Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Årets Mångfaldschef, Rani Kasapi: ”Så blev mitt 2014”

Karriär
Text: Calle Fleur
Publicerad
Rani Kasapi.

Chef ställde 3 snabba frågor till Rani Kasapi, kulturchef vid Botkyrka kommun (tidigare chef vid Riksteatern) och utnämnd till  Mångfaldschef 2014:

Känner du någon som borde bli Mångfaldschef 2015? Nominera nu!

Hur har priset påverkat ditt 2014?
”Utnämningen har lett till att olika arbetsplatser har hört av sig till mig och bett mig dela med mig av mina erfarenheter av mitt förändringsarbete på Riksteatern. Det har också inneburit stolthet och kanske framförallt styrka för de medarbetare på Riksteatern som dagligen arbetar för att skapa en samtida teater som är angelägen för fler. Det arbetet kräver insikt om olika målgrupper, strategier och ett långsiktigt tänkande.

Privat har utnämningen framförallt inneburit ett fint erkännande av mitt strategiska arbete, och mitt mångåriga engagemang.”

Vilket är ditt främsta råd till chefer som vill arbeta med mångfaldsfrågor – på riktigt?
”Man måste förstå att det är ett utvecklingsarbete som tar tid och som framförallt handlar om att förändra strukturer och normer i våra organisationer. Mångfaldsarbete handlar om att se möjligheter att verksamhetsutveckla så att organisationen blir angelägen för fler. Det handlar bland annat om att värdera kunskap och kompetens på ett bredare sätt än vad vi gör idag och om att förstå att det inte handlar om att hitta ’en rätt väg’. Mångfaldsarbetet innebär ett parallellt arbete med kompetensbaserad rekrytering, ökad representation och mot strukturell diskriminering”

Vad för typ av chef tror du har störst chans att ta hem priset som Årets mångfaldschef 2015?
”Årets mångfaldschef 2015 förstår innebörden av ’diversity management’, kan hantera komplexitet och ser möjligheter i att vi människor är olika. Det är en chef som är intresserad av människor och att arbeta med normförändring. En sådan chef måste våga vara obekväm och ibland envis, då förändring av normer tar tid.

En chef som arbetar med utveckling av mångfald bör vara flexibel och ge utrymme, förtroende och mandat till medarbetare och skapa en tillåtande miljö där man kan arbeta på olika sätt, där man vågar prova nya vägar och framförallt en miljö där det är tillåtet att misslyckas. Utan detta utrymme sker inte utveckling.”

Känner du någon som borde bli Mångfaldschef 2015? Nominera nu!

 

 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden