Porträtt av Michael Gabrielsson bredvid genrebild med äldre affärskvinna.

Michael Gabrielsson: ”Några av våra konsulter är över 70”

För den som vill byta karriär senare i livet kan konsultbranschen vara en lösning. ”Erfarenheten är en trygghet – därför använder vi oss mest av äldre konsulter”, säger Michael Gabrielsson, partner i Scandinavian Executive.

Medan andra ”fasar ut” äldre medarbetare tänker Scandinavian Executive tvärtom. Bolaget, som hyr ut konsulter för tidsbegränsade uppdrag på lednings- och specialistnivå, anlitar främst människor med lång och gedigen ledarskapserfarenhet, med resultat att de flesta är 45 år och äldre.

”Ja, och några av dem är över 70 år. Jag säger inte nej till yngre konsulter, men det viktigaste är kompetensen och erfarenheten. Våra kunder vill ha stabilitet och personer som kan gå in i en roll direkt, till exempel den som CFO. För tidsbegränsade uppdrag finns ingen startsträcka att tala om. Därför blir det en jättemerit om man verkat i liknande chefsroller tidigare, kan logiken och vet hur man gör”, säger Michael Gabrielsson som är partner i Scandinavian Executive med cirka 4 000 konsulter i sitt nätverk.

Illustration med en kvinna som står och tittar på en gräsmatta på andar sidan staketet som är grönare.

Läs också: Chefs undersökning: Var fjärde chef vill byta bransch

Många av konsulterna upplever sig ha fallit för åldersstrecket tidigare, i rationaliseringar där de blivit av med jobbet och arbetsgivaren berett plats för yngre förmågor. Interimsuppdragen är en väg tillbaka. Att de övergår i fasta tjänster är inte ovanligt – en av konsulterna fick vid 61 års ålder nyligen anställning som global it-chef, berättar Michael Gabrielsson.

Det heter ibland att äldre personer är trötta och inte hänger med?
”Det där handlar mer om personlighet än ålder. Jag vet konsulter som är mer nyfikna än folk som är både tio och tjugo år yngre. Det som kan vara en utmaning är att de äldre inte alltid känner sig bekväma med den absolut senaste tekniken. Men oftast är det själva ledarskapet som våra kunder söker, förmågan att driva projekt och ansvara för en grupp.”

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

En spargris, miniräknare och mynt
Karriär

Jobben som ger dig en topplön

Är du sugen på att ge dig själv ett rejält lönelyft? Då gäller det inte bara att ha ett stort driv utan också att välja rätt arbetsgivare! Chef listar var du hittar de 10 bäst betalande företagen.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
Jani Andersson bläddrar i en bok
Karriär

Praoveckan satte kursen för hans chefskarriär

Jani Andersson klev in i auktionsvärlden som 15-årig vaktmästare – och slog till. Intresset för vackra prylar och spännande design bar hela vägen till vd-stolen. ”Hittills har det aldrig varit tråkigt”, säger långvägaren bakom auktionshuset Metropol.

Camilla Åkerström som sitter på en trädgren.
Karriär

Chefen som blev trädgårdsdesigner: ”Måste tänka i nya banor”

Att det blir svårare att hitta nytt jobb med åren, det visste hon. Men inte att det skulle vara så här kämpigt. Så inköpschefen Camilla Åkerström sadlade om – och blev trädgårdsdesigner.

Illustration med en kvinna som står och tittar på en gräsmatta på andar sidan staketet som är grönare.
Karriär

Chefs undersökning: Var fjärde chef vill byta bransch

Sveriges chefer är nöjda med sin hittillsvarande karriär – men 35 procent är oroliga över fortsättningen. Närmare en fjärdedel vill byta bransch eller yrkesområde, visar Chefs undersökning.

Illustration av man som håller upp ena handen i en nej-gest mot en ren.
Karriär

Gärna Norrlandsjobb – men på distans

Löneförhöjning räcker inte – men med erbjudande om distansarbete kan fler ingenjörer tänka sig att ta ett jobb i en annan del av landet.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
En unga kvinna sitter på en brygga och jobbar vid en laptop. Bild 2: Ett par ben iförda tajts sticker upp ur det gröna gräset.
Karriär

Här är de 10 mest attraktiva jobbförmånerna

Frihet att bestämma när man ska arbeta och extra ledig tid är de arbetsförmåner som lockar flest arbetstagare när de vill byta jobb, visar en ny undersökning. Men vilka förmåner som anses attraktiva skiljer sig också åt mellan olika åldersgrupper.