vdtwitter-2

Ont om vd:ar på Twitter

De största fördelarna med att twittra som chef är enligt Jan Dinkelspiel att det ger en möjlighet att föra en spontan dialog med kunderna och fånga upp det som skrivs om företaget på Twitter.

”Jag är visserligen inte vd själv, men det är så jag använder mig av Twitter. Det handlar inte om att bemöta kritik utan att få möjlighet att lösa olika situationer.”

LÄS ÄVEN: Därför har du inte råd att ignorera sociala medier

Bristen på tid tycker inte Jan Dinkelspiel duger som ursäkt för att låta bli att twittra. Den tid det tar att åka hiss ett par våningar räcker gott och väl för att hålla sig uppdaterad.

Överhuvudtaget tycker han att det är viktigt att inte göra en för stor grej av twittrandet.

”Skapa ett konto på två minuter och börja med att följa några företagsledare som du tycker är intressanta. Du behöver inte agera själv.”

Dessutom menar han att cheferna inte bör vara för strategiska i sitt twittrande. Det finns med andra ord ingen anledning att släppa in PR-avdelningen på sitt konto.

”Den som enbart talar om vad som händer på företaget kommer snart att uppfattas som tråkig. Det blir betydligt mer intressant med en chef som vågar vara lite personlig.”

LÄS ÄVEN: Så lyckas du på Linkedin

Ett undantag från bristen på Twitter-chefer är hashtaggen #livetsomgd där generaldirektörer som Anna Ekström från Statens skolverk och Mikael Sjöberg från Arbetsmiljöverket twittrar om sin vardag.

Men än så länge finns det mycket att önska. Överlag tror Jan Dinkelspiel att amerikanska chefer är flitigare när det gäller twittrandet än sina kollegor i Sverige. Någon favorittwittrare bland svenska chefer kan han inte nämna. Däremot vet han vem han skulle vilja se på Twitter.

”Jag nämnde Hans Holger häromdagen och jag tror att jag står fast vid det. Han verkar vara en speciell karaktär som det vore roligt att få följa.”

 

Relaterade artiklar

intervjua
Karriär

Så sticker du ut på intervjun – 5 knep

Drömjobbet är inom räckhåll. Men den som intervjuar har tankarna på annat håll. Här är 5 knep för att fånga uppmärksamheten och visa varför du ska få jobbet.

En enkel operation gör skillnad i barns liv – och ny stolthet på jobbet, menar Martin Forsling, vd på Bontouch. Foto: Operation Smile, Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Operation Smile

Nya leenden ger stolthet på jobbet

Martin Forslings dotter föddes med läpp-, käk-, gomspalt.
Det blev starten på ett samarbete med hjälporganisationen Operation Smile.
I dag har hans företag Bontouch hjälpt 500 barn.

moln
Kommunikation

Mer rörlighet kräver nytt ledarskap

Rörlighet är ett viktigt inslag i det nya digitala arbetslivet. En ny undersökning visar att det dessutom gör oss gladare. Men det kräver sin ledare, som kan sätta gränser, leda på distans och våga släppa sina medarbetare.
mellanchef
Kommunikation

”Alla är vi mellanchefer”

Vem hamnar ständigt i kläm och vems förutsättningar ändras hela tiden? I sin nya bok sjunger Helena Källerman mellanchefens lov. Uppdrag mellanchef heter den.
presentation
Beslutsfattande

Round Robin-metoden: Brainstorming på ett helt nytt sätt

Fungerar brainstormingen dåligt? Engagerar sig inte alla i samtalet? Testa Round Robin-metoden och se resultat direkt.
pfizer_malin-parkler01
Kommunikation

Internt bollplank får fart på förslag

Avdelningen på Pfizer hade skurits ner till hälften. Många var osäkra i sina nya roller. Affärsområdesdirektör Malin Parkler startade ett internt råd av medarbetare för att fånga in åsikter och få tips på förbättringar.
Lena Ahlin lyfter fram respekt och ärlighet som viktigt för lyckade rekryteringar. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Landa nya stjärnor med respektfull rekrytering

97 procent av de som rekryteras jobbar kvar efter tre år.   En viktig förklaring till den succén stavas respekt, menar rekryteringsföretaget Consensus. ”Ytterst handlar det om människor och deras framtid. Då är det väldigt viktigt att vara noggrann”, säger Lena Ahlin.
twitterpolis03_fotomagnu9b
Kommunikation

Chefer! Ignorera inte sociala medier

Länge har sociala medier setts som något du ska reglera eller som inkräktar på arbetstiden. Det är hög tid att tänka om och tänka rätt.