linkedin

Så når du framgång på Linkedin

Linkedin nådde en miljon användare i Sverige hösten 2012. Nätverket ökar med nästan 25 000 svenskar varje månad.

Trots detta är det få personer som dagligen använder Linkedin. I boken ”Nå framgång på Linkedin” av Henrik Björklund, vd på kommunikationsbyrån Right Thing, får du konkreta tips på hur du kan få större utväxling på din insats.

Gör så här:

1. Sätt upp ett mål
Vissa vill bara använda Linkedin för att utöka sitt nätverk, och det är inget fel i det.

Men om du vill byta jobb eller hitta nya kunder får du större effekt om du riktar dina aktiviteter för att nå det målet.

Vill du byta jobb, knyt kontakter i den bransch du vill söka dig till. Vill du hitta nya kunder, bli medlem i grupper där man diskuterar dina produkter eller tjänster.

2. Vässa din profil
Enligt statistik från Linkedin får kompletta profiler upp till 40 gånger fler besökare än de som inte har färdigställts till 100 procent.

Lägg in de relevanta tjänster du haft, och de utbildningar du gått. Fyll även i fliken ”Kompetenser och expertis” (Skills and expertise), som visar vilka specialkunskaper du har.

Håll din profil uppdaterad och ändra så fort du byter jobb, går en kurs eller vill byta bransch.

3. Be om rekommendationer
Du får ännu större trovärdighet om någon annan kan gå i god för dig.

Under fliken ”Profil” finns funktionen ”Recommendations”. Du kan be om rekommendationer från personer som du arbetat med och själv ge till andra.

Användare som har fått rekommendationer har tre gånger högre chans att komma högt upp i sökresultat på LinkedIn.

4. Gå med i grupper
Om du vill hitta nya kontakter, jobbmöjligheter eller uppdatera dig inom något ämne – gå med i en grupp. Sök på din bransch eller ett specifikt ämne. Vissa grupper är låsta, då krävs det en inbjudan från grundaren.

Är du mycket aktiv i en grupp kan du bli utsedd till ”Veckans mest inflytelserika person”. Genom att dela med dig till andra av trender, tips och råd bygger du ditt varumärke som expert.

5. Var strategisk när du söker nya kontakter
Precis som i den vanliga världen är det viktigt med personliga introduktioner när du ska träffa nya människor.
Ett enkelt sätt att skapa nya kontakter är att söka på ”bekantas bekanta”. De kallas andrahandskontakter på Linkedin och har siffran 2 bredvid sin profil.

Det är betydligt lättare att få kontakt med någon om ni redan har en gemensam bekant på Linkedin.

Var strategisk när du börjar bygga ditt kontaktnät. Fundera över varför du söker kontakt med en viss person. Genom att ha kontakt med personer som är framstående inom din bransch stärker du ditt eget varumärke.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

intervjua
Karriär

Så sticker du ut på intervjun – 5 knep

Drömjobbet är inom räckhåll. Men den som intervjuar har tankarna på annat håll. Här är 5 knep för att fånga uppmärksamheten och visa varför du ska få jobbet.

netlight_intro
Annonssamarbete Chef + Netlight

Sluta vara chef – bli en förebild istället

”Lär dig vara ledare och följare samtidigt”, uppmanar Netlights vd Erik Ringertz. I sin nya bok Harder Better Faster Stronger ger han idéer för framtidens ledarskap.

gerger
Karriär

”Det tog tid att bli kär i jobbet”

Under sin karriär har Magdalena Gerger, vd för Systembolaget, bland annat varit skidlärare och suttit i Ikeas styrelse med Ingvar Kamprad. Men det tog tid innan hon hittade passionen i sitt jobb.
millenial
Karriär

Undersökning: Unga anställda frilansar alltmer

Skulle du anställa någon som samtidigt tänker jobba för andra och dessutom är öppen med sina planer på att starta eget inom överskådlig framtid? Det kan vara värt att fundera på. Data från Linkedin visar nämligen att allt fler, framför allt unga, frilansar vid sidan av sitt heltidsjobb.
karriar-6
Karriär

Bota dina tvivel – våga ta steget till nytt jobb

Har du bestämt dig dig för att byta jobb eller bransch, men övermannats av tvivel? Innan du låter tvivlen ta över kan det vara klokt att ta ett kliv tillbaka och få perspektiv på situationen.
jeans
Karriär

Så tycker anställda om jeans på kontoret

Den klassiska kontorskostymen har blivit till ett par jeans – men det finns gränser för vad som är acceptabelt. Så kan attityderna till rätt kläder på jobbet sammanfattas, enligt en ny undersökning.
hands_experis
02:12 min
Annonssamarbete Chef + Experis

Eftersökta chefsegenskapen – syns inte på ditt cv

Video:

Arbetsgivares önskechef byggs om. En av de eftersökta ledaregenskaperna är ofta dold i ett cv.

afvd
Karriär

Manligt nätverk ska locka fler kvinnor

Anställda i tekniktunga branscher är till stor del är män. Det är något ÅF:s vd Jonas Wiström vill ändra på, och snabbt ska det gå. Metoden: Ett manligt nätverk med en enda fråga på agendan.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden