Så blir din chefskompis en tillgång

Michael Wolf och Christer Gardell hamnade i en knepig situation i slutet av augusti när Gardells bolag Cevian köpte in sig i Swedbank.
De två cheferna är grannar i Saltsjöbaden utanför Stockholm och spelar allt som oftast tennis ihop. Man kan föreställa sig att det inte bara pratas servetaktik och racketmodeller mellan seten.
Därför var frågan på på allas läppar: vem är Wolf och Gardell mest lojala med? Sin kompis eller sitt respektive bolag?
Du kan också få problem om du blandar ihop kompisskap och chefskap. Men – rätt skött – är chansen större att din chefsvän blir en ovärderlig resurs.
Det är säkert en anledning till att så många chefer har kompisar som också är chefer.
Vem kan bättre förstå hur din vardag ser ut än bästa vännen som har ungefär samma jobb?

Så blir kompisen en tillgång:

Var öppen med relationen
Om ni är kompisar och chefer i samma företag, »outa« er relation inför era kolleger och chefer. Då stämmer ni skitsnacket i bäcken och ingen kan anklaga er för att ha dolda agendor. Om ni jobbar på olika företag, var tydliga med att ni är kompisar om ni hamnar i en situation där ni ska göra affärer.

Dra nytta av att ni känner varandra väl
Vissa kompispar har känt varandra långt innan de utsågs till chefer. Där har ni en särskild styrka i relationen. Dra nytta av att ni kan varandras styrkor och svagheter utan och innan. Din kompis kan ge dig känslomässigt mer insatta råd än en kollega eller chef har möjlighet till. Om ni är riktigt nära vänner kan ni också dela med er av oroskänslor och besvikelser utan risk för att bli kritiserade.

Hitta nya infallsvinklar
Din kompis kan fungera som ett andningshål, men också som en resurs. Jämför liknande situationer som ni varit i och diskutera lösningar. Din chefskompis kan också tipsa dig när du söker nya lokaler eller medarbetare.
Men självklart pratar du inte om den nya heta produkten ni ska lansera, eller nämner namn på medarbetare som du har problem med.

Relaterade artiklar

Chef tipsar om sommarläsning för ledare.
Karriär

Chef tipsar: Sommarläsning för ledare

Äntligen tid att sjunka ner i hängmattan med en bra bok. Chef tipsar om sommarläsning att njuta av – och som ger värdefulla ledarskapsinsikter på köpet.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

Frilansarbete lockar unga IT-talanger.
Karriär

Experten: 90-talister vill jobba lagom mycket

En Novus-undersökning visar att flexibilitet är en nyckelfaktor för unga i IT-branschen. Utan tillräcklig frihet väljer många att istället starta eget. Experten tror dock att fasta anställningar vinner i längden.
Kvinnor över 50 diskrimineras på grund av ålder.
Karriär

Kvinnor över 50 ratas - och får sämre lön

Kvinnor över 50 år diskrimineras på arbetsmarknaden på grund av sin ålder – med löneglapp på 10 000 kr. Det visar en ny rapport från Jurek.
Chefer inom bank och finans får höga betyg av anställda.
Karriär

Chefer inom IT hyllas - offentlig sektor i botten

I Netigates nationella undersökning bland medarbetare får chefer inom IT, bank och finans högst betyg av sina anställda. Bottenbetyg får ledarskapet inom transport och offentlig sektor.
Hälften av svenskarna kan tänka sig att byta yrke.
Karriär

Sifo: Hälften av svenskarna vill byta karriär

Den som leker med tanken på att byta jobb efter sommaren är inte ensam – enligt en ny Sifo-undersökning har var femte svensk nytt jobb i sikte det närmsta året.
Företaget IP-Only hjälper medarbetarna fram i karriären.
Karriär

Företaget som hjälper dig satsa - hos konkurrenten

Telekombolaget IP-Only har som första företag i Sverige startat en karriäraccelerator som ett sätt att attrahera talanger – även genom att skicka dem i armarna på konkurrenterna.
maria-content3
Karriär

Böckerna chefen ska läsa 2019

Böcker som riktar sig till chefer blir allt fler. Samtidigt får chefer allt mer att göra. Vilka böcker ska du egentligen välja och varför? Chefs expert på ledarskapsböcker Maria Gerlofson väljer ut sex aktuella och kommande böcker som hjälper dig i din roll på olika sätt.