En kvinna håller i en klangskål. Till vänster: Person ger kvinna ett par bowlingskor.

Nu ska chefen avgöra vad som är friskvård

Arbetsgivaren får ett större ansvar för att bedöma vad friskvårdsbidraget får användas till. Det blir resultatet när Skatteverket tar bort den exempellista på aktiviteter som tidigare funnits. Det är den stora – och enda – nyheten kring friskvårdsbidraget 2022. 

Att exempellistan på aktiviteter försvinner är ett direkt resultat av att Högsta förvaltningsdomstolen i två olika ärenden gett arbetsgivare rätt till aktiviteter som inte fanns med på listan. Den anser att både västernskytte och en travkurs är friskvård. 

”Exempellistan har uppfattats som uttömmande, vilket varit missvisande. Så när Förvaltningsdomstolen tolkar lagen på ett annat sätt minskar listan i betydelse”, säger Skatteverkets rättsliga expert Pia Blank Thörnroos. 

Arbetsgivaren kan därmed inte luta sig mot listan och får ett större ansvar för vad friskvårdsbidraget kan användas till. Samtidigt som deras bedömning kan komma att ifrågasättas vid en eventuell skatterevision. 

”Arbetsgivarna får själva bestämma om de vill ha friskvårdsbidraget och vad de vill använda det till. Man kan ju tänka sig att speciellt större arbetsgivare väljer att begränsa antalet aktiviteter för att slippa lägga tid på bedömning och hålla på att tjafsa med medarbetarna.” 

Helt centralt för utdelningen av friskvårdsbidrag är formuleringen: Friskvårdsbidrag ges till enklare aktivitet med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller syftar till att motverka ömhet och stelhet, samt kostrådgivning och rådgivning i samband med rökavvänjning. 

Det är dock bara frågan om vad som anses vara motion som hittills prövats av Högsta Förvaltningsdomstolen. 

Bild på hand med mobiltelefon med en träningsapp i.

Läs också: Missa inte bidrag för hälsoapp

Det i sig kan vara svårt nog, menar Pia Blank Thörnroos. 

”Att köpa ett fiskekort och gå till båten eller sitta i en båt och trollingfiska. I vissa fall blir motionen en biprodukt.” 

Ett annat krav är att aktiviteten ska vara av det enklare slaget. Det godkända skattebefriade beloppet är totalt 5 000 kronor per år och kostnaden vid varje tillfälle ska inte överstiga tusen kronor. 

”Du skulle inte tro dina ögon om du fick läsa hela listan över enklare saker”, kommenterar Pia Blank Thörnroos. 

De absolut vanligaste aktiviteterna är gymkort och massage, men under pandemiåren har flera utomhus- och naturaktiviteter tillkommit som sportfiske men även agility och enduro. Man har även tillåtit startavgifter för tävlingar och motionslopp, samt mer avancerade kurser där man tränar sin färdighet på en aktivitet som ger motion. Och givetvis har köp av enkla digitala tränings- och friskvårdsappar ökat. 

Skatteverket har fått kritik för att de tillåter aktiviteter som inte har någon evidens. 

”Som Heiki Reiki, (reikihealing, reds anm) eller vad det heter”, säger Pia Blank Thörnroos.” Men vi lägger oss inte i det utan om individen själv anser att det är avstressande är det tillräckligt för att bidraget ska godkännas.” 

Två personer som promenerar i skogen och pratar.

Läs också: Succé för digital friskvård

Mindfulnesskurser är tillåtna, däremot inte personlig terapi. Det hänför Pia Blank Thörnroos till hälso- och sjukvården. 

”Många tror att de ska använda friskvårdsbidraget till att rehabilitera sig. Det är helt fel. Förvisso har arbetsgivaren ett enormt ansvar för sina medarbetares hälsa. Men hälso- och sjukvård är något annat, och redan skattebefriat.” 

Utöver att de företag som Chef pratat med vittnar om fördelarna med friskvårdsbidraget finns det inga studier som har utvärderat effekterna. Inte utöver de oberoende studier som visar att fysisk träning ger framför allt fysisk men även psykisk hälsa. Det menar Maria Ekblom, docent och med dr i neurovetenskap vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.

”Men för flera av de aktiviteter som skattemyndigheten godtar saknas vetenskapligt stöd för att deltagande ger några hälsoeffekter. Frågan kvarstår också om generella friskvårdsbidrag är effektivare än en annan satsning som företagen skulle kunna göra på särskilt utsatta grupper bland de anställda”, säger Maria Ekblom. 

Friskvårdsbidraget i korthet

  • Arbetsgivaren bestämmer om frisk­vårdsbidrag ska ges. 
  • Gäller för enklare aktivitet med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller syftar till att motverka ömhet och stelhet, samt kostrådgivning och rådgivning i samband med rökavvänjning. 
  • Ska erbjudas hela personalen på lika villkor. 
  • Får inte användas till köp eller hyra av utrustning, men om utrustning ingår i aktivitet, till exempel lån av häst eller bowling­skor, kan denna del omfattas. 
  • Friskvårdsbidraget ska vara av mindre värde för att vara en skattefri förmån, maximalt 5 000 kronor per år och person. Arbetsgivaren kan ge ut ett lägre belopp eller inget belopp alls. 
friskvard1

Läs också: 4 udda satsningar på friskvård – som bröt ny mark: ”Otrolig vi-känsla”

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

katarina-webb
Hälsa

Psykologen om hur vi skapar goda relationer

Alltfler studier pekar på att goda sociala relationer är avgörande för vår hälsa. Psykologen Katarina Blom ger en djupare förståelse för vår sociala hjärna. 

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
Niklas Laninge till höger. Bild på två par vilande fötter framför en öppen brasa.
Hälsa

Så hanterar du julstressen

Sönderstressad inför jul? Gör ett beteendepsykologiskt experiment. Pandemin ger dig alla ursäkter du behöver för att tacka nej och istället hinna njuta av allt det vackra – och lämna in budgeten. Det säger beteendepsykologen Niklas Laninge. 

En ung kvinna sitter framför sin dator och äter lunch, i form av en smörgås.
Hälsa

”Missa inte de tidiga signalerna på psykisk ohälsa”

De psykiska ohälsotalen skenar. Men det måste inte vara komplicerat att sätta in åtgärder på arbetsplatsen. ”Ibland behövs det inte mer än att chefen följer upp den anställda”, säger Gunnar Bergström, professor i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle.

En
Hälsa

Allt fler blandar jobb och semester – kan ge sämre återhämtning

Allt fler tar längre ledigheter och passar på att sitta på annan ort och jobba. Men det innebär en risk att du får sämre koll på hur mycket paus du får från jobbet.

Illustration av bland annat en hjärna och en person som pratar.
Hälsa

Studier ger nyckeln till välmående team

Ta hjälp av forskningen för att förebygga psykisk ohälsa på din arbetsplats. Nu finns en ny sammanställning över 32 vetenskapliga studier som visar hur du kan göra.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Kvinna sitter framför dator, ljus flödar in genom fönstret.
Hälsa

Ta in ljuset - bli piggare

Under vintern når bara fem procent av det globala ljuset till Sverige. Vill du få så mycket som möjligt av det ljus som finns? Se till att vara ute före klockan tio på morgonen.