Pernilla Gravenfors: ”Mitt hjärta värker för alla ledare”
Pernilla Gravenfors, vd och delägare på aktivitetshotellet Holiday Club i Åre, har tvingats permittera samtliga medarbetare samtidigt som hon kämpar för att hålla hotellet på fötter i ett läge där Skistar nu stänger liftarna inför påsk. I en gästkrönika här på Chef berättar hon hur det känns.
På tisdagskvällen 31 mars lade Pernilla Gravenfors ut en text på Linkedin som fått ett enormt gensvar. Det är en hudlös text som hyllar alla ledare som nu går sin svåraste match någonsin och som Chef, med tillåtelse, nu också publicerar.
En ledares hjärta Jag vaknar upp måndag morgon och tänker på ett av avsnitten av tv-programmet Expeditionen. Toppen är nära men nästan alla deltagare har gett upp och en reporter frågar Sanna Kallur ”Hur känns det för dig?” Med tårar i ögonen och gråt i halsen svarar hon ”det är bra, jag har krafter kvar, men jag önskar att jag var som de andra och också bara kunde ge upp, men jag kan inte.”
Just så känner jag mig nu.
Jag orkar. Jag har kraften att sätta en fot framför den andra. Men jag önskar ibland att jag bara kunde ge upp. Mitt ledarhjärta värker. Det värker av ovissheten och över vad som händer i världen just nu. Det värker för att jag oroar mig för nära och kära. Det värker för att jag vill att mina anställda ska få behålla sina jobb. Det värker för att jag ser hur det vi byggt upp tillsammans håller på att raseras. Det värker för att jag tänker på framtiden och hur den ska bli för mina barn. Det värker för dig, för alla de LEDARE där ute som är i samma situation som jag är just nu. Som du. Jag vill att du ska veta att jag tänker på dig för jag vet hur du har det just nu. Jag vet hur du slits mellan hopp och förtvivlan, hur du ena stunden bryter ihop för att nästa tar dig samman för att stötta och styra ditt företag, din avdelning och dina medarbetare.
De senaste veckorna har vi ledare fått fatta enorma beslut baserat på fakta vi fått bara några timmar tidigare. Planeringshorisonter har gått från år, kvartal och månader till dagar, timmar och minuter. Jag vet att många av er ena stunden sitter med en arg kund som drabbats av situationen och nästa tvingas meddela en anställd att hen inte får behålla sitt arbete. Vet också att flera av er genomfört stora varsel och förändringar för att sedan själva bli varslade. Allt detta samtidigt som stressen för tillräckligt med pengar i kassan tränger sig på.
Efter mitt morgonkaffe, snart det enda trygga som återstår, får jag ett sms från en branschkollega som även han står inför enorma utmaningar med sitt företag. Han skickar styrkekramar på min måndag morgon för att han vet att min dag kommer vara extra utmanande just idag. Han påminner mig om allt fantastiskt som jag och mitt team åstadkommit med vårt företag de senaste åren. Han peppar mig och skriver att jag inte ska låta ett virus riva ned allt vi byggt upp, du klarar det Pernilla. Han skriver att efter denna kris kommer massor av människor behöva mer gemenskap, mer träning och fler hotelläventyr.
Han får mig att tro på framtiden igen, att orka en dag till.
Det är just det jag vill skicka till dig som är ledare. En tro på framtiden och framför allt en påminnelse om allt fantastiskt du gjort innan krisen och att snart är vi på andra sidan tillsammans. Jag vill påminna er som är ledare om att ta hand om varandra, stötta varandra. Stjälp inte varandra, utan hjälp varandra.
Förra året var jag med i ett team som tävlade i ett Adventure Race från Åre till Ålesund i Norge. Det var 70 mil, 16 000 höjdmeter och 13 delsträckor där löpning och cykling varvades med paddling. Jag börjar känna att krisen vi befinner oss i påminner om denna utmaning på så många sätt.
