vdtwitter

Ont om vd:ar på Twitter

Är du vd och twittrar? Inte? Det borde du göra. Det säger Jan Dinkelspiel, landschef på Nordnet och initiativtagare till hashtaggen #vdtwitter.

De största fördelarna med att twittra som chef är enligt Jan Dinkelspiel att det ger en möjlighet att föra en spontan dialog med kunderna och fånga upp det som skrivs om företaget på Twitter.

”Jag är visserligen inte vd själv, men det är så jag använder mig av Twitter. Det handlar inte om att bemöta kritik utan att få möjlighet att lösa olika situationer.”

LÄS ÄVEN: Därför har du inte råd att ignorera sociala medier

Bristen på tid tycker inte Jan Dinkelspiel duger som ursäkt för att låta bli att twittra. Den tid det tar att åka hiss ett par våningar räcker gott och väl för att hålla sig uppdaterad.

Överhuvudtaget tycker han att det är viktigt att inte göra en för stor grej av twittrandet.

”Skapa ett konto på två minuter och börja med att följa några företagsledare som du tycker är intressanta. Du behöver inte agera själv.”

Dessutom menar han att cheferna inte bör vara för strategiska i sitt twittrande. Det finns med andra ord ingen anledning att släppa in PR-avdelningen på sitt konto.

”Den som enbart talar om vad som händer på företaget kommer snart att uppfattas som tråkig. Det blir betydligt mer intressant med en chef som vågar vara lite personlig.”

LÄS ÄVEN: Så lyckas du på Linkedin

Ett undantag från bristen på Twitter-chefer är hashtaggen #livetsomgd där generaldirektörer som Anna Ekström från Statens skolverk och Mikael Sjöberg från Arbetsmiljöverket twittrar om sin vardag.

Men än så länge finns det mycket att önska. Överlag tror Jan Dinkelspiel att amerikanska chefer är flitigare när det gäller twittrandet än sina kollegor i Sverige. Någon favorittwittrare bland svenska chefer kan han inte nämna. Däremot vet han vem han skulle vilja se på Twitter.

”Jag nämnde Hans Holger häromdagen och jag tror att jag står fast vid det. Han verkar vara en speciell karaktär som det vore roligt att få följa.”

 

Missa inget! Prenumerera på Chefs nyhetsbrev

  • Prenumerera på Chefs nyhetsbrev med det bästa från Chef.se.