webbbildfamilj

Ny rapport: Det värderar medarbetarna högst efter pandemin

Har pandemin fått dig att omvärdera vad som är viktigt i livet? Då är du inte ensam. En ny rapport från “The Great Re-evaluation” visar att lönen, att spendera mer tid med familjen och ha tid för fritidsaktiviteter är faktorer som medarbetare i Sverige anser blivit mer viktiga två år efter pandemins start.

När det europeiska HR- och techföretaget Personio ställt frågan om hur anställda och HR-chefer i flera europeiska länder, däribland Sverige, ser på arbetslivet sedan pandemin började framkommer det hur människor börjat omvärdera tillvaron.

Bland annat lyfts de förändrade arbetsvillkoren som en aspekt som fått medarbetare att tänka i nya banor. Exempelvis svarar 51 procent av studiens respondenter att de planerar att byta jobb inom det närmsta året, på grund av exempelvis stress eller utebliven löneökning.

”Att förlora nyckelkompetens är tufft för företag och att rekrytera ny är både kostsamt och kan ta tid. Det är därför viktigt att som företag fokusera på att behålla sina medarbetare. För att kunna göra det behöver man förstå hur deras prioriteringar och värderingar har förändrats”, säger Maria Duni, Nordenchef på Personio.

Att få mer tid för familjen, vännerna och fritidsaktiviteter har blivit viktigare. Även lön och att ha en arbetsgivare som bryr sig om ens mående hamnar högt på prioriteringslistan. Företagen bör dessutom inte underskatta önskan om flexibilitet för var och när arbetet kan utföras, utvecklingsmöjligheter samt företagets värderingar.

Nästan samtliga HR-chefer i studien uppger att de vidtar någon form av åtgärd för att kunna behålla personal. Detta görs genom att se över hur löner och förmåner kan förbättras, visa medarbetarna mer uppskattning samt förbättringar av arbetskulturen som i sin tur kan leda till en mindre stressig miljö.

Löpspår med en person som värmer upp inför spurt

Läs också: Förmånerna som toppar medarbetarnas önskelista 2022

Faktorer som enligt undersökningen har blivit mer viktigt för medarbetare efter pandemin:

 • Spendera mer tid med familjen: 66 procent
 • Balans i livet: 64 procent
 • Få tid till fritidsaktiviteter och socialt liv: 64 procent
 • Lön: 64 procent
 • Att min arbetsgivare bryr sig om mitt välmående: 62 procent
 • Flexibel arbetstid: 61 procent
 • Flexibilitet kring var jag jobbar: 56 procent
 • Förmåner: 53 procent
 • Jobba för ett företag som har större syfte än att tjäna pengar: 51 procent
 • Semester: 50 procent
 • Karriärmöjligheter: 46 procent

Om undersökningen

Företaget Personio har undersökt hur anställda och HR-chefer på små och medelstora företag (10-249 medarbetare) över hela Europa ser på arbetslivet två år efter att pandemin startade. Studien genomfördes i Sverige, Nederländerna, Italien, Tyskland, Spanien, Storbritannien och Irland, och totalt har över 5 000 personer deltagit. I Sverige deltog 500 anställda och 102 HR-chefer i studien.

En grupp kollegor sitter och diskuterar vid ett bord.

Läs också: Ny önskelista från medarbetarna efter pandemin

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

helgbildwebb
Hållbarhet

Chefs följare på Linkedin: Ja till fyradagarsvecka

Från flera länder kommer rapporter om att fyradagarsveckan införs med framgång. Bland Chefs följare på LinkedIn är majoriteten positiva till en kortare arbetsvecka.  På frågan ”Tycker du att vi i Sverige ska införa fyradagarsvecka?” svarar 85 procent av de följare som deltog ”ja”. ”Vi har låst oss till en massa föreställningar om vad arbete ’måste’ vara – och missat att det måste få bero på dels arbetets innehåll, dels individen i fråga”, säger professorn Bodil Jönsson.

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
jennifer_intervjuperson
Hållbarhet

Ta kommando över ditt nervsystem

Covidpandemin, kriget i Ukraina, klimatkrisen och all världens orättvisor. Den stress som kriserna orsakar påverkar nervsystemet, vilket gör att vi agerar med auto-piloten eller ur rädsla. Men vad vi behöver är ett klokt, empatiskt och eftertänksamt ledarskap. 

lisabjorkwebben
Hållbarhet

”En ständig känsla av jobb riskerar att döda återhämtningen”

Enligt en undersökning som Chef har gjort, med över 3 000 deltagare, känner två tredjedelar av cheferna att de behöver kolla sin mejl när de är lediga. Det finns både möjligheter och risker med det, säger doktorn i arbetsvetenskap Lisa Björk.

webbbildsak
Hållbarhet

”Jag gömde mig bakom min prestationskavaj”

När självkänslan kom i kapp självförtroendet, släppte upplevelsen av att vara en bluff. Och när rädslan blev till lust fick Sekina Kling, vd för Klinggruppen, tillgång till mer energi. Energi att lägga på medarbetarna i stället för att vara upptagen med sig själv.

chefangrar
Hållbarhet

”Att sluta som chef är det bästa jag gjort”

Den chef som blir motarbetad av sin egen chef hamnar i en omöjlig situation. Teamledaren Ellinor fick höra av sin överordnade att hon var illojal när hon kom med förslag på förbättringar. Dessutom var arbetsbördan ohanterlig. För Ellinor blev lösningen att säga upp sig, ett beslut hon inte ångrar.

tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
liridon-webb
Hållbarhet

Värderingar blev nyckeln till lyckad fusion

Hur foga samman vitt skilda organisationskulturer till en fungerande helhet? Hr-businesspartnern Liridon Kaludra fick uppdraget – mitt under pandemin. Trots en kaotisk start har arbetet resulterat i en medarbetarnöjdhet långt över snittet.