Per Grankvist, krönikör på Chef

Per Grankvist: ”Skryt om att inte skryta”

”Låt mig vara den första att kasta sten i detta glashus genom att erkänna att min förra krönika var rätt lyckad”, skriver Chefs krönikör Per Grankvist.

Det är något oerhört fånigt över krönikörer som mer eller mindre subtilt framhåller sin egen observationsförmåga i en tidigare krönika, genom att referera till detta i en ny krönika. Låt mig därför vara den första att kasta sten i detta glashus genom att erkänna att min förra krönika var rätt lyckad.

Och låt mig toppa det genom att säga att jag är ganska nöjd med att kunna inleda den här krönikan med att observera hur oklädsamt det är med självgoda människor för att i nästa mening säga något som tyder på stor självgodhet och ändå framstå som en smula ödmjuk. Hur som helst, när jag nu visat upp dessa osympatiska drag hos mig själv kan vi väl enas om att ta mina råd med en nypa salt. Okej?

Bra. Den här månadens krönika är nämligen en förklädd frågespalt.

Tillbaka till förra krönikan. En skarpsynt läsare hörde av sig och erkände att även om hon förstod att det låter helt sinnessjukt självupptaget att inleda ett inlägg på Linkedin om jobbyte med orden ”Äntligen kan jag berätta …” och så vidare visste hon inte bättre. Brevskrivaren bad om råd. Klokt av henne, tänkte jag.

Så uppfylld av självupptagen glädje att någon bad mig om råd svarade jag stramt och utan ödmjukhet (för att verka kunnig) att lika delar glädje och ödmjukhet är något som funkar i alla lägen.

”Jag tycker det ska bli otroligt roligt att börja jobba på X som jag beundrat för Y och jag ser fram emot att lära mig mer om Z.” Det signalerar att du börjar på något nytt snarare än att du lämnar något, att du sannolikt haft flera erbjudanden att välja mellan och att du dessutom är en vetgirig typ som vill lära sig saker, menade jag.

Och här vill jag citera mig själv: ”Och den formuleringen funkar på även på ’lite enklare’ jobb.” Jag exemplifierade:

”Jag tycker det ska bli otroligt roligt att börja jobba hos Örjans Gatukök eftersom jag alltid beundrat deras sätt att bemöta varje kund och så ser jag fram emot att lära mig att göra perfekta kulor av pulvermos.” Det är ju rent objektivt sett ett trevligt sätt att meddela världen att man bytt arbetsgivare.

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

Det är i alla fall bättre än att låtsas vara ödmjuk när man inte är det, skrev jag och målade upp ett exempel: ”Äntligen kan jag berätta att jag ska börja som Head of Strategy (eller annan luftig låtsastitel) på det internationella miljard­bolaget Klarna (vad nu omsättning har med saken att göra) där jag kommer att ingå i ett spjutspetsgäng av världsledande superexperter som läst jättetjocka böcker och jobba fruktansvärt nära deras absolut rikaste grundare.”

Även om det skulle vara sant, är det bara ett väldigt fånigt sätt att berätta något på. Nu finns det ju visserligen gott om fåniga människor och de skriver ju ofta ganska fåniga saker, även de kanske vill skilja sig från mängden. Jag känner förresten några rika människor på Klarna. Flera av dem skriver fåniga saker på Linkedin.

Hur som helst. Det är vad jag kallar ett riktigt bra råd om vikten att verka ödmjuk. Nästa månad är jag tillbaka med en ny krönika som handlar om hur bra den här krönikan var.

Fakta: Per Grankvist

Ålder: 44 år.

Familj: Partner och två barn.

Bor: Stockholm.

Gör: Grundare och ­chefredaktör för Vad Vi Vet. Journalist, författare och föreläsare.

Intressen utanför jobbet: Trädgårdsskötsel och byggnadsvård.

Per Grankvist, krönikör på Chef

Läs också: Per Grankvist: ”Säg som det är – du jagar status”

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Bild på Chefs chefredaktör Nisha Besara.
Krönikor

Nisha Besara: "Allt börjar inte från noll"

I sin första krönika skriver Chefs nya Chefredaktör Nisha Besara om hur hon ser på den roll hon nu tar sig an. ”När jag klev in i den här rollen för några veckor sedan så började allt inte från noll helt enkelt – det finns en hel historia att ta hänsyn till. Jag har aldrig riktigt förstått mig på chefer som tror att de omedelbart vet bäst”.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Per Grankvist.
Krönikor

Per Grankvist: ”Drivs du av lust eller Luther?”

”Insikten av att jag bärs framåt av min nyfikenhet var så stark att jag efter det känt ett släktskap med alla som beskriver att de mött Gud. Min vetgirighet är samtidigt både min välsignelse och min förbannelse”, skriver Per Grankvist i en krönika.

Linda Waxin.
Krönikor

Linda Waxin: ”Tack och förlåt!”

Att vara chef är att råda över resultat, men mest av allt är det att rodda med människor. En god idé efter ett helt år som chef brukar därför ofta vara att begrunda ett förlåt, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.

Per Grankvist.
Krönikor

Per Grankvist: ”Hur mycket Napoleon är du?”

Jag har lärt mig att den bästa metoden är att se samarbete som en process, inte en attityd. Vissa delar av processen är öppna, andra är stängda. En chef måste vara vara tydlig med när man välkomnar inspel och när man inte gör det, skriver Per Grankvist i sin nya krönika.

Cissi Elwin.
Krönikor

Cissi Elwin: ”Mer kärlek åt chefen!”

”Är det Netflix fel att chefer inte ligger? Efter en lång dag av jobb och familjebestyr är det så enkelt att sätta sig i soffan och bli underhållen av fantastiskt berättade historier. Vi låter oss matas och dåsar bort medan våra verkliga relationer sakta tynar av”, skriver Chefs Cissi Elwin i en krönika.

Louise Wohrne utvecklas som hållbar ledare hos BillerudKorsnäs. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + BillerudKorsnäs

Hon förändrar världen på jobbet

På BillerudKorsnäs är inte bara produkterna hållbara utan även deras ledare. Men vad innebär det i praktiken? ”För mig betyder det att jag får verktygen för att utveckla både mig själv och medarbetarna och att jag bidrar till en bättre värld”, säger Louise Wohrne, Director Sustainability och Public Affairs, på BillerudKorsnäs.
linda_waxin_kronikor-768x432-2
Krönikor

Linda Waxin: ”Vem har aldrig gjort sig skyldig till destruktivt ledarskap?”

”Jag tror att ingen av oss chefer skulle kunna säga att vi inte, i korta glimtar eller längre svackor, gjort oss skyldiga till varierande grad av destruktivt ledarskap”, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.