Ny rapport: Distansjobb kämpigast för unga

Yngre medarbetare oroar sig mer än äldre för hur distansarbetet påverkar deras karriärer. De är också mer oroliga för att det har påverkat deras sociala förmåga, visar en ny rapport från kommunikationsföretaget Poly. 

Karriär
Text: Sara Hasbar
Publicerad
Ung kvinna sitter framför datorn och håller sig för pannan. Bredvid henne ligger ett par glasögon och på bordet står en kanna med kaffe.

Hur har unga medarbetare, varav en del har gjort sin entré in i arbetslivet under pandemin, påverkats av att jobba på distans? Det, och mycket mer, har kommunikationsföretaget Poly tittat på i en internationell undersökning, som visar att distansarbetet varit svårast för unga medarbetare. 

Yngre medarbetare i åldern 18 till 24 år oroar sig mer än sina äldre kollegor för hur distansarbetet har påverkat deras förmåga att knyta kontakter och kommunicera med sina arbetskamrater. Och många oroar sig för att detta kommer att hålla dem tillbaka i karriären. 

Rapporten, där 7 261 hybridarbetare från sex länder, inklusive Sverige, har svarat visar att:

  • 52 procent av arbetstagarna i åldern 18–24 år är oroliga för att distansarbete ska ha en negativ inverkan på deras utveckling och karriärutveckling, jämfört med genomsnittet på 43 procent. 
  •  53 procent av 18–24-åringarna oroar sig för att distansarbete har gjort dem mindre självsäkra i att kommunicera och arbeta effektivt med kolleger, jämfört med genomsnittet på 42 procent. 
  •  50 procent av de unga arbetstagarna tror att de har tappat förmågan att småprata, jämfört med genomsnittet på 39 procent. 

Två femtedelar av de tillfrågade har aldrig kunnat besöka sitt kontor, antingen för att företaget hade flyttat eller för att de börjat nytt jobb under pandemin, och bland 18- till 24-åringarna var siffran ännu högre: 62 procent. Av de unga medarbetarna som ännu inte hade besökt sitt kontor sa 72 procent att tanken på att besöka kontoret för första gången, och de potentiella ljudnivåerna, höll dem vakna på natten.

”Tyvärr upplever den yngre generationen – där många kom in i arbetslivet under den här omvälvande tiden – påfrestningarna särskilt starkt. För att hybridarbetet ska bli framgångsrikt måste dessa frågor hanteras. Företagen måste fortsätta att sätta sina anställda i centrum för allt de gör och förse dem med de verktyg de behöver för att utföra sina jobb i denna nya arbetsmiljö”, säger Paul Clark, Europachef på Poly. 

Undersökningen visar även att en majoritet av de tillfrågade arbetstagarna, 58 procent, anser att ökningen av distansarbete har inneburit att de är konstant uppkopplade och tillgängliga, vilket gör att de inte kan koppla av eller stänga av från jobbet.

Det finns även andra orosmoln, enligt rapporten. 

”Det finns många som njuter av fördelarna med hybridarbete – balansen mellan arbete och fritid, sovmorgnar och mer familjetid – men andra känner sig utanför och distanserade. Till exempel anser 52 procent att hybrid- eller hemarbetare kan diskrimineras eller behandlas annorlunda än anställda som sitter på kontoret på heltid”, säger Paul Clark. 

Om undersökningen

Resultaten bygger på en undersökning, gjord online, av hybridarbetare.
Den genomfördes av Censuswide i augusti 2021.
Totalt svarade 7261 hybridarbetare i Storbritannien (2 003), Frankrike (1 001), Tyskland (1 002), Polen (1 000) Sverige (1 005), Spanien (1 000) och Förenade Arabemiraten (250).

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden