vdtwitter-2

Ont om vd:ar på Twitter

De största fördelarna med att twittra som chef är enligt Jan Dinkelspiel att det ger en möjlighet att föra en spontan dialog med kunderna och fånga upp det som skrivs om företaget på Twitter.

”Jag är visserligen inte vd själv, men det är så jag använder mig av Twitter. Det handlar inte om att bemöta kritik utan att få möjlighet att lösa olika situationer.”

LÄS ÄVEN: Därför har du inte råd att ignorera sociala medier

Bristen på tid tycker inte Jan Dinkelspiel duger som ursäkt för att låta bli att twittra. Den tid det tar att åka hiss ett par våningar räcker gott och väl för att hålla sig uppdaterad.

Överhuvudtaget tycker han att det är viktigt att inte göra en för stor grej av twittrandet.

”Skapa ett konto på två minuter och börja med att följa några företagsledare som du tycker är intressanta. Du behöver inte agera själv.”

Dessutom menar han att cheferna inte bör vara för strategiska i sitt twittrande. Det finns med andra ord ingen anledning att släppa in PR-avdelningen på sitt konto.

”Den som enbart talar om vad som händer på företaget kommer snart att uppfattas som tråkig. Det blir betydligt mer intressant med en chef som vågar vara lite personlig.”

LÄS ÄVEN: Så lyckas du på Linkedin

Ett undantag från bristen på Twitter-chefer är hashtaggen #livetsomgd där generaldirektörer som Anna Ekström från Statens skolverk och Mikael Sjöberg från Arbetsmiljöverket twittrar om sin vardag.

Men än så länge finns det mycket att önska. Överlag tror Jan Dinkelspiel att amerikanska chefer är flitigare när det gäller twittrandet än sina kollegor i Sverige. Någon favorittwittrare bland svenska chefer kan han inte nämna. Däremot vet han vem han skulle vilja se på Twitter.

”Jag nämnde Hans Holger häromdagen och jag tror att jag står fast vid det. Han verkar vara en speciell karaktär som det vore roligt att få följa.”

 

Relaterade artiklar

moln
Kommunikation

Mer rörlighet kräver nytt ledarskap

Rörlighet är ett viktigt inslag i det nya digitala arbetslivet. En ny undersökning visar att det dessutom gör oss gladare. Men det kräver sin ledare, som kan sätta gränser, leda på distans och våga släppa sina medarbetare.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
mellanchef
Kommunikation

”Alla är vi mellanchefer”

Vem hamnar ständigt i kläm och vems förutsättningar ändras hela tiden? I sin nya bok sjunger Helena Källerman mellanchefens lov. Uppdrag mellanchef heter den.
presentation
Beslutsfattande

Round Robin-metoden: Brainstorming på ett helt nytt sätt

Fungerar brainstormingen dåligt? Engagerar sig inte alla i samtalet? Testa Round Robin-metoden och se resultat direkt.
pfizer_malin-parkler01
Kommunikation

Internt bollplank får fart på förslag

Avdelningen på Pfizer hade skurits ner till hälften. Många var osäkra i sina nya roller. Affärsområdesdirektör Malin Parkler startade ett internt råd av medarbetare för att fånga in åsikter och få tips på förbättringar.
twitterpolis03_fotomagnu9b
Kommunikation

Chefer! Ignorera inte sociala medier

Länge har sociala medier setts som något du ska reglera eller som inkräktar på arbetstiden. Det är hög tid att tänka om och tänka rätt.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.