mingelaa

Nej, du behöver faktiskt inte gå på stela mingel

Du vill träffa nya människor och knyta nya kontakter. Ändå hamnar du bredvid någon du redan känner. Det är svårt att mingla och nu visar en studie att det inte behöver vara så.

Vi har nog alla varit där, på en nätverksträff där tanken är att du ska skaffa dig nya kontakter som kan öppna upp din karriär ytterligare. Men sedan hamnar vi ändå i ett hörn med en drink och har i bästa fall sällskap av någon du redan känner.

Om du är lagd åt det introverta hållet är dessa tillfällen troligen helt olidliga. Men även för extroverta personer, som vanligtvis har enkelt för sociala tillställningar, kan dessa träffar kännas som slöseri av tid och energi. Du kanske går därifrån och frågar dig vad du egentligen fick ut av det. Då är det lätt att vara självkritisk och försöka utvärdera vad du kan göra bättre nästa gång.

Men enligt den amerikanska författaren David Burkus är det inte ditt fel. Det är fel på själva nätverksträffarna.

I en artikel i HBR (Harvard Business Review) skriver han om studier som visar att när vårt enda syfte är att träffa nya människor så låser det sig. Vi människor har då en vana av att gå in i en ”comfort zone” och söker trygghet i att prata med människor vi redan känner. Eller människor som på något sätt är väldigt lika oss (samma yrke, bransch, ålder).

Som exempel hämtar David Burkus en studie från Columbia Business School. Där läste 100 personer en vidareutbildning för chefer och hade efterfrågat en nätverksträff för att få nya kontakter. Över 100 elever samlades till slut en kväll för att äta, dricka och prata i en avslappnad miljö. Men genom att övervaka kvällen på avstånd upptäckte forskarna att 95 procent spenderade hälften av tiden med folk de redan kände.

Läs också: 9 frågor på minglet som är bättre än: "Hur är läget?"

Så om även chefer som vill träffa nya människor misslyckas, vad gör vi då? Slutsatsen i studien är att bästa strategin är att sluta träffa nya människor under dessa former. Fokus borde, enligt forskarna, istället ligga på att utveckla nya relationer genom att delta i olika aktiviteter.

Med andra ord, förutsättningslösa samtal utan högre syfte gör att vi blir obekväma. Men om det finns ett högre syfte som att jobba i en ideell förening, vara med i ett fotbollslag eller utveckla en ny hobby där du måste jobba med andra är chansen mycket större att du kommer utveckla betydligt starkare närverk.

Du behöver alltså inte gå på stela nätverksträffar i fortsättningen, enligt David Burkus. Du kommer nämligen få betydligt större avkastning på din tid om du ägnar åt andra aktiviteter där du måste jobba tillsammans med andra mot ett gemensamt mål.

Läs också: 10 saker du aldrig ska skriva i ett jobbmejl

Relaterade artiklar

distansss
Kommunikation

Hemmajobbare – här är 3 tips för att aldrig mer känna dig ensam

Snacket vid kaffemaskinen och småpratet på lunchen. Smådetaljer, men saker som en distansjobbare kan sakna. Här är 3 strategier för att du ska känna dig mindre isolerad.
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
natverket
Kommunikation

5 personer du vill ha i ditt nätverk

En erfaren mentor i all ära – men genom att bygga en personlig styrelse ökar oddsen att du tar nästa steg som ledare.
karriara
Karriär

3 tips: Så här skaffar du en mentor

Vill du utvecklas som chef? Skaffa en mentor. Frågan är bara hur du gör. Här är några tips.