torbjorn-2
Foto: Karl Nordlund

”Mindfulness är obligatoriskt för alla våra chefer”

Han har gjort 20 triatlon och byggt ett gym på jobbet. Men nuförtiden går han inte längre upp halv sex och springer någon mil innan frukost. Torbjörn Eriksson, vd på Tenant & Partner och Årets hälsofrämjande chef, är lustdriven, har börjat bygga styrka inifrån och ut – och jobbar med hälsa på fyra fronter.

Den här artikeln är en del i Chefs undersökning om psykisk träning bland chefer.

”Första gången vi mediterade hela gänget var för tio år sedan och mindfulness har vi hållit på med rätt länge. Men först för två, tre år sedan bestämde vi oss för att medveten närvaro skulle vara en del av vår strategi för ett hållbart företagande”, säger Torbjörn Eriksson, vd på Tenant and Partner.

Klockan är halv två på eftermiddagen och Torbjörn Eriksson är nyduschad. På väg ut till mötesrummet i det lilla lusthuset på gården på Norr Mälarstrand i Stockholm passerar en medarbetare i svarta tajts och neonfärgad topp.

”Tisdagar är vår springdag. Då kommer våra löpcoacher, vi har två grupper; ’Run happy’ och ’Run tough’. Jag vill fortfarande vara först uppför backen. Jag kan mycket väl pressa mig så att jag kräks, men min nya syn på hälsa har inneburit att jag inte längre har något behov av att delta i tävlingar. Däremot har jag som tidigare en längtan efter att känna mig stark och stolt i kroppen.”

Förra året gjorde Tenant and Partner sitt bästa år någonsin.

”Vi hade snurrigt bra siffror, vi tjänade mycket pengar, hade de nöjdaste kunderna och de nöjdaste medarbetarna. Men jag har svårt att glädja mig fullt ut. Jag brinner för utveckling. Jag tror stenhårt på att vi kan jobba 20 procent mindre och producera 20 procent mer om vi driver företaget på ett ännu bättre sätt.”

”Jag tycker att kortsiktiga resultat är helt ointressanta. Det är ett fruktansvärt feltänk att tro att företaget bara har en intressent, och att det skulle vara aktieägarna. Vi har många fler. Vi måste skapa värde för våra kunder, för medarbetarna och för det samhälle vi lever i. Gör vi det samfällt kommer vi att tjäna mer pengar och växa. Det motsatta, att ha vinst som primär drivkraft och sedan låta det andra komma på köpet, det funkar inte i längden.”

Mindfulness är ett av de verktyg som Torbjörn Eriksson har infört. Obligatoriskt för chefer, frivilligt för medarbetarna.

Torbjörn Eriksson. Foto: Richard Silver. Torbjörn Eriksson. Foto: Richard Silver.

”Ja, ska du vara ledare här och vara med och forma framtiden, då måste du vara beredd på att utveckla dig själv först. Jag tycker att det är en avgörande ledarkompetens. Det är stor skillnad på om du kan ha en diskussion med en chef om huruvida deras egna reaktionsmönster hindrar dem från att nå fram till dem som de ska leda. För mig är det helt avgörande.”

Torbjörn Eriksson

Gör: Vd och medgrundare till Tenant & Partner.
Ålder: 50.
Familj: Gift, två barn 20 och 22 år gamla med sin tidigare fru, en 15-årig bonusdotter och ytterligare två barn 1,5 och 3 år gamla med nuvarande kärleken.
Bor: Nacka utanför Stockholm.
Aktuell: Utsedd till Årets hälsofrämjande chef 2015.

Men det har inte varit oproblematiskt, inte alla var positiva från början.

”Jag var slarvig med att förklara varför vi skulle göra det. En del förknippade det här med flum och religiositet. Jag borde ha varit tydligare med att vi gör detta för att skapa en friskare, smartare och vänligare arbetsplats. Jag är säker på att det här är rätt väg att gå.”

Torbjörn Eriksson har integrerat träning och meditation i hela företagsfilosofin. Det finns aktiviteter att ta del av varje dag. Det helglasade gymmet står ständigt berett för den som vill kasta sig upp på en cykel eller lyfta lite vikter. Själv tränar han på morgonen, lunchen eller kvällen. En träningslös dag betecknar han som värdelös. Han prioriterar träning framför lunchmöten, men sticker även ut och springer med medarbetare.

”Men det här måste man vara observant på. Effekten är att vissa får mer tid med mig. De som inte har samma intressen riskerar att få mindre information och mindre coachning. När jag sitter i omklädningsrummet är det klart att jag hjälper till och bollar när någon frågar. Jag försöker kompensera detta med att se till att möta de andra i andra sammanhang, och vi har försökt att vara väldigt öppna med det här problemet.”

Torbjörn Eriksson mediterar inte regelbundet. Säger han först. Men när vi pratat en stund visar det sig att han faktiskt gör flera sorters mindfulnessövningar och meditationer på daglig basis.

