pergran
Foto Oskar OmnePer Grankvist.

Per Grankvist: ”Skönmåla inte framtiden”

Nästan alla människor gillar förändring – i alla fall så länge den inte berör dem.

Samtidigt som folk förstår att alla måste minska våra utsläpp drastiskt till 2030 och att det finns ordentligt med fakta som stödjer den uppfattningen, tycks det mig som om många har svårt att ta in att det där ”alla” också in­­kluderar dem.

De som propagerar för förändring brukar sammanfatta det i vetenskapligt korrekta och välunderbyggda argument och råden som kommer ur deras mun handlar om att sluta flyga, använda bil så lite som möjligt och byta till en växtbaserad diet.

Men för mottagaren låter ett sådant budskap ganska mycket som att någon försöker stjäla min burgare, ta min bil och förbjuda mig att åka till Thailand. Eller med andra ord: som att någon försöker införa begränsningar runt min livsstil och kring hur jag umgås med andra.

Det beror på att fakta är överskattade. I alla fall när det gäller att övertyga människor om förändring. Vi lär oss att överskatta männis­kors logik och tänka på våra medmänniskor som logiska ansvariga medborgare med en förmåga att sakligt väga olika argument innan ett beslut fattas. Att utgå från att medarbetarna är maktkåta primater som i huvudsak låter sig styras av ett sammelsurium av häftiga och motstridiga känslor låter dåligt. Likväl går det att argumentera att den bilden är mer sanningsenlig med gott stöd i forskningen.

pergran

Läs också: Per Grankvist: Riktiga ledare behövs om vi ska klara klimatkrisen

En klimatneutral livsstil kommer förstås att se annorlunda ut än dagens, men däremot kommer den inte att innebära en lägre livs­kvalitet. Vegoburgarna kommer fortfarande att vara lika flottiga, slaffsiga och underbart onyttiga (vilket Max redan bevisat), elbilarna fortfarande vara fläskiga (hej Porsche Taycan Turbo S) och vi kommer att få chansen att lära oss något om oss själva när vi ser världen.

Jag tror vi gör oss en otjänst när vi utan att tänka oss för pratar om den hållbara framtiden som ett grönt paradis där tekniken räddat oss, där alla sociala problem är lösta och alla äter en näringstät chiapudding till frukost varje dag. En sådan vardag är främmande och därmed automatiskt skrämmande vilket motverkar den förändring vi önskar att se.

Per Grankvist, krönikör på Chef

Läs också: Per Grankvist: Det värsta med att leda unga

Nej, adressera hjärtat i stället för hjärnan. Berätta att det i framtiden fortfarande kommer att finnas jättebilligt smågodis i mängder, lucia­körer med änglalika barnröster, blöta dalmatiners som hoppar upp i soffan fast de inte får och pirriga pussar på första dejten. I baksätet på de eldrivna bilarna kommer ungar fortfarande att kivas, problemet med löv på spåren kommer aldrig att lösas och i förorten kommer pappor att svära över att de bränt burgarna. Och det kommer att finnas klimatsmarta men otrogna partners, chefer som väljer tåget i stället för flyget men likväl är idioter, samt ISO-certifieringar och liknande djävulskap.

Men det är samtidigt en verklighet vi känner till sedan tidigare. Det gör att förändringen inte känns lika stor, inte lika skrämmande och inte lika främmande.

Relaterade artiklar

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Jag tycker att det är svårt att leda en verksamhet från mitt vardagsrum”

”Jag längtar ihjäl mig efter mina kolleger, efter pulsen som uppstår när många människor samlas. Jag missar så mycket när jag bara pratar med folk i telefonen eller möter deras överkroppar på skärmen”, skriver Chefs vd och chefredaktör Cissi Elwin i sin nya krönika.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Möten är nästan alltid sämre live”

Fördelarna med videomöten är många. Så att ge sig i kast med möten på riktigt igen kan bli tufft, menar Chefs krönikör Per Grankvist. "Fysiska möten suger kraften ur mig!"
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Låt inte krisen ta bort din framtidstro”

Vi går från en vår som vi aldrig kommer att glömma till en sommar som just nu är oviss, skriver Chefs chefredaktör och vd Cissi Elwin. 
linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: ”Använd krisen för att syna ditt eget syfte”

”När den invanda världsbilden gungar öppnas en möjlighet för dig att se dig själv klarare”, skriver Linda Waxin i sin nya krönika.
Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Passar företag på att göra sig av med folk nu?”

”Jag är övertygad om att de företag som inte agerade tillräckligt kraftfullt före corona nu passar på att göra sig av med medarbetare”, skriver Chefs gästkrönikör Siri Wikander. ”De lämnar över ansvaret på samhället som får stå för kostnaden för kompetensomställningen.”
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Fanny Vidman, gästkrönikör
Krönikor

Fanny Widman: ”Det är 2020 och kvinnor blir fortfarande förminskade på jobbet”

”Alla kommer att vilja ligga med dig om du är dig själv, Fanny”. Så sa min chef till mig när jag frågade honom hur han tyckte att jag skulle tackla det när många av mina manliga kunder visade andra än affärsmässiga intressen för mig, skriver Fanny Widman i en gästkrönika.