Pride-ordföranden: ”Inkluderande viktigt – också i IT-branschen”

I år är det 50 år sedan Priderörelsen fick sitt startskott. Chef pratade med Vix Viktoria Herjeryd, ny ordförande för Stockholm Pride, inför festivalens 22:a upplaga.

Mångfald
Publicerad
Prideparaden i Stockholm, Vix Viktoria Herjeryd

Det var 1969 som New York-polisen slog till mot gaybaren The Stonewall Inn, som ett led i närmast rutinmässiga trakasserier av stadens marginaliserade grupper. Men den här gången eskalerade situationen, och bargästerna gjorde motstånd. Upproret spred sig under de följande dagarna, de boende i HBTQ-täta Greenwich Village började organisera sig och en aktiviströrelse byggd på stolthet var född.

2019 markerar också ett viktigt jubileumsår i den svenska HBTQ-kampen. Det är 40 år sedan demonstranter blockerade Socialstyrelsens trappa, vilket ledde fram till myndighetsbeslutet att homosexualitet inte längre skulle betraktas som en psykisk störning. För tio år sedan blev samkönade äktenskap verklighet, och i år beslutades att transidentifikation inte är en psykiatrisk diagnos.

Det finns med andra ord all anledning att fira lite extra på årets Pridefestival, som gästas av bland andra aktivisten och Stonewall-delägaren Stacy Lentz samt den ikoniska discogruppen Village People – vars namn är hämtat just från Greenwich Village. Vix Viktoria Herjeryd är festivalens ordförande, och är ny på posten för detta år.

”Under tre år var jag föreningens kassör innan jag blev ordförande så jag hade hunnit fundera en hel del på vad som fungerar och vad jag vill förändra”, säger Vix Viktoria Herjeryd. ”Att vara inkluderande, lyhörd och skapa engagemang, och också ha mycket dialog med verksamheten är viktigt för mig. Det tror jag uppfattas som att jag brinner för det jag gör”.

Stockholm Pride är Nordens största Pridefestival, och drivs sedan starten 1998 som en ideell förening. Hundratals volontärer utgör ryggraden och själva förutsättningen för veckans många programpunkter på olika platser staden runt – en stor och brokig organisation att leda.

”Den största utmaningen är balansen mellan styrelse och festivalorganisation. När den nya styrelsen tillträder fulla av energi och med nya idéer återstår bara månader fram till festivalen och festivalorganisationen måste bromsa oss lite. De flesta idéerna och förändringarna behöver vänta till året därpå och vi måste ha tålamod”, säger Vix Viktoria Herjeryd.

”Den största behållningen i år har varit vårt internationella arbete där vi genom vår Solidaritetsfond kunnat stötta flera festivaler runt om i Europa där möjligheten och utmaningarna med att arrangera Pride ser helt annorlunda ut jämfört med i Sverige. Att vi har lyckats bli certifierade som hållbart event (av organisationen Håll Sverige Rent, reds. anm.) och att vi har mer mångfald på våra scener i år är också något jag är otroligt glad över”.

Som Chef tidigare rapporterat utsågs ICA Försäkringars vd Caroline Farberger, aktuell som sommarpratare i P1, till ”Årets HBTQ” vid QX-galan tidigare i år. Farberger är den första svenska toppchefen som kommit ut som transperson. Och till de många milstolpar på vägen mot likabehandling som uppmärksammas under årets festival hoppas Vix Viktoria Herjeryd, själv transperson, att vi snart kan räkna en uppdaterad lagstiftning kring kön:

”Först i år togs beslut om att transsexualism och könsdysfori-diagnoserna inte längre ska vara psykiatriska diagnoser. En uppdaterad modern könstillhörighetslag hoppas jag på som nästa steg! Det finns ett färdigt förslag som tyvärr inte är med på regeringens propositionslista för året. Globalt hoppas jag på att många går ihop, sätter press och samarbetar eftersom det finns länder där det fortfarande är kriminellt och hårda straff för den som är öppen, för att inte tala om alla sociala normer som ligger till grund för exempelvis allvarliga hatbrott som drabbar HBTQ-personer”.

Foto: Olov Holten

Vix Viktoria Herjeryd har vid sidan av sitt uppdrag som Prideordförande också ledarerfarenhet genom sin tjänst som funktionschef inom IT – och ser att de båda rollerna förstärker varandra.

”Framförallt har mitt jobb som chef gett mig kunskap om arbetsgivaransvar, att ha ett tydligt medarbetarperspektiv och vikten av god kommunikation. Det har jag mycket nytta av även i en ideell organisation. Från Stockholm Pride och andra HBTQ-sammanhang har jag fått med mig otroligt mycket när det gäller vikten av öppenhet, normkritik och kunskap kring exempelvis att hålla ett inkluderande möte – något det i vissa sammanhang är brist på inom IT-branschen”.

Vad hoppas då festivalens nya ordförande på inför den stundande Prideveckan?

”Sol framför allt, och ett positivt ekonomiskt resultat! Jag hoppas också på många besökare, både lokala och hitresta som tar del av alla seminarier i Pride House, häftiga konserter i parken såsom Village People, Mel C och Sink The Pink, och Pussy Riot. En fantastisk parad ser jag också fram emot!”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.