Julia Kalthoff håller i en skylt med siffran 32.

”Nu är det jag som har ansvaret”

Julia Kalthoff, 32 år, ägare och vd på Sveriges äldsta yxtillverkare, Kalthoff Axes.

Hur gammal är en bra chef?
En bra chef kan ha vara gammal eller ung, det är inte åldern som är det viktiga. ”

Är ålder viktigt när det kommer till rollen som chef?
”Ja och nej. Nej, för att andra egenskaper är viktigare, exempelvis att kunna se bortom sig själv och sina egna idéer, lyssna, men även visionera. Ja, för att chefens ålder kommer att påverka hans eller hennes agerande och därför är det en viktig aspekt. Jag blev chef för den 130-åriga yxsmedjan Wetterlings när jag var 20 år. Min unga ålder, tillsammans med massor av andra skillnader mellan mig och tidigare ledningen, gjorde att jag såg saker annorlunda.”

Vad är det viktigaste du som chef kan göra för att motverka åldersdiskriminering?
”Att lägga större vikt vid personens kompetens och personlighet än vid personens ålder. Men eftersom alla säkert har självbilden att de redan gör detta kanske man även aktivt kan ställa sig frågan om man låter någon fördom eller diskriminerande sida hos sig själv ta plats i beslut, och i så fall tänka om. Nu är det jag som har ansvaret att åldersdiskriminera eller inte, och det hade jag faktiskt inte tänkt på att jag har. Men jag ska börja med det nu.”

#hurgammalärenbrachef

Relaterade artiklar

En spargris, miniräknare och mynt
Karriär

Jobben som ger dig en topplön

Är du sugen på att ge dig själv ett rejält lönelyft? Då gäller det inte bara att ha ett stort driv utan också att välja rätt arbetsgivare! Chef listar var du hittar de 10 bäst betalande företagen.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
Jani Andersson bläddrar i en bok
Karriär

Praoveckan satte kursen för hans chefskarriär

Jani Andersson klev in i auktionsvärlden som 15-årig vaktmästare – och slog till. Intresset för vackra prylar och spännande design bar hela vägen till vd-stolen. ”Hittills har det aldrig varit tråkigt”, säger långvägaren bakom auktionshuset Metropol.

Camilla Åkerström som sitter på en trädgren.
Karriär

Chefen som blev trädgårdsdesigner: ”Måste tänka i nya banor”

Att det blir svårare att hitta nytt jobb med åren, det visste hon. Men inte att det skulle vara så här kämpigt. Så inköpschefen Camilla Åkerström sadlade om – och blev trädgårdsdesigner.

Porträtt av Michael Gabrielsson bredvid genrebild med äldre affärskvinna.
Karriär

Michael Gabrielsson: ”Några av våra konsulter är över 70 år”

För den som vill byta karriär senare i livet kan konsultbranschen vara en lösning. ”Erfarenheten är en trygghet – därför använder vi oss mest av äldre konsulter”, säger Michael Gabrielsson, partner i Scandinavian Executive.

Illustration med en kvinna som står och tittar på en gräsmatta på andar sidan staketet som är grönare.
Karriär

Chefs undersökning: Var fjärde chef vill byta bransch

Sveriges chefer är nöjda med sin hittillsvarande karriär – men 35 procent är oroliga över fortsättningen. Närmare en fjärdedel vill byta bransch eller yrkesområde, visar Chefs undersökning.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Illustration av man som håller upp ena handen i en nej-gest mot en ren.
Karriär

Gärna Norrlandsjobb – men på distans

Löneförhöjning räcker inte – men med erbjudande om distansarbete kan fler ingenjörer tänka sig att ta ett jobb i en annan del av landet.