Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Nisha Besara: ”Nu behöver vi sprida det goda ledarskapet”

Vilka egenskaper har en bra ledare? I sin tredje krönika reflekterar Nisha Besara över cheferna som trots att de saknar ledaregenskaper, premieras till chefsposter på grund av andra faktorer. ”Som ledare är det ju extra viktigt att hålla huvudet kallt och att inte agera känslomässigt i tid och otid, för att på så sätt bygga en tillit bland medarbetare för den egna kompassen” skriver hon och gör en koppling till det rådande världsläget som påminner om den irrationella och auktoritära ledarens egenskaper. 

Krönikor
Publicerad

Vi har alla mött dem, de där människorna som vi uppfattar som djupt irrationella. Ofta drivs de av faktorer som är svåra att relatera till och har ett beteende som ter sig obegripligt: Makt för sakens skull, härskartekniker, spel, taktik och intriger. Det går att psykologisera hur mycket som helst om vad beteendet beror på. Likväl ska konsekvenserna av det hanteras i vardagen.  

Tyvärr finns det en del sådana människor även i chefsleden. Sådana som, trots att de saknar ledaregenskaper, premieras till chefsposter på grund av andra faktorer. Som ledare är det ju extra viktigt att hålla huvudet kallt och att inte agera känslomässigt i tid och otid, för att på så sätt bygga en tillit bland medarbetare för den egna kompassen. Trots det slinker en del sådana igenom. Nu verkar myten om att psykopater skulle vara överrepresenterade bland chefer vara just en myt, eller i alla fall ett omstritt faktum i forskningen. Men visst finns det många chefer och ledare som är irrationella, maktlystna, impulsiva och rentav auktoritära.  

De egenskaperna kanske inte alltid skiner igenom dagligdags, men kommer alltid fram i pressade situationer. Inte bara leder det till ett agerande som kan få psykosociala konsekvenser för personalen, utan även till att fel beslut troligen fattas.  

En sida som ofta hänger ihop med den typen av personlighet är brist på självinsikt. Därför går det sällan att ”tala förnuft” när en irrationell person drar fram. Och är det den högsta chefen går det tyvärr nästan aldrig som pressad mellanchef eller medarbetare att ”vinna”. Är det ett ihållande mönster och ägare eller styrelse inte agerar, gör man bäst i att för sin egen skull välja en annan chef och gå.  

Det är tyvärr svårt att inte dra paralleller till världsläget och det som i skrivande stund just har brutit ut i ett fullskaligt krig mellan Ryssland och Ukraina, efter Rysslands aggressiva invasion av sitt demokratiska grannland. Det är sannerligen en mörk tid i vår historia, att vi fortfarande ska behöva uppleva krig på grund av maktlystna, irrationella och auktoritära ledare. Ryssarna kan tyvärr inte välja en annan chef – Putin har systematiskt demonterat demokratin och byggt en kult kring sig själv. De flesta ukrainare kan inte heller bara gå.  

Tre ledare som har sin kompass klar och tydlig är finalisterna till Årets Chef. Gemensamt för de tre är engagemanget för riktig inkludering, ett ledarskap som ser bortom ytan och som verkligen vill få med även de som vanligen inte har så lätt att komma med. Tala om demokratiskt ledarskap.  

När du håller tidningen i handen har förra årets vinnare ÖB Micael Bydén, trots bråda dagar och ett krig i vårt närområde, just ärat sin efterträdare och delat ut priset till det här årets Årets Chef Maria-Pia Hope. En ledare inom militären och en ledare inom juridiken, båda bärande pelare i en demokrati och rättsstat. Jag hoppas att det goda ledarskapet inte bara sipprar ner i deras egna organisationer, sektorer och i Sverige som helhet, utan att vi även kan sprida det utanför våra egna gränser.  

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden