”Nu är det jag som har ansvaret”

Julia Kalthoff, 32 år, ägare och vd på Sveriges äldsta yxtillverkare, Kalthoff Axes.

Karriär
Text: Sara Hasbar
Publicerad
Julia Kalthoff håller i en skylt med siffran 32.

Hur gammal är en bra chef?
En bra chef kan ha vara gammal eller ung, det är inte åldern som är det viktiga. ”

Är ålder viktigt när det kommer till rollen som chef?
”Ja och nej. Nej, för att andra egenskaper är viktigare, exempelvis att kunna se bortom sig själv och sina egna idéer, lyssna, men även visionera. Ja, för att chefens ålder kommer att påverka hans eller hennes agerande och därför är det en viktig aspekt. Jag blev chef för den 130-åriga yxsmedjan Wetterlings när jag var 20 år. Min unga ålder, tillsammans med massor av andra skillnader mellan mig och tidigare ledningen, gjorde att jag såg saker annorlunda.”

Vad är det viktigaste du som chef kan göra för att motverka åldersdiskriminering?
”Att lägga större vikt vid personens kompetens och personlighet än vid personens ålder. Men eftersom alla säkert har självbilden att de redan gör detta kanske man även aktivt kan ställa sig frågan om man låter någon fördom eller diskriminerande sida hos sig själv ta plats i beslut, och i så fall tänka om. Nu är det jag som har ansvaret att åldersdiskriminera eller inte, och det hade jag faktiskt inte tänkt på att jag har. Men jag ska börja med det nu.”

#hurgammalärenbrachef

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden