Överkvalificerad? Nej, underuppskattad!

Chip Conleys tre tips för hur du undviker eller tar loven av någon som påstår att du är överkvalificerad.

Karriär
Publicerad
Glad äldre kvinna som skakar hand med en man.

Täckordet i affärsvärlden för att du är för gammal, för dyr, för mossig är ”överkvalificerad”. En av förespråkarna för att vi måste uppvärdera den kompetens som kommer med åren är den amerikanska hotellägaren, entreprenören och författaren Chip Conley.

Efter att han exponerats för den unga techkulturen, när han blev ”Head of global hospitality and strategy” på Airbnb vid 53 års ålder och mentor till den betydligt yngre vd:n Brian Chesky, insåg han värdet av äldre medarbetare – och grundade världens första visdomsskola för medelålders, Modern Elder Academy.

Här är Chip Conleys 3 tips för hur du undviker eller tar loven av någon som påstår att du är överkvalificerad:

  1. I mötet, oavsett om det är personligen eller via nätet, visa passionerat engagemang och ställ massor med nyfikna frågor. En sådan energi får vem som helst att glömma eventuella åldersrynkor.
  2. Om de säger att du är överkvalificerad, överväg om det stämmer och om du verkligen är intresserad av det jobbet. Å andra sidan, om det är så att det är en väg in på företaget som du är ute efter, så var öppen med det. Det handlar i korthet om att hantera förväntningar.
  3. Föreslå på rätt sätt att du kanske inte är överkvalificerad utan ­underuppskattad. Presentera idén om en modern äldre som är lika nyfiken som hen är klok – och att du kan erbjuda dem osynlig produktivitet, det vill säga göra alla runt omkring dig bättre.

Psst! Du kan också hänvisa till Googles studie Project Aristotle, som säger att den vanligaste gemensamma nämnaren hos framgångsrika team är psykologisk säkerhet. Som äldre har man hunnit få emotionell intelligens och är därför mycket lämpad att skapa effektiva team.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden