Per Grankvist, krönikör på Chef

Per Grankvist: ”Skryt om att inte skryta”

”Låt mig vara den första att kasta sten i detta glashus genom att erkänna att min förra krönika var rätt lyckad”, skriver Chefs krönikör Per Grankvist.

Det är något oerhört fånigt över krönikörer som mer eller mindre subtilt framhåller sin egen observationsförmåga i en tidigare krönika, genom att referera till detta i en ny krönika. Låt mig därför vara den första att kasta sten i detta glashus genom att erkänna att min förra krönika var rätt lyckad.

Och låt mig toppa det genom att säga att jag är ganska nöjd med att kunna inleda den här krönikan med att observera hur oklädsamt det är med självgoda människor för att i nästa mening säga något som tyder på stor självgodhet och ändå framstå som en smula ödmjuk. Hur som helst, när jag nu visat upp dessa osympatiska drag hos mig själv kan vi väl enas om att ta mina råd med en nypa salt. Okej?

Bra. Den här månadens krönika är nämligen en förklädd frågespalt.

Tillbaka till förra krönikan. En skarpsynt läsare hörde av sig och erkände att även om hon förstod att det låter helt sinnessjukt självupptaget att inleda ett inlägg på Linkedin om jobbyte med orden ”Äntligen kan jag berätta …” och så vidare visste hon inte bättre. Brevskrivaren bad om råd. Klokt av henne, tänkte jag.

Så uppfylld av självupptagen glädje att någon bad mig om råd svarade jag stramt och utan ödmjukhet (för att verka kunnig) att lika delar glädje och ödmjukhet är något som funkar i alla lägen.

”Jag tycker det ska bli otroligt roligt att börja jobba på X som jag beundrat för Y och jag ser fram emot att lära mig mer om Z.” Det signalerar att du börjar på något nytt snarare än att du lämnar något, att du sannolikt haft flera erbjudanden att välja mellan och att du dessutom är en vetgirig typ som vill lära sig saker, menade jag.

Och här vill jag citera mig själv: ”Och den formuleringen funkar på även på ’lite enklare’ jobb.” Jag exemplifierade:

”Jag tycker det ska bli otroligt roligt att börja jobba hos Örjans Gatukök eftersom jag alltid beundrat deras sätt att bemöta varje kund och så ser jag fram emot att lära mig att göra perfekta kulor av pulvermos.” Det är ju rent objektivt sett ett trevligt sätt att meddela världen att man bytt arbetsgivare.

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

Det är i alla fall bättre än att låtsas vara ödmjuk när man inte är det, skrev jag och målade upp ett exempel: ”Äntligen kan jag berätta att jag ska börja som Head of Strategy (eller annan luftig låtsastitel) på det internationella miljard­bolaget Klarna (vad nu omsättning har med saken att göra) där jag kommer att ingå i ett spjutspetsgäng av världsledande superexperter som läst jättetjocka böcker och jobba fruktansvärt nära deras absolut rikaste grundare.”

Även om det skulle vara sant, är det bara ett väldigt fånigt sätt att berätta något på. Nu finns det ju visserligen gott om fåniga människor och de skriver ju ofta ganska fåniga saker, även de kanske vill skilja sig från mängden. Jag känner förresten några rika människor på Klarna. Flera av dem skriver fåniga saker på Linkedin.

Hur som helst. Det är vad jag kallar ett riktigt bra råd om vikten att verka ödmjuk. Nästa månad är jag tillbaka med en ny krönika som handlar om hur bra den här krönikan var.

Fakta: Per Grankvist

Ålder: 44 år.

Familj: Partner och två barn.

Bor: Stockholm.

Gör: Grundare och ­chefredaktör för Vad Vi Vet. Journalist, författare och föreläsare.

Intressen utanför jobbet: Trädgårdsskötsel och byggnadsvård.

Per Grankvist, krönikör på Chef

Läs också: Per Grankvist: ”Säg som det är – du jagar status”

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: Vågar du anställa begagnat?

”Antikviteter är inget som passar på moderna kontor, varken materiella eller mänskliga, skriver Chefs krönikör Per Grankvist.

Hemma eller på arbetsplatsen? Nu luckras gränserna upp. IKEA ser sex trender som formar hybridkontoren. Foto: IKEA (Landskrona fåtölj 2749 kr exkl moms)
Annonssamarbete Chef + IKEA

IKEA: Se trenderna som formar ditt hybridarbete

”Arbetsplatsen behöver bli en magnet som får tillbaka folk”, menar Kicki, företagsinredare på IKEA och ger sina bästa råd för effektivt – och hemtrevligt – hybridarbete.

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Visst har du fördomar!”

”Det är omöjligt att inte vara rasist när du vuxit upp i en miljö och med ett arv som så tydligt antar att kålrotsfärgad hud och kristna värderingar är normen”, skriver Chefs krönikör Per Grankvist. 
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Här är receptet på en bra chef”

”Hur ska en bra chef vara? Det är nog den vanligaste frågan vi på Chef får”, skriver Cissi Elwin – och delar med sig av receptet på hur du är en riktigt bra chef.
linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: ”Dags att ta tag i skuldberget!”

”Min gissning är att hantering av skuldberget av medarbetares psykiska påfrestningar kommer att vara chefers främsta huvudbry framåt”, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Vad brottas du med just nu?”

"Under våren startar vi en serie berättelser om utmaningar och glädjeämnen för chefer från hela landet. Vad brottas du med? Har du rimliga villkor? Vad gläds du åt? Vad vill du förändra?", skriver Cissi Elwin i sin nya krönika. 
Annonssamarbete Chef + Netigate

360-analys av chefen är viktigare än någonsin

Pandemi, digitalisering och hybridarbete. Hur har ledarskapet hängt med i den senaste tidens extrema omställningar?  ”360-graders feedback ger chefer och organisationer en tydlig bild av vilka ledarskapsförmågor som behöver stärkas”, säger Sophie Hedestad på Netigate. 
Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Det känns som att leda i en låtsasvärld”

”Jag lider av det som ibland kallas för 'pandemic fatigue'. Den kännetecknas av en känsla av vacuum, mental dimma, otydliga gränser mellan jobb och privat och en ändlös väntan”, skriver Chefs krönikör Siri Wikander.