen kan ett nytt verktyg från födseln. Med en ordentlig utbildning redan från start försvinner osäkerhetsfaktorerna som leder till stress.
 2. Sätt rätt person på rätt plats. En del medarbetare är early adopters som sporras av att lära sig nya verktyg. Då kanske det är just dessa personer som ska bedriva testverkstad.
 3. Inventera. Det är lätt att lockas av häftiga nyheter, men fyller de en funktion? Inventera arbetsuppgifterna, och fundera därefter över vilka program som faktiskt krävs för att utföra dem. Resten är antagligen sådant som bara komplicerar arbetsgången.
 4. Be om största möjliga tystnad. Tekniken underlättar kommunikationen, men är all kommunikation nödvändig? Inför en policy som minimerar onödiga mejlkopior eller chattmeddelanden.
seminarium-personlig-effektivitet-petra-brask
Distansutbildning

Få mer gjort – utan att jobba mer

Effektivitetsexperten Petra Brask hjälper dig att ta makten över din tid och ger dig verktygen för en mer strukturerad och energifylld vardag.

Relaterade artiklar

Intervjupersonen framför ett fönster in mot ett kontor.
Arbetsmiljö

Arkitekten: ”Ryktet om kontorets död är överdrivet”

Jonas Falk, arkitekt och partner på byrån Strategisk Arkitektur och expert på kontorsutformning, menar att ryktet om kontorets död är betydligt överdrivet. Här berättar han varför.

Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, råder alla att skaffa en krockkudde för framtiden.
Annonssamarbete Chef + Skandia

Nyfikenhet och sparande – chefens skydd mot ålderism

Chefer behöver arbeta mot ålderism, men också undvika att själva drabbas. ”Fortsätt vara nyfiken – och skaffa en krockkudde”, råder Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Illustration på en person och två stora händer som ser ut att fånga personen.
Arbetsmiljö

Övervakning vanligare på jobbet – också i Sverige

Ju mer vi jobbar digitalt, desto lättare blir vi att övervaka. En färsk undersökning visar att många globala företag planerar att i ökad utsträckning mäta medarbetarnas välmående, vilket reser frågetecken om metoderna.

Till vänster en av Ericssons byggnader. Till höger Peter Laurin.
Arbetsmiljö

Ericsson-chefen: ”Så blir framtidens kontor hos oss”

Peter Laurin, chef för Ericsson-koncernens affärsområde Managed Services, berättar om kontorens framtida roll i ett av världens största företag.

En grupp personer i en hiss och en bild på Charlotte Forssander.
Arbetsmiljö

Ja, du har rätt att bara anställa fullvaccinerade (så länge du inte diskriminerar)

I onsdags slopades pandemirestriktionerna och det är okej att återvända till kontoret. Vad innebär det för dig som chef och för dina medarbetare? Chef frågade arbetsrättsexperten Charlotte Forssander, advokat på Forssander Sonander Advokat AB.

Illustration.
Arbetsmiljö

Efter slopade restriktioner: Bara hälften vill ha det som före pandemin

Sveriges chefer är säkra på sin sak: Allt blir annorlunda efter pandemin. Att infinna sig på kontoret fem dagar i veckan är det inte längre tal om, visar Chefs undersökning. ”Det blir ett helt nytt sätt att tänka”, säger Jeanette Hjortsberg, divisionschef inom Region Dalarna som nu även låter läkarna jobba på distans.

Ansvaret för hur hybridarbetet ska ta form får inte landa på enskilda chefer utan är ett ledningsansvar, menar arbetsplatsstrategen Karin Ståhl på GoToWork. Foto: Magnus Liam Karlsson
Annonssamarbete Chef + GoToWork

5 tips för att lyckas med det nya arbetslivet

Arbetsplatsstrategen Karin Ståhl delar med sig av det viktigaste chefer behöver veta för att lyckas leda i det nya normala efter pandemin.

Siri Wikander.
Arbetsmiljö

Siri Wikander: Sluta toppstyra!

Vi som jobbat på distans under pandemin är nu på väg tillbaka. Men frågan är om vi nu ställer oss rätt frågor. Under sensommaren har jag blivit allt mer orolig för att allt vi lyckats åstadkomma under pandemin varit förgäves, skriver Chefs webbkrönikör Siri Wikander.