rpc
Rikspolischef Anders Thornberg och Cissi Elwin.

Rikspolischefen: ”Så arg får du bli som chef”

I podden Chef Dilemma svarar rikspolischef Anders Thornberg på hur mycket känslor man får visa som chef: ”Jag hade rätt hett humör när jag var yngre, jag också.”

Veckans chefsdilemma:

”Jag är rätt ny som chef i ett mellanstort industribolag. Som chef tror jag på tydlighet och raka rör. Lika viktigt som det är att berömma någon som har gjort nåt bra, är det att säga ifrån när det inte fungerar. Jag gillar snabba puckar och kan bli irriterad när det går för långsamt, eller när folk inte hänger med.

Nu har jag fått höra från chefskollegor att det pratas om mig och mitt humör. Jag kan ju ryta ifrån eller slå näven i bordet – bokstavligt talat… Men tydligen ’snackas det om’ att folk är nervösa inför möten med mig, att jag är ’oberäknelig’ eller till och med ’obehaglig’.

Jag vill veta hur jag ska tänka kring det här. Det känns orättvist att ambitionen och passionen jag har för jobbet, som gör att jag får saker gjorda och har blivit chef, nu tydligen gör mig till en dålig chef. Jag kommer explodera inombords om jag bara ska gå runt och nicka och le. Ska man inte få visa känslor som chef?”

dilemma-3

Läs också: Här kan du lyssna på första avsnittet av Chef Dilemma!

Anders Thornberg svarar:

”Jag känner igen det, och jag kan känna igen mig själv också lite i början när jag var chef – jag hade rätt hett humör när jag var yngre, jag också.”

”Dilemmat är ju att om man klipper ner den här chefen för hårt går han kanske någon annanstans. Det gäller att hitta hans motivation och coacha honom att förstå sin omgivning, lära honom att få igenom sina grejer snabbare bättre. Han kanske måste sätta sig med sina medarbetare och förklara vad han vill.”

sapo

Läs också: Chef testar Anders Thornberg, Säpo

Är det farligt att vara för snabb som chef?

”När jag har bildat ledningsgrupper – på min gamla arbetsplats Säpo hade jag till exempel förmånen att få rekrytera de flesta – hade jag några ’murbräckor’ och några som tog det lite lugnare och tyckte vi skulle tänka lite mer. Man måste omge sig med olika individer så man får in mångfald i det avseendet. Jag tycker ofta att jag nästan vet på förhand vem som kommer säga vad, vem som vill göra saker snabbt. Jag är själv en av de personerna som alltid vill göra saker snabbt! Men det har jag lärt mig, att det funkar inte.”

”Det här låter som en chef som inte varit chef så längre. När man har mer erfarenhet inser man att man är inte bättre än vad omgivningen är, man måste få med sig omgivningen för att få saker och ting gjorda.”

Lugn kvinna till vänster, två datorer till höger

Läs också: 4-dagarsvecka ökade Microsofts produktivitet – med 40 procent

Är det okej att visa sina känslor som chef, eller måste man spela teater?

”Det är klart man ska visa hur man känner, men det finns gränser. Man måste tänka på att inte såra folk. Sen går det inte att vara slätstruken, man måste säga som det är. Jag har haft många tuffa samtal genom åren. Det finns olika metoder för att jobba med det här, själv har jag haft förmånen att vara med i 360-graders utvärderingar, när man får rak feedback från både underlydande och från sidan och uppifrån kring hur andra uppfattar en. Det är skitjobbigt, men reflekterar man kring det är det ofta väldigt träffsäkert. Och ärligt.”

”Jag försöker säga vad jag tycker, men inte gå fram som en ångvält. Är man missnöjd kan man visa det, man kan visa lite frustration, men man ska inte bli arg. Och man ska också visa när man är glad och tycker nån gör nåt bra.”

Så vad blir ditt råd till den här chefen?

”Han ska prata med en högre chef om sitt sätt. Han kanske behöver gå till en coach, det är inte fel. Vid flera tillfällen har jag haft olika coacher som man kan gå med olika dilemman till.”

nypoddigen

Läs också: Få hjälp av toppcheferna – i Chef Dilemma

Relaterade artiklar

Jaques i kavaj framför en mur.
Konflikthantering

Chefen på Kumla: ”Vi får svårt att ha kontroll”

Överbeläggning och nya gängbeteenden gör tillvaron inne på Kumlaanstalten mer riskfylld.
”Vi får mer och mer svårt att ha kontroll över våra avdelningar”, säger anstaltschef Jacques Mwepu och ger sin bild av svensk kriminalvård, i det nya avsnittet av Chef Dilemma.

 

Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

Katarina Ageborg i förgrunden och Cissi Elwin i bakgrunden. De står ute i en trädgård och vid Cissi står Katarinas svarta hund.
Konflikthantering

Astra Zenecas Sverige-vd: ”Man vill känna sig stolt"

Hur är det att leda medarbetare på ett bolag som hamnar mitt i mediestormens öga? Det vet Astra Zenecas Sverige-vd Katarina Ageborg. I det nya avsnittet av Chef Dilemma beskriver hon vaccin-turbulensen, inifrån den svensk-brittiska läkemedelsjätten.

linda_waxin_kronikor
Arbetsmiljö

Linda Waxin: ”Vågar du skapa dålig stämning?”

”Många som känner mig ytligt kommer att ha väldigt svårt att tro på detta. Men jag är en av de många kvinnor som hållit tyst”, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.
chefdilemmacissielwinmicaelbyden
Konflikthantering

Nytt poddavsnitt: Cissi möter Årets Chef

I nya avsnittet av podden Chef Dilemma sätts Micael Bydéns ledarskap på prov när Chefs chefredaktör Cissi Elwin ställer honom inför en rad tänkta dilemman.

Porträtt av Patrik Hofbauer, bild med en kvinna som tittar misstänksamt på en annan kvinna.
Konflikthantering

Chef Dilemma: Jag tror min chef försöker mygla – vad gör jag?

Ta tag i tveksamheter. Omedelbart. I veckans dilemma ger Svenska Spels vd och koncernchef Patrik Hofbauer råd till en projektledare som upptäcker att en chef slirar med etiken.
Reboarding – att hjälpa medarbetare tillrätta på arbetsplatsen igen efter hemarbete – är en viktig uppgift för många chefer nu. Alexandra Sjöström, organisationspsykolog från Feelgood, ger sina bästa råd.
Annonssamarbete Chef + Feelgood

Reboarding – chefens viktigaste uppgift i höst

Hur ska man på ett bra sätt gå tillbaka till arbetsplatser efter att ha jobbat hemma under lång tid? Svaret heter reboarding. ”Behovet av reboarding har i princip fötts under pandemin och utmaningarna är många. Här har chefer en otroligt viktig roll i att hjälpa sina medarbetare i rätt riktning”, säger Alexandra Sjöström, organisationspsykolog från Feelgood. 
Petter Wåhlberg, anstaltschef för Storboda. Foto: Martina Huber
Beslutsfattande

Anstaltschefen: ”Man kan inte pausa ett fängelse”

Coronakrisen har skruvat upp pressen på chefer inom Kriminalvården. Ett tufft läge har blivit tuffare. ”Vi alla klarar av lite mer än vi tror”, säger anstaltschefen Petter Wåhlberg.