Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Ohållbara arbetsvillkor för kommunala chefer

Arbetsrätt
Text:
Publicerad

”För runt hälften av de chefer som ingått i studien är villkoren ohållbara. Det är framförallt stödresurserna som inte matchar kraven i uppdragen”, säger Linda Corin som i sin avhandling tittat på vilka villkor cheferna har för att utföra sina uppdrag.

Värst ställt är det för chefer inom skola och sjukvård, visar studien studien som bygger på enkätsvar från 550 chefer, analyser och djupintervjuer.

Obalansen mellan villkoren och kraven leder till att chefernas hälsa blir sämre, att deras arbetsförmåga och motivation minskar samtidigt som stressen ökar och cheferna presterar sämre.

Linda Corin tar rektorer och alla krav de har i sin vardag som exempel. De ska matcha krav från kommunen, staten, föräldrarna, personalen och barnen samtidigt som de saknar en väl fungerande administration och utbyggda hr-funktioner. Studien visar att obalansen mellan stöd och prestation i sin tur leder till att det dels är svårt att hitta rektorer och att många slutar efter några år.

Ett annat stort problem är att cheferna ofta har många underställda, i vissa fall uppemot 70 till 80 anställda att ansvara för. Vilket påverkar deras arbetsmiljö och ledarskap.

”Så många är det omöjligt att vara en bra chef för”, säger Linda Corin i en artikel från Göteborgs universitet.

Hon poängterar hur viktigt det är att cheferna får stöd från politiskt håll och att de får ökat stöd och resurser.

”Det måste inte nödvändigtvis innebära mer finansiella resurser. Lika viktigt kan det vara att förtydliga och rensa i chefernas uppdrag”, säger Linda Corin.

LÄS OCKSÅ: 

Så attraktiv är en offentlig chef i privat verksamhet

Guide: Innovation i offentlig sektor

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden