Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Michael Gabrielsson: ”Några av våra konsulter är över 70”

För den som vill byta karriär senare i livet kan konsultbranschen vara en lösning. ”Erfarenheten är en trygghet – därför använder vi oss mest av äldre konsulter”, säger Michael Gabrielsson, partner i Scandinavian Executive.

Karriär
Publicerad
Porträtt av Michael Gabrielsson bredvid genrebild med äldre affärskvinna.

Medan andra ”fasar ut” äldre medarbetare tänker Scandinavian Executive tvärtom. Bolaget, som hyr ut konsulter för tidsbegränsade uppdrag på lednings- och specialistnivå, anlitar främst människor med lång och gedigen ledarskapserfarenhet, med resultat att de flesta är 45 år och äldre.

”Ja, och några av dem är över 70 år. Jag säger inte nej till yngre konsulter, men det viktigaste är kompetensen och erfarenheten. Våra kunder vill ha stabilitet och personer som kan gå in i en roll direkt, till exempel den som CFO. För tidsbegränsade uppdrag finns ingen startsträcka att tala om. Därför blir det en jättemerit om man verkat i liknande chefsroller tidigare, kan logiken och vet hur man gör”, säger Michael Gabrielsson som är partner i Scandinavian Executive med cirka 4 000 konsulter i sitt nätverk.

Många av konsulterna upplever sig ha fallit för åldersstrecket tidigare, i rationaliseringar där de blivit av med jobbet och arbetsgivaren berett plats för yngre förmågor. Interimsuppdragen är en väg tillbaka. Att de övergår i fasta tjänster är inte ovanligt – en av konsulterna fick vid 61 års ålder nyligen anställning som global it-chef, berättar Michael Gabrielsson.

Det heter ibland att äldre personer är trötta och inte hänger med?
”Det där handlar mer om personlighet än ålder. Jag vet konsulter som är mer nyfikna än folk som är både tio och tjugo år yngre. Det som kan vara en utmaning är att de äldre inte alltid känner sig bekväma med den absolut senaste tekniken. Men oftast är det själva ledarskapet som våra kunder söker, förmågan att driva projekt och ansvara för en grupp.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden