valavtalare

Per Grankvist: Ditt val av talare avslöjar dig

”De börjar ofta sin dragning på ungefär samma sätt också. De ställer sig ensamma mitt på scenen, sänker rösten en smula och börjar berätta att ”vi lever i en värld som blivit …”, skriver Per Grankvist om att välja en viss typ av talare till din arbetsplats.

Minuterna innan de kliver upp på scenen brukar de bli presenterade på ungefär samma sätt, inspirationstalarna. De driver en verksamhet som är en aning luddig i kanterna men som verkar vara i skärningspunkten mellan två ämnesområden som båda är i ropet och det låter lovande.

De har visat sig kunna tänka utanför boxen, har jobbat med Google i något sammanhang och framför allt har de gjort en resa som vi nu ska få inspireras av.

De börjar ofta sin dragning på ungefär samma sätt också. De ställer sig ensamma mitt på scenen, sänker rösten en smula och börjar berätta att ”vi lever i en värld som blivit …”

Om den är förändrad av ett paradigmskifte, hotad av våra destruktiva beteenden eller uppkopplad genom the internet of things beror lite på vem som säger det, men resten av föredraget följer en välkänd bana.

Insikten om världens beskaffenhet är resultatet av den personliga utveckling de genomgått och föredragets huvudbudskap ska vi absorbera genom att ta del av deras berättelse.

En gång i tiden var de oerhört framgångsrika eller inte ett dugg framgångsrika alls, sedan hände en grej som gjorde att de insåg att de inte hade någon koll alls och samtidigt såg allt klart för sig och så gjorde de vad ingen förväntat sig av dem. Visst har de gjort misstag och nog har de tvivlat på sig själva när de suttit i skiten, precis som de antar att vi också gjort många gånger.

Per Grankvist, krönikör på Chef

Läs också: Per Grankvist: Det värsta med att leda unga

Vid det här laget blir det ibland några minuters paus för att vi ska kunna vända oss till höger och blotta våra svagheter för en vagt bekant kollega, som såklart är en av de tre som ska återberätta det för alla andra i publiken.

Efter denna interaktion med publiken kopplar talaren åter greppet över narrativet och berättar hur de gjorde i samma läge. Knepet är tydligen att tänka tillbaka på den där grejen som hände och påminnas om sitt mål och då fyllas av en närmast nyreligiös kraft, djupandas fem gånger och ”kötta på!”.

Och det borde vi ju också kunna göra, eller hur? Svårare är det inte, tydligen. För tids nog har framgången kommit, tvivlarna har haft fel och i dag är de en bättre människa. Och här står de nu, framför oss, som ett mänskligt exempel med facit i handen och kanske har de till och med fått tårarna att rulla på några i den nedsläckta salongen.

Men vad lärde vi oss, egentligen? Över morotskaka och vetegrässhots i pausen efteråt är publiken ofta osäker.

Inspirationstalare är som tomtebloss – de sprakar mycket och glittrar vackert men någon bestående upplysning är det inte tal om.

Forskning visar att vi lär oss mest av de vi litar på och vi litar mest på de vi kan identifiera oss med. Som ledare avslöjas du i ditt val av talare på konferensen. När publiken inte kan sätta fingret på vad talaren ville belysa beror det på att du låtit dig bländas av något annat än av att förse organisationen med de kunskaper och perspektiv de behöver i stunden.

/Per Grankvist

PER GRANKVIST

Ålder: 42 år.

Familj: Partner och två barn.

Bor: Stockholm.

Gör: Journalist, författare och föreläsare. Ny krönikör i Chef.

Intressen utanför jobbet: Trädgårdsskötsel och byggnadsvård.

KONTAKT: kontakt@pergrankvist.se @pergrankvist (Twitter).

cissi-13

Läs också: Cissi Elwin spanar: Aktivistchefen är på frammarsch

Relaterade artiklar

cissi-13
Krönikor

Cissi Elwin spanar: Aktivistchefen är på frammarsch

Förr var det företagsledare som Volvo-chefen PG Gyllenhammar som inspirerade. På 2010-talet har däremot en ny typ av förebild tagit plats, skriver Cissi Elwin.
Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, råder alla att skaffa en krockkudde för framtiden.
Annonssamarbete Chef + Skandia

Nyfikenhet och sparande – chefens skydd mot ålderism

Chefer behöver arbeta mot ålderism, men också undvika att själva drabbas. ”Fortsätt vara nyfiken – och skaffa en krockkudde”, råder Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

pergran
Krönikor

Per Grankvist – ny krönikör i Chef

Tuff, trevlig och tydlig – sådan är han, Chefs nya krönikör Per Grankvist. En folkbildare med chefserfarenhet som lovar att belysa ledarskapsfrågorna ur nya och oväntade perspektiv.
Ishtar Touailat
Beslutsfattande

Ishtar Touailat: ”Är du här för att stanna?”

Ishtar Touailat är ny krönikör i Tidningen Chef. Här är hennes premiärtext om hur mycket värderingar betyder för ett ledarskap.
ishtarmoter
Beslutsfattande

Möt Ishtar Touailat – ny krönikör i Chef

Hon tror att digitalisering kan leda till ökad demokrati­sering, hon vågar drömma men är också beredd att kavla upp ärmarna. Chefs nya krönikör, entreprenören och innovationschefen Ishtar Touailat, får människor med sig.
cissimobil
Krönikor

”Min gamla osäkerhet dök upp igen”

Det är tydligt att vi chefer inte själva får den feedback vi behöver. Kanske är det där vi måste börja. För vi behöver det för att själva kunna ge den, skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.
Ansvaret för hur hybridarbetet ska ta form får inte landa på enskilda chefer utan är ett ledningsansvar, menar arbetsplatsstrategen Karin Ståhl på GoToWork. Foto: Magnus Liam Karlsson
Annonssamarbete Chef + GoToWork

5 tips för att lyckas med det nya arbetslivet

Arbetsplatsstrategen Karin Ståhl delar med sig av det viktigaste chefer behöver veta för att lyckas leda i det nya normala efter pandemin.