Lärdomar jag gjorde på vägen till Ålesund var att;
Fokusera på en sträcka i taget, se varje delsträcka som en egen tävling. Så gör jag nu också, jag ser varje vecka som en delsträcka. När jag börjar tänka för långsiktigt och på när och hur detta ska sluta tappar jag energi och vill ge upp.
När smärtan var stor och jag kände mig utmattad ställde jag en fråga till mig själv ”Pernilla hur illa är det just nu, orkar du verkligen inte sätta en fot framför den andra?”. Alla gånger kom jag fram till att jag klarade att trampa några tramp till upp för Trollväggen, paddla ett drag till mot Ålesund eller springa några steg till upp för berget. Jag använder mig av samma fråga nu, och hittills har jag alltid känt att jag orkar lite till.
När jag kände mig svag berättade jag för mina teammedlemmar att nu är jag svag och fick då alltid stöd och hjälp. Så gör jag även nu. Jag berättar för mina anställda och kollegor när jag känner mig svag och får alltid deras stöd. Bara för att du är ledare betyder det inte att du inte kan visa dig svag.
De få gånger jag verkligen kände att jag ville ge upp såg jag till att alltid äta eller vila innan jag fattade nästa beslut. Inte en enda gång kom jag fram till att jag skulle ge upp. Så gör jag nu också. När jag vill ge upp tillåter jag mig själv att ta en paus och hämta energi först, innan jag fattar nästa beslut.
Inget krispaket från regeringen kommer att kunna lindra de känslor och upplevelser vi samlar på oss just nu. Men det håller oss sysselsatta och upptagna när vi gör allt för att rädda våra företag och våra anställdas jobb. Nu har vi inte tid att känna efter, det kommer långt senare. Då vill jag att du ska minnas att du är fantastisk, oavsett hur du har tagit dig ur krisen. Som ledare är du så viktig, och du förtjänar all den kärlek och omsorg du ger till din omgivning.
/Pernilla Gravenfors, vd och delägare, Holiday Club Åre
Ge bort en smart sommarpresent till dig och teamet så nyttjar ni tiden i solstolen på bästa sätt! Använd Chefboken-appen som lärandeverktyg och lär er mer på mindre tid. Vi har noga valt ut, sammanfattat och översatt den viktigaste litteraturen för dig som ledare till 30 minuters läsning eller lyssning.
Siffror är vardagsmat i alla roller, men att fånga lyssnarna och skapa förståelse är svårt. Making numbers count är en träningsmanual som lär dig göra siffror spännande! På 30 min lär du dig knepen som får åhörarna häpna. Läs mindre - lär dig mer med Chefboken-appen.
I sin senaste krönika skriver Nisha Besara om oron att människor som inte kan visa vad de har för vilja, förmåga, driv eller ambition inte tas tillvara på. ”Alla är helt enkelt inte lika verbala och välformulerade – om alls – när det kommer till att framhäva sig själva och sina kompetenser. Likväl kan mer introverta typer vara blytunga rekryteringar. Hur kommer vi åt det om vi ska börja rekrytera på ambition snarare än meriter?”, skriver hon.
I sin senaste krönika återkopplar Linda Waxin till den forskningsartikel som publicerades i det senaste numret av Chef om varför vi lär oss av våra misstag. Hon går in på skamkänslor kopplat till snedsteg och gör en uppdelning; de uppenbara misstagen och de dolda misstagen. ”Uppenbara misstag bär såklart på lärdomar, ibland. Men är inte sanningen den att det är mängden skam som ofta avgör hur vi agerar på dem framgent?”, skriver hon.
I sin senaste krönika reflekterar Chefs chefredaktör Nisha Besara över vad det är som driver de unga och hur det kommer sig att Sverige är det land i Europa som har minst antal chefer som är yngre än 40 år. ”Vill unga bli chefer eller inte? Faktum är att det inte finns något tydligt svar. Det finns olika undersökningar, men ingen gedigen forskning. Och undersökningarna visar olika saker beroende på hur frågan ställs.”
