Regeringen skärper tonen mot arbetsgivarna: ”Kan få betala skadestånd”

Fler måste jobba hemifrån för att Sverige ska få bukt med coronasmittan. Det är det nya beskedet från regeringen, som skärper tonen mot arbetsgivarna.

Arbetsrätt
Publicerad
Eva Nordmark (S) och hemma-arbetsplats. Bilden är ett collage.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Foto: (tv) Jonas Ekströmer/TT

Trots att åtskilliga svenskar sedan länge flyttat sin yrkesverksamhet till hemmet, är det inte tillräckligt.

”Vi behöver se till att alla som kan verkligen jobbar hemifrån, och att arbetsgivarna tar sitt ansvar”, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till Ekot apropå den nya smittspridning som sker.

Regeringen ger nu Arbetsmiljöverket och Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en vägledning för arbetsgivarna att följa när det gäller hemarbetet, och hur smittorisken kan minskas för dem som måste vistas på sin ordinarie arbetsplats. Vägledningen ska vara klar om två månader.

”Med en sådan här vägledning blir det väldigt konkret vad som förväntas och ytterst kan det innebära att om man trotsar detta kan man få betala skadestånd”, säger Eva Nordmark och tillägger:

”Det här är absolut en skärpning av vad som förväntas av arbetsgivarna.”

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden