Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Onboarding på distans: Så lyckas du

Rekrytering pågår – trots coronapandemin. Men funkar det att anställa och integrera nya medarbetare på distans? ”Jag är förvånad över hur bra det har gått”, säger Tobias Lindh, Norden-chef vid företaget Adyen.

Arbetsmiljö
Publicerad
Person i grå tröja som är ny på jobbet och jobbar hemifrån vid sin dator

Trots pandemin har betalplattforms-företaget Adyen fortsatt att växa, med nya rekryteringar som följd. Vid Stockholmskontoret har antalet medarbetare ökat med 26 procent under året, motsvarande sju personer. Glädjande, men samtidigt en rejäl utmaning med tanke på Folkhälsomyndighetens rekommendationer om social distansering och företagets beslut om distansarbete. Hur skapa en fungerande rekryterings- och integrerings­process i denna nya verklighet, utan normala möjligheter till fysiska möten?

”Det har visat sig fungera alldeles utmärkt att sköta hela rekryteringsprocessen via Zoom, från första urvalet till slutintervjun inför vår styrelse nere i Amsterdam”, säger Tobias Lindh som är Adyens Norden- och Baltikum-chef.

Att påbörja en anställning är i regel en omfattande process, med mängder av nya uppgifter, ansikten och rutiner att lära känna och ta ställning till.

”Det är så mycket nytt att lära sig i början. Vi har ett gediget onboarding- och utbildningsprogram som pågår under tre veckor, som vi kört digitalt och via Zoom under covid-19-pandemin. Jag är förvånad över hur bra det har gått, och imponerad över hur väl våra nya medarbetare snappat upp innehållet”, säger han och konstaterar att just detta är den stora lärdomen; att så mycket av rekrytering och integrering visat sig kunna utföras digitalt.

Vad är baksidan?

”Jamen, det är ju hela det här sociala, att man går miste om den energi som fysisk gemenskap och mötena vid kaffeautomaten ändå ger. Därför uppmanar vi våra medarbetare att komma in till kontoret och jobba om de vill eller behöver, i den utsträckning som vårt tak för hur många som får vara där samtidigt tillåter. Och då är det våra nyanställda som har förtur. Det är ett sätt att skapa sammanhållning och bygga företagskultur.”

Det lyckade resultatet innebär att Tobias Lindh gör bedömningen att större delen av företagets rekrytering kommer att ske digitalt även i framtiden, sedan coronapandemin förhoppningsvis snart klingat ut:

”Om vi utförde en tredjedel av våra urvals- och rekryteringssamtal via Zoom före pandemin, så kanske det blir två tredje­delar när smittan väl försvunnit, med enbart det sista steget i ett möte ansikte mot ansikte.”

Integrering på arbetsplatsen – steg för steg

  1. Pre-onboarding – det som ska förberedas före första dagen på jobbet: Säkerställ att den nya medarbetaren får exempelvis telefon, dator, passerkort och accessrättigheter.
  2. Preboarding – ger den nya medarbetaren möjlighet att före första dagen läsa på om organisationen och kulturen, att bekanta sig med sina nya kolleger och få en inblick i livet på det nya jobbet. Skicka gärna ett preboarding-mejl, eller kanske rentav ett paket till hemadressen med ett startpaket till den nyanställda.
  3. Onboarding – en plan för hur den nya kollegan ska komma in i sin roll, första dagen, första veckan, första månaden … Ja, kanske för hela första året.

(Källa: Edge HR/Lena Skoog)

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden