petter_stordalen_kronikabildb
Foto: Daniel Stigefelt.

Petter Stordalen: 64 625 möjligheter att rädda världen

År 2015 startades 64 625 nya företag i Sverige enligt Bolagsverket. Det är 64 625 nya möjligheter att förbättra världen och att hitta svaren på de stora och de små utmaningarna som vi har. För är det någonting som vi lärt oss genom åren, är det att de stora förändringarna inte är resultatet av regeringars beslut.

Storverken sker när kloka och innovativa människor får utrymme att briljera. Som när Alexander Fleming 1928 upptäckte penicillinet som sedan dess räddat miljontals människors liv. Eller upptäckten av glasögon i Venedig på 1200-talet som gett livet tillbaka för miljoner och åter miljoner människor världen över.

Jag vet från hotellbranschen att det varje dag görs små innovativa upptäckter av kluriga medarbetare som löser de problem som de själva lever med dagligen. Det kan handla om spännande nya metoder i köket för att reducera matsvinnet eller minskandet av kemikalier i städningen av hotellrummen.

När jag på 1990-talet kallade till pressträff i Norge för att berätta att jag hade köpt mitt första hotell sa jag att mina hotell alltid skulle vara mer än en säng och en frukost. Att vår ambition var att göra världen bättre.

PETTER STORDALEN

Gör: Ägare och styrelseordförande Nordic Choice Hotels.

Ålder: 53.

Familj: Gift med Gunhild Stordalen, barnen Emilie Anker, Jakob Anker och Henrik Anker Stordalen.

Bakgrund: Jobbade som ung i pappans livsmedels-affär. Blev Norges yngsta vd för ett köpcentrum, tog över ”Norges NK” Steen & Strøm. Började sedan köpa upp hotell.

Modellen som vi sedan dess använt heter ”triple bottom line philosophy”. Det innebär att vi rapporterar vår verksamhet utifrån våra prioriterade satsningsområden: människor, miljö och profit.

Vi räknar på användningen av vatten, energi och el. Vi vet därför hur mycket CO2 vi släpper ut. Och vi letar ständigt efter nya sätt att minska förbrukningen. Målet är att tjäna pengar utan att skada vår omgivning, att ge mer tillbaks till samhället än vad vi tar.

Jag kan inte påstå att vi är klara med det målet, men det jag som ledare är tydlig med för mina 13 000 anställda är att var och en av dem förväntas bidra. Hos oss ska det löna sig att ta ansvar och tänka nytt, framför att sitta still och inte riskera att göra fel.

2006 gjordes världen lite bättre för mig och det var då Gunhild gjorde entré i mitt liv. Steg för steg har hon lyckats få min ambition om att mina hotell och mina medarbetare ska förändra världen att bli mer fokuserad och målinriktad.

Sedan 2014 driver mitt Nordic Choice Hotels gemensamt med hennes Eat tävlingen Local Eat Award. Tillsammans med partnern i Sverige, organisationen Företagarna, letar vi efter de där människorna som vi tror är nära att ha kommit på något revolutionärt. Något som kan vara ett delsvar på hur vi kan mätta miljoner hungriga världen över på ett mer hållbart sätt.

Genom Local Eat Award har min blick klarnat. Jag vet att det finns otroligt mycket klokskap därute, men jag vet också att jag som ledare och chef har ett enormt ansvar. Det är min uppgift att ge uppmuntran, tro på dem när de själva inte gör det och ge dem tiden och resurserna att fortsätta göra det de gör.

Och kanske, kanske är det jag som en dag därhemma i tevesoffan får se en gammal medarbetare tacka och bocka inför kungen när årets Nobelpris delas ut. Den dagen ska jag också ge mig själv en klapp på axeln, unna mig ett glas champagne och konstatera att jag trots allt varit en rätt så bra ledare.

/Petter Stordalen

Läs också:

Petter Stordalen: Pessimistens tid är förbi