Per Grankvist, krönikör på Chef

Per Grankvist: ”Skryt om att inte skryta”

”Låt mig vara den första att kasta sten i detta glashus genom att erkänna att min förra krönika var rätt lyckad”, skriver Chefs krönikör Per Grankvist.

Det är något oerhört fånigt över krönikörer som mer eller mindre subtilt framhåller sin egen observationsförmåga i en tidigare krönika, genom att referera till detta i en ny krönika. Låt mig därför vara den första att kasta sten i detta glashus genom att erkänna att min förra krönika var rätt lyckad.

Och låt mig toppa det genom att säga att jag är ganska nöjd med att kunna inleda den här krönikan med att observera hur oklädsamt det är med självgoda människor för att i nästa mening säga något som tyder på stor självgodhet och ändå framstå som en smula ödmjuk. Hur som helst, när jag nu visat upp dessa osympatiska drag hos mig själv kan vi väl enas om att ta mina råd med en nypa salt. Okej?

Bra. Den här månadens krönika är nämligen en förklädd frågespalt.

Tillbaka till förra krönikan. En skarpsynt läsare hörde av sig och erkände att även om hon förstod att det låter helt sinnessjukt självupptaget att inleda ett inlägg på Linkedin om jobbyte med orden ”Äntligen kan jag berätta …” och så vidare visste hon inte bättre. Brevskrivaren bad om råd. Klokt av henne, tänkte jag.

Så uppfylld av självupptagen glädje att någon bad mig om råd svarade jag stramt och utan ödmjukhet (för att verka kunnig) att lika delar glädje och ödmjukhet är något som funkar i alla lägen.

”Jag tycker det ska bli otroligt roligt att börja jobba på X som jag beundrat för Y och jag ser fram emot att lära mig mer om Z.” Det signalerar att du börjar på något nytt snarare än att du lämnar något, att du sannolikt haft flera erbjudanden att välja mellan och att du dessutom är en vetgirig typ som vill lära sig saker, menade jag.

Och här vill jag citera mig själv: ”Och den formuleringen funkar på även på ’lite enklare’ jobb.” Jag exemplifierade:

”Jag tycker det ska bli otroligt roligt att börja jobba hos Örjans Gatukök eftersom jag alltid beundrat deras sätt att bemöta varje kund och så ser jag fram emot att lära mig att göra perfekta kulor av pulvermos.” Det är ju rent objektivt sett ett trevligt sätt att meddela världen att man bytt arbetsgivare.

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

Det är i alla fall bättre än att låtsas vara ödmjuk när man inte är det, skrev jag och målade upp ett exempel: ”Äntligen kan jag berätta att jag ska börja som Head of Strategy (eller annan luftig låtsastitel) på det internationella miljard­bolaget Klarna (vad nu omsättning har med saken att göra) där jag kommer att ingå i ett spjutspetsgäng av världsledande superexperter som läst jättetjocka böcker och jobba fruktansvärt nära deras absolut rikaste grundare.”

Även om det skulle vara sant, är det bara ett väldigt fånigt sätt att berätta något på. Nu finns det ju visserligen gott om fåniga människor och de skriver ju ofta ganska fåniga saker, även de kanske vill skilja sig från mängden. Jag känner förresten några rika människor på Klarna. Flera av dem skriver fåniga saker på Linkedin.

Hur som helst. Det är vad jag kallar ett riktigt bra råd om vikten att verka ödmjuk. Nästa månad är jag tillbaka med en ny krönika som handlar om hur bra den här krönikan var.

Fakta: Per Grankvist

Ålder: 44 år.

Familj: Partner och två barn.

Bor: Stockholm.

Gör: Grundare och ­chefredaktör för Vad Vi Vet. Journalist, författare och föreläsare.

Intressen utanför jobbet: Trädgårdsskötsel och byggnadsvård.

Per Grankvist, krönikör på Chef

Läs också: Per Grankvist: ”Säg som det är – du jagar status”

mpuff
Prenumerera på Chef

Få den bästa starten på det nya året

Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång 2021.

Relaterade artiklar

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Vad brottas du med just nu?”

"Under våren startar vi en serie berättelser om utmaningar och glädjeämnen för chefer från hela landet. Vad brottas du med? Har du rimliga villkor? Vad gläds du åt? Vad vill du förändra?", skriver Cissi Elwin i sin nya krönika. 
intro_degreed
Annonssamarbete Chef + Degreed

Synliggör det dolda lärandet på jobbet

Mängder av lärande på jobbet sker i det dolda. Gamla synsätt står i vägen för att ta tillvara kompetens.
”Framtiden bryr sig inte om hur du blev expert på något – bara att du blev det”, konstaterar Dan Tesnjak på Degreed.

Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Det känns som att leda i en låtsasvärld”

”Jag lider av det som ibland kallas för 'pandemic fatigue'. Den kännetecknas av en känsla av vacuum, mental dimma, otydliga gränser mellan jobb och privat och en ändlös väntan”, skriver Chefs krönikör Siri Wikander.
linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: ”Du blir vad du prioriterar”

”Lägger du mycket av din närvarande tid på trivialiteter finns det risk för att du blir trivial. Lägger du din närvarande tid hos dina medarbetare blir du en närvarande ledare”, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: Hur makt korrumperar är en fråga som alla chefer måste förhålla sig till

Jag är tvungen att se tv-bilderna om och om igen för att försöka förstå att det vi såg verkligen hände. Så svårt är det att fatta det som ägde rum den 6:e januari i Washington DC.
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Jag har redan tänkt ut en ny utmaning för januari”

”Entusiasmen från chefsgruppens medlemmar var måttlig. För att inte säga obefintlig. Vaddå stegtävling?”, skriver Cissi Elwin om reaktionerna på hennes förslag om att alla medarbetare ska gå 10 000 steg fyra dagar i veckan. Här berättar hon om hur det har gått. 
Maria Geijer på Morot & Co ger råd om hur du knyter dina kunder närmare. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

Så enkelt tar du klivet närmare kunden

Bli bättre på att få nya kunder och behålla dem ni har. ”Många missar hur enkelt det kan vara att testa, utforska och samla in kunskap om vad som är intressant för just deras kunder”, säger Maria Geijer, på Morot & Co

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Äntligen kan jag berätta...!”

Det verkar inte finnas en enda person på Linkedin som heter Narcissus, varken i för- eller i efternamn. Men dragen uppträder hos många. De syns tydligast när någon inleder ett inlägg med orden ”Äntligen kan jag berätta...”, skriver Chefs krönikör Per Grankvist.