Nu kommer spionchefen

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Det började med mystery shoppers. Chefer anlitar företag för att spionera på de anställda. Spionerna beter sig som vilka kunder som helst men registrerar allt som händer i butiken eller vid telefonsamtalet. Chefen får en osminkad rapport om hur medarbetarna har bemött spion-kunden. Kvitto svart på vitt på hur verksamheten fungerar när chefen inte ser på. Ett snabbt sätt att få veta om de anställda är tillräckligt vänliga och professionella i sina kontakter.

På Carlsberg i Falkenberg övervakas allt som händer i lagret. Genom datoriserade system får chefen direktrapporter om hur varje anställd presterar. Vem är effektiv och vem är lat? Statistiken kan sedan användas för lönesättning. Kränkande, ansåg medarbetarna. Helt i sin ordning, sa Datainspektionen.

I USA spårar en tredjedel av alla företag knapptryckningar på de anställdas datorer och mäter tiden som personalen tillbringar vid datorn, enligt en studie från American management association. Hälften av företagen har också videomonitorer för att upptäcka stölder, våld eller sabotage.

Ett dyrare, men säkrare sätt att hålla koll på de anställda, är att helt enkelt anlita en privatdetektiv. Brittiska tidningen Human Resources skriver om företagen som för upp till 13 000 kronor om dagen samlar bevis mot misstänkta anställda med hjälp av film, ljudupptagningar eller genom att skugga datorer.

Det är klokt att vara förberedd, för snart kommer spiontrenden hit på allvar. Det har redan börjat med att flera företag som specialiserar sig på att hårdgranska jobbkandidater har etablerat sig. Snart går turen vidare till de redan anställda. Inte minst i högkonjunktur när medarbetarna snabbt byts ut vill chefen hålla ett vakande öga på de nya som dyker upp.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden