pergran
Foto Oskar OmnePer Grankvist.

Per Grankvist: ”Skönmåla inte framtiden”

Nästan alla människor gillar förändring – i alla fall så länge den inte berör dem.

Samtidigt som folk förstår att alla måste minska våra utsläpp drastiskt till 2030 och att det finns ordentligt med fakta som stödjer den uppfattningen, tycks det mig som om många har svårt att ta in att det där ”alla” också in­­kluderar dem.

De som propagerar för förändring brukar sammanfatta det i vetenskapligt korrekta och välunderbyggda argument och råden som kommer ur deras mun handlar om att sluta flyga, använda bil så lite som möjligt och byta till en växtbaserad diet.

Men för mottagaren låter ett sådant budskap ganska mycket som att någon försöker stjäla min burgare, ta min bil och förbjuda mig att åka till Thailand. Eller med andra ord: som att någon försöker införa begränsningar runt min livsstil och kring hur jag umgås med andra.

Det beror på att fakta är överskattade. I alla fall när det gäller att övertyga människor om förändring. Vi lär oss att överskatta männis­kors logik och tänka på våra medmänniskor som logiska ansvariga medborgare med en förmåga att sakligt väga olika argument innan ett beslut fattas. Att utgå från att medarbetarna är maktkåta primater som i huvudsak låter sig styras av ett sammelsurium av häftiga och motstridiga känslor låter dåligt. Likväl går det att argumentera att den bilden är mer sanningsenlig med gott stöd i forskningen.

pergran

Läs också: Per Grankvist: Riktiga ledare behövs om vi ska klara klimatkrisen

En klimatneutral livsstil kommer förstås att se annorlunda ut än dagens, men däremot kommer den inte att innebära en lägre livs­kvalitet. Vegoburgarna kommer fortfarande att vara lika flottiga, slaffsiga och underbart onyttiga (vilket Max redan bevisat), elbilarna fortfarande vara fläskiga (hej Porsche Taycan Turbo S) och vi kommer att få chansen att lära oss något om oss själva när vi ser världen.

Jag tror vi gör oss en otjänst när vi utan att tänka oss för pratar om den hållbara framtiden som ett grönt paradis där tekniken räddat oss, där alla sociala problem är lösta och alla äter en näringstät chiapudding till frukost varje dag. En sådan vardag är främmande och därmed automatiskt skrämmande vilket motverkar den förändring vi önskar att se.

Per Grankvist, krönikör på Chef

Läs också: Per Grankvist: Det värsta med att leda unga

Nej, adressera hjärtat i stället för hjärnan. Berätta att det i framtiden fortfarande kommer att finnas jättebilligt smågodis i mängder, lucia­körer med änglalika barnröster, blöta dalmatiners som hoppar upp i soffan fast de inte får och pirriga pussar på första dejten. I baksätet på de eldrivna bilarna kommer ungar fortfarande att kivas, problemet med löv på spåren kommer aldrig att lösas och i förorten kommer pappor att svära över att de bränt burgarna. Och det kommer att finnas klimatsmarta men otrogna partners, chefer som väljer tåget i stället för flyget men likväl är idioter, samt ISO-certifieringar och liknande djävulskap.

Men det är samtidigt en verklighet vi känner till sedan tidigare. Det gör att förändringen inte känns lika stor, inte lika skrämmande och inte lika främmande.

Relaterade artiklar

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Vi blir fula av stressen”

Vi blir fula av stressen. Fula mot oss själva, fula mot andra. Därför är mitt nyårslöfte för hela decenniet att VÄGRA stressen, skriver Cissi Elwin.
Karin Agerman pluggar vidare efter sin doktorstitel, med en Executive MBA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

”Jag blir aldrig fullärd”

En doktorstitel räcker inte. Nu pluggar Karin Agerman en Executive MBA också. ”Att lära mig nytt är det som driver mig”, säger hon.

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist:
”Säg som det är – du jagar status”

Vi människor är av naturen lata och söker därför den snabbaste vägen för att öka vår status. Det förklarar varför vettiga människor tappar huvudet för att låtsas som om de är nära vän med en välkänd person i sociala medier, skriver Per Grankvist i sin krönika.
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Jag var en tjuv – därför fick jag sparken”

Jag darrade och stammade. Men han gav sig inte. Här skulle statueras exempel. Här skulle alla få se vad som hände om man gjorde fel. Här skulle jag få bära skammen omgiven av alla mina arbetskamrater.
Ishtar Touailat
Krönikor

Ishtar Touailat: ”Våga sticka ut hakan”

För ett tag sedan träffade jag en fantastisk ung tjej. Hennes föräldrar antydde under vårt samtal att de var lite oroliga för att hon inte riktigt ”passade in”.
Ishtar Touailat
Krönikor

Ishtar Touailat: Var är framtidstron?

Som ledare är det vår uppgift att ha tydliga visioner, skriver Chefs krönikör Ishtar Touailat. 
Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

Att ”jobba hemma”. Hur många gånger har ni upplevt att någon som säger att den inte kommer in i morgon mötts av kontorets humorist som gör citationstecken med fingrarna i luften?