”Är det rädslan för att inte bli tagen på allvar som spökar igen? Det är sånt som gör att man förhäver sig genom att använda ordet ‘man’ när ‘jag’ funkat lika bra. ‘I en sån situation blir man ju orolig’ kan folk säga i ett fumligt försök att inte låtsas som att de själva blev skiträdda. Sånt har jag också gjort många gånger, särskilt i början av arbetslivet” ,skriver Per Grankvist i en krönika.
Vilka egenskaper har en bra ledare? I sin tredje krönika reflekterar Nisha Besara över cheferna som trots att de saknar ledaregenskaper, premieras till chefsposter på grund av andra faktorer. ”Som ledare är det ju extra viktigt att hålla huvudet kallt och att inte agera känslomässigt i tid och otid, för att på så sätt bygga en tillit bland medarbetare för den egna kompassen” skriver hon och gör en koppling till det rådande världsläget som påminner om den irrationella och auktoritära ledarens egenskaper.
Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare.
”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
Chefs krönikör Linda Waxin är ny på jobbet på ett climatetech-bolag och reflekterar över begreppet framgång utifrån det som format henne. ”De som följt mig en längre tid vet att omdefiniering av framgång är en pågående favoritsysselsättning, och i mina ögon kanske något av det viktigaste en människa kan lägga sin energi på”, skriver hon.
Är du intresserad av att axla tyngre roller? Mgruppens Executive MBA ger dig plattformen. Hör mer från våra programansvariga i ett lunchwebinar 14 mars!
Datadrivna arbetssätt går idag igen i de flesta organisationer, men att mäta den konkreta effekten av kompetenshöjande initiativ är ännu en utmaning. Dessa nyckeltal kan hjälpa till med mätbarheten.
Framtidens yrkesroller kommer till stor del att axlas av de redan anställda. Men hur ska företagen lyckas utveckla dagens arbetsstyrka så att den klarar morgondagens uppgifter? En ny ledningstjänst kan vara en del av svaret menar McKinsey.
Går ditt budskap inte igenom datorskärmen? Eller behöver du lägga dyrbar arbetstid på att tolka vad kollegan egentligen menar? Då är det läge att fila på det digitala kroppsspråket.
Arbetsgivare skissar på formerna för hur distansarbetare kan börja återvända fysiskt till arbetsplatsen. Så här kan du tänka kring de potentiellt svåra samtalen med de anställda.
Fjolårets korttidspermitteringar är förbi. Advokat Charlotte Forssander ger sin bild av vilka frågor som istället seglat upp inom det arbetsrättsliga området.
Kompetenta ledare ger friska och motiverade medarbetare. Dessutom leder bra chefer till hög lönsamhet. Trots detta är det svårt för chefer att få tid och budget för upskill. De som inte kompetensutvecklas riskerar istället att hamna på efterkälken och dra hela företaget med sig.
Vi har lång erfarenhet av företagsanpassade utbildningar i klassrum, online och i blended learning-form. Välj det upplägg som passar din organisation bäst.
Ge bort en smart sommarpresent till dig och teamet så nyttjar ni tiden i solstolen på bästa sätt! Använd Chefboken-appen som lärandeverktyg och lär er mer på mindre tid. Vi har noga valt ut, sammanfattat och översatt den viktigaste litteraturen för dig som ledare till 30 minuters läsning eller lyssning.
Siffror är vardagsmat i alla roller, men att fånga lyssnarna och skapa förståelse är svårt. Making numbers count är en träningsmanual som lär dig göra siffror spännande! På 30 min lär du dig knepen som får åhörarna häpna. Läs mindre - lär dig mer med Chefboken-appen.
Artikeln du vill läsa är låst. Du behöver logga in på chef.se för att fortsätta läsa. Det är enkelt och kostnadsfritt, allt som behövs är din mailadress.
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se