”Det är korta grejor, ofta guidade från en app. Jag har precis mediterat 90 dagar i sträck över en viss typ av livsfråga varje dag. Sedan gör jag ett andningsankare, där jag fokuserar på andningen. Jag kan till exempel vara med barnen och upptäcka att jag inte alls är där, och då får jag kämpa med att hämta tillbaka min närvaro. Men det är framför allt på kvällen som jag tar mig tid att reflektera över dagen och meditera en längre stund.”

Han tystnar en stund, ler.

”Sedan har vi gjort fantastiska övningar som att skriva ner tre saker varje dag som jag är tacksam för i 21 dagar. Det är helt galet, man springer runt och flinar till slut… man blir bra på det man tränar på.”

Torbjörn Eriksson har delat upp hälsobegreppet i fyra olika delar.

Den första delen är den fysiska hälsan:

”Jag tränar kort, en timme, hårt så att hjärtat får jobba. Blandar löpning, cykling, crossfit.”

Den andra är den mentala hälsan:

Här handlar det om att hantera det brus som vi hela tiden utsätts för.

”Om några år förutsätts vi ha 15–20 uppkopplade enheter per person. Den mentala hälsan är till för att kunna stilla det bruset, och de egna tankarna.”

Utöver den formella meditationen pratar Torbjörn Eriksson om informell meditation.

”Vad som händer när man kommit en bit i sin utveckling är att hela livet blir en meditation. Så även nu när jag sitter här med dig har jag en viss uppmärksamhet inåt kring vad jag säger till dig. Jag kan få en liten signal som säger ’vänta, vad det där riktigt sant? Är det verkligen jag eller är det en tillrättalagd bild av mig?’”

”Det är inte meningen att låta som en guru. Jag skriker också på mina barn, men faktiskt ganska sällan. Sedan jag började meditera är det ganska lite som kan få mig ur balans, och det är den informella meditationens förtjänst. Jag lägger inte ut ansvaret på någon annan för hur jag mår, utan landar alltid tillbaka i mig själv.”

Den tredje aspekten är den sociala hälsan:

”Kvaliteten på alla de relationer vi omger oss med är direkt kopplad till lyckofaktorerna. Vi har byggt en akademisk ungdomsgård med smarta och trevliga människor som öser in energi här. Sedan väljer jag aktivt att inte delta i sådant som inte ligger i linje med mina värderingar, det är också ett sätt att ta hand om den sociala hälsan”, säger Torbjörn Eriksson.

Den fjärde är den spirituella hälsan:

Sista delen bär inga religiösa förtecken för Torbjörn Erikssons del. Den handlar om att känna mening och ett växande behov av att ge tillbaka till omvärlden.

”Det blir viktigare och viktigare ju äldre jag blir.”

Och en del av det är att hjälpa sina anställda att växa.

”Jag tror att vi som arbetsgivare har ett jäkla ansvar för att skapa en arena för människor där de kan vara sina bästa jag.”

Att det sammanfaller med hans egna intressen gör inte saken sämre.

Läs också: Allt fler chefer tränar mentalt

Relaterade artiklar

somnwebb
Hälsa

Sov dig till en bättre karriär

Sömnbrist går inte bara ut över hälsan. Den gör dig också mindre attraktiv på arbetsmarknaden. Forskaren Tina Sundelin förklarar sambanden – och hur du kan sova dig till en bättre karriär. 

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
samtalstodwebb
Hälsa

Här erbjuds de anställda kostnadsfri terapi

Bauhaus erbjuder alla sina anställda en kostnadsfri och helt anonym digital psykologtjänst. De stod därför rustade när behovet ökade i samband med kriget i Ukraina. 

webb-grafiken-nummer-3_intervjuperson-2
Hälsa

Chefs undersökning: Om rädslan att vara en bluff

Knappt hälften av cheferna känner sig emellanåt som en bluff, visar Chefs undersökning. Det hör till när man är högpresterande, säger de experter vi pratat med. I stället anser de att det är mycket illavarslande att lika många saknar feedback och bekräftelse hos sin högre chef. Och att ännu fler känner sig ensamma.

Person som promenerar längs med ett fält med gula blommor
Hälsa

10 000 steg – en marknadsföringsbluff

Har du försökt föregå med ett gott exempel och peppat dina medarbetare att gå sina 10 000 steg genom olika hälsosatsningar? Nu visar det sig att det inte är helt korrekt. Forskarna presenterar en ny siffra att förhålla sig till, rapporterar tidningen Quartz.

halsawebb
Hälsa

Gemensam identitet motar den berömda väggen

Vad kan du som chef göra för att minska risken för utbrända medarbetare? En studie publicerad i International Journal of Environmental Research and Public Health har bland annat kommit fram till att en gemensam identitet är en nyckel till framgång.

tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
man som håller sin hand vid ryggslutet
Hälsa

Sifoundersökning: 18 procent har fått fysiska besvär av hemarbete

Har du också fått gamnacke och spända axlar av att arbeta vid ett barnskrivbord eller i köket? Du är inte ensam. Av de som jobbat hemifrån under pandemin, helt eller delvis, har 18 procent har fått fysiska besvär. Det visar en ny Sifoundersökning på uppdrag av förvaringsföretaget Elfa