Person i trädgård som tar jobbpaus och vilar

Pauser boostar produktiviteten

Hälften av alla svenskar uppger att de känner sig överarbetade – men en kort paus mellan mötena kan ge hjärnan den återhämtning den behöver.

Tiden vi spenderar i möten har mer än fördubblats. Att gå från möte till möte är stressande och har en negativ påverkan på vår förmåga att göra ett bra jobb. Hälften av alla svenskar uppger att de känner sig överarbetade, enligt Microsoft Work Trend Index 2021. Men en kort paus mellan mötena kan ge hjärnan den återhämtning den behöver. Man kan återigen hålla fokus och vara engagerad. Det visar en studie på 14 personer av hjärnvågsaktivitet som Microsoft gjort.

Den genomsnittliga aktiviteten hos betavågor – de som är förknippade med stress – ökade tydligt efter två timmar av kedjemöten. Om man istället tog paus och gjorde en kort meditation återställdes hjärnan och betavågornas aktivitet sjönk vilken innebar att man startade nästa möte i ett mer avslappnat tillstånd. Den genomsnittliga nivån av betavågorna höll då stadigt genom fyra möten utan att ackumulera stress.

Utan pauser visade hjärnvågornas mönster även på negativa nivåer av frontal alfa-symmetri, vilket tyder på att deltagarna inte var engagerade i mötet. Efter en paus kunde man se positiva nivåer som korrelerar med högre fokus och engagemang under mötet.

Konkreta tips på hur du motverkar hjärntrötthet och får ut det mesta av pauserna:

Person som är på väg på skogspromenad i en jobbpaus

1. Ändra ditt tankesätt

Även om det kan kännas mer produktivt att lägga sina möten vägg i vägg visar forskning att pauser gör dig mer produktiv. Pauser från datorn är en viktig del av arbetsdagen.

2. Hitta pausaktiviteter som lugnar ditt sinne

Meditation är ett effektivt sätt att koppla av och ladda mellan möten. Eller att bara ta blicken från skärmen, tomglo och andas långa andetag en stund. Men så klart gör även en kort promenad eller annan fysisk aktivitet susen. Allt som avleder dina tankar från arbetsrelaterade saker.

3. Överväg andra kommunikationssätt

Boka inte möten på ren slentrian. Ifrågasätt om mötet verkligen är nödvändigt. Ibland kan statusincheckningar och information göras mer effektivt på andra sätt. Kör ett walk and talk på telefon. Lös enklare uppgifter via chatt.

4. Gör möten mer effektiva

De bästa mötena är korta och effektiva. Förbered därför mötet genom att läsa på och skicka en agenda. Ange förväntningarna/målet med mötet. Bjud bara in de som verkligen behöver vara där. Sätt inte en timme som standard. Håll utlovad mötestid och avsätt fem minuter i slutet för att sammanfatta. Och planera så att deltagarna hinner ta en paus innan nästa möte.

En grupp glada människor som promenerar

Läs också: 5 överraskande fördelar med att promenera

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Glad man som leker med ett barn i en soffa.
Hälsa

Hälsoutmaning gav gladare kolleger

Konsultbolaget behövde ett sätt att få medarbetarna att röra sig mer och lära känna nya kolleger trots distansjobb. Lösningen blev en gemensam hälsoutmaning som ökade både teamkänslan och välbefinnandet.

Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

Illustration med ett hjärta uppbyggt av grönsaker.
Hälsa

Växtbaserad diet kan rädda ditt hjärta

Om du som chef vet med dig att du ligger i farozonen för hög stress kanske du är redo att starta hösten med lite nya tag. Välj gärna en mer växtbaserad diet.

Tre män som arbetar på en byggarbetsplats står och pratar. Det är solnedgång.
Hälsa

Ny rapport: Ökad ohälsa på jobbet

Var tredje arbetstagare har problem med hälsan kopplat till arbetet, visar en ny undersökning från Arbetsmiljöverket. Det är en ökning jämfört med tidigare år. Värst drabbade är kvinnor inom kommun och landsting.

Glad kvinna som går i naturen.
Hälsa

När chefen väljer: Promenader hellre än golf

Chefens favoritmotion är inte golf och tennis, som man kanske skulle kunna tro, utan promenader. Det visar Chefs undersökning.

Bild på hand med mobiltelefon med en träningsapp i.
Hälsa

Missa inte bidrag för hälsoapp

Sedan cirka ett år finns utökade möjligheter att utnyttja det skattefria friskvårdsbidrag som arbetsgivare kan ge till sina anställda.

Reboarding – att hjälpa medarbetare tillrätta på arbetsplatsen igen efter hemarbete – är en viktig uppgift för många chefer nu. Alexandra Sjöström, organisationspsykolog från Feelgood, ger sina bästa råd.
Annonssamarbete Chef + Feelgood

Reboarding – chefens viktigaste uppgift i höst

Hur ska man på ett bra sätt gå tillbaka till arbetsplatser efter att ha jobbat hemma under lång tid? Svaret heter reboarding. ”Behovet av reboarding har i princip fötts under pandemin och utmaningarna är många. Här har chefer en otroligt viktig roll i att hjälpa sina medarbetare i rätt riktning”, säger Alexandra Sjöström, organisationspsykolog från Feelgood. 
Två personer som promenerar i skogen och pratar.
Hälsa

Succé för digital friskvård

Ett digitalt spel som aktiverar medarbetarna, både till kropp och själ, blev ett lyckat sätt att bryta isoleringen under pandemins många månader av distansarbete.