Person i Bryssel med EU-väska, på väg att göra karriär

Nu är rätt tid för EU-karriär

Sugen på utlandskarriär? EU:s olika institutioner är ett ofta förbisett alternativ – fler svenskar behövs och möjligheterna har sällan varit så stora som nu.

Omkring 50 000 personer från hela Europa arbetar i dag inom EU-kommissionen, Europaparlamentet och de andra institutionerna inom EU-förvaltningen, i Bryssel och på andra håll. Bara 1 000 av dem är svenskar, men regeringens målsättning är att de ska bli fler. Detta för att öka insynen, påverka EU-samarbetets inriktning och säkerställa en proportionerlig andel svenska chefer och handläggare både på lång och kort sikt. Många av dagens EU-svenskar står inför sin pensionering efter 25 år av svenskt EU-medlemskap, vilket innebär att karriärmöjligheterna för en ny generation svenskar sällan varit så stora som nu.

”Det känns betydelsefullt och viktigt att kunna bidra med en liten del till det stora Europaprojektet. Dessutom är man omgiven av kolleger från hela Europa som alla bidrar på sitt unika sätt. Det skapar positiv dynamik och gör att man aldrig har tråkigt på sin arbetsplats,” menar Sophia Eriksson Waterschoot som arbetat inom EU sedan 1996 och är direktör inom EU-kommissionens generaldirektorat för utbildning, kultur, ungdom och idrott i Bryssel.

Vilka karriärvägar inom EU är särskilt framkomliga för svenska chefer och ledare?

”De flesta startar sin karriär som någon typ av handläggare, inte så ofta direkt som chef. Det ger vidare möjligheter till utveckling och många handläggare avancerar till någon typ av arbetsledande eller senior roll. Har man lång erfarenhet av chefs- eller ledarpositioner finns det möjlighet att söka utlysta chefstjänster. Om man arbetar vid en myndighet finns det också möjlighet att bli utskickad som nationell expert i några år. Förhoppningsvis ger det mersmak.”

Att omkring 30 procent av svenska universitetsstudenter och högskoleutbildade är intresserade av att arbeta inom EU:s institutioner är något som bekymrar de svenska statsmakterna – siffran från en undersökning som gjorts på uppdrag av Universitets- och högskolerådet, UHR, betecknas som låg. Att EU ibland framställs som en trögrörlig byråkrati bidrar sannolikt till det relativa ointresset, men Sophia Eriksson Waterschoot vill ge en annan bild:

”Det är en modern organisation som uppmuntrar kreativitet och nya idéer. Visst finns det som på alla arbetsplatser saker att förbättra, och ibland tar saker längre tid eftersom det är en stor organisation, men det finns utrymme att ta del i det förändringsarbetet. Som svensk kan man definitivt bidra med ett modernt perspektiv som ofta uppskattas av kolleger.”

martinlundstedtanna

Läs också: Volvos vd: ”Du kan aldrig lura dina medarbetare”

Vilka egenskaper och erfarenheter är det då som efterfrågas?

Typiskt för många EU-tjänstemän är en bakgrund inom juridik, ekonomi och internationella relationer. Språkkunskaper är viktiga, liksom en tro på Europa och multikulturella arbetsplatser. Erfarenhet från det egna landets administration och andra internationella uppdrag uppskattas alltid, enligt Sophia Eriksson Waterschoot.

UHR erbjuder stöd inför de uttagningsprov som krävs för en fast EU-tjänst. Läs mer här: https://www.uhr.se/eu-rekrytering

lyko1800

Läs också: Rickard Lyko: ”Jag har gjort alla misstag man kan göra”

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Ung chef
Karriär

Därför slutar unga chefer

Sverige har en ovanligt låg andel unga chefer jämfört med andra länder. Bara var fjärde ledare är under 40 år. Undersökningar visar dessutom att hälften av dem funderar på att sluta.
Att snabbt kunna hjälpa till i coronakrisen, bland annat med att paketera handsprit, ökade engagemanget hos medarbetare, menar Anna-Lena Strömsten på Scania.
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

”Att hjälpa till finns i Scanias DNA”

En tvärnit i verksamheten startade en positiv kedjereaktion hos Scania. Att hjälpa till under pandemin har gett både ett innovationslyft och ny stolthet. ”Jag ser en nytändning hos medarbetarna”, säger Anna-Lena Strömsten, Head of People Development, hos lastbilstillverkaren.
Therese Carlsson, vd på Buttericks
Karriär

Buttericks vd: ”Detaljhandel är min grej”

Som vd för skämtspecialisten Buttericks förvaltar Therese Carlsson ett företag med anor. ”Jag tvekade inte när jag blev erbjuden jobbet”, säger hon.
John Mellkvist och omslaget på hans bok Välj din ålder
Arbetsmiljö

John Mellkvist: ”Även unga oroas av ålderism”

Årets superkommunikatör 2019, John Mellkvist, skriver i boken "Välj din ålder" om våra förlegade attityder till ålder. Vi behöver se fördelarna med alla olika åldrar, menar han.
Uttråkad kvinna framför laptop vid ett skrivbord.
Karriär

Är du för bra för ditt jobb?

Att vara överkvalificerad är en vanlig karriärfälla. Jesper Olsson, specialist på jobbsökning, hjälper dig att ta dig ur den. ”Gör det tydligt för din chef att du är intresserad av ett större ansvar”, säger han.
illustrationdromjobbinstagram
Karriär

5 tips för att hitta drömjobbet på Instagram

En färsk rapport från hr-analysföretaget Jobvite visar en uppseende­­väckande ökning för Instagram som rekryteringskanal.
Se webbinariet Chef Live i efterhand, med Apoteket, Handelshögskolan och Stora Enso.
46:07
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

Lär dig om ledarskapet som ökar innovation och lönsamhet

Video:

Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.

Cecilia Beck-Friis, vd för Hemnet
Karriär

Hemnets vd: ”Jag bestämde mig för att inte gå till jobbet på åtta månader”

Cecilia Beck-Friis har hittat hem som vd. Till Hemnet. I podden Chef Dilemma berättar hon om ett jobbstopp i karriären som gav en nystart. ”Jag skulle gärna göra det igen. Hoppa ut i inget, och se vart det leder.”