pia
Obs! Ett montage!

Mia Törnblom: Fattar ni hur cool hon är?

Mia Törnblom hyllar Pia Sundhages ledarskap – som står pall trots svåra påfrestningar – i sin nya krönika.

I tre år har jag haft den stora förmånen att arbeta med Pia Sundhage och det svenska damlandslaget i fotboll. Den 28 juli spelade Sverige som bekant kvartsfinal mot Holland i fotbolls-EM. Hon förtjänade ett magiskt avslut, det tror jag hela Sverige unnade henne.

Men så blev det inte, vi förlorade, Holland var det bättre laget. Under dessa sista 90 minuter lyckades vi inte ”göra varandra bättre”, i denna sista match lyckades vi inte ”spela på varandras bästa fot”.

Direkt efter förlusten förväntas Pia ställa upp på intervjuer i direktsänd tv och svara på frågor som ”hur kunde det bli så här?”, ”tycker du verkligen att du har gjort ett bra jobb?”. Som vanligt klarar hon av det, hon är ett superproffs.

Dagen efter kl 10.00 är det dags för Pias absolut sista presskonferens som förbundskapten fast hon helst av allt vill fortsätta sitt jobb några år till. Och trots att jag känner henne så väl och vet hur briljant hon är, blir jag så imponerad.

I denna svåra stund, med utmanande frågor, till och med vad jag tycker några riktigt korkade, klarar hon av att stå stark och att säga bra saker. Hon är ärlig med att det är sorgligt, att hon inte vet vad hon ska göra nu och på frågan av vad hon är mest stolt över så svarar hon:

”Att spelarna i intervjuer säger så många bra saker och att de är så otroligt viktiga förebilder.”

Hon väljer att lyfta spelarna, inte ett ord om henne själv. Och så hyllar hon sitt ledarteam, säger att ensam är hon oduglig men tillsammans med andra kan hon vara bäst.

Läs också: Mia Törnblom: Självkänsla är ditt immunförsvar

Jag står bredvid, följer henne från journalist till journalist, hör henne svara på fråga efter fråga och jag känner en oerhörd respekt. Samtidigt blir jag arg. Jag vill skrika:

HALLÅ! Hörde ni vad hon sa? Fattar ni hur coolt det är att i denna stund till 100 procent lyckas vara den ledare hon vill vara, och inte låta sitt ego styra.

Vad är det då som gör att Pia där och då lyckas med det hon gör?

Jag menar att svaret är att hennes värdegrund är orubblig. Hon utgår ifrån vad som är bäst för damfotbollen. Hon skulle aldrig försvara sig, förklara sig, skylla ifrån sig eller se om sitt eget hus.

I rollen som ledare blir vi bedömda och utvärderade. Som ledare har vi ett stort ansvar och det är viktigt att vi i den rollen får hjälp med att se vad vi behöver utveckla, stärka och korrigera.

Det är enkelt att vara den goda, kloka, briljanta ledaren vi vill vara när allt flyter och vi har medgång, det klarar alla.

Den stora utmaningen är att agera som de ledare vi vill vara när till exempel försäljningen sviker, när rekryteringar visar sig vara misslyckade. Och det är definitivt en konst att vara en förebild som ledare när vi får negativ kritik som -skap som världen bjuder på är det livsavgörande med förebilder som Pia att se upp till för våra framtida ledare.

Tänk om fler personer i maktpositioner agerade så. Då hade världen varit en väldigt mycket bättre plats att leva på.

/Mia Törnblom

Läs också: Mia Törnblom: Den fulaste egenskapen en ledare kan ha!

Vill du läsa mer av Mia Törnblom? Som prenumerant får du läsa alla hennes krönikor först av alla.

  • Tidningen Chef – direkt hem i din brevlåda.
  • Tillgång till Chef Premium, en låst tjänst på Chef.se med vårt unika ledarskapstest, verktyg, avtal och mallar.
  • Metodbanken: Smarta genvägar för alla chefer – 300 användbara metoder, modeller och guider.

Erbjudande: Prova på tre nummer av Chef + Chef Premium för endast 199 kr!

Relaterade artiklar

mia1
Kommunikation

Mia Törnblom: Min feedback blev för brutal

"Jag hann hejda mitt ego, förbannade mig själv för att jag varit hänsynslös och skapat stress hos henne", skriver Mia Törnblom om att ge feedback.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

miat-2
Mia Törnblom

Mia Törnblom: Det här lärde jag mig av en sur gubbe

Mia Törnblom berättar om sina möten med en "sur gubbe" sin senaste krönika.
tornblom
Mia Törnblom

”Chocken: Hon hade lurat oss alla”

"Därför kom hennes agerande som en chock för de flesta av medarbetarna. Hur kunde hon? Hon är ju en av de goda?", skriver Mia Törnblom i sin krönika.
miat-2
Mia Törnblom

Mia Törnblom: Värderingar avgör allt

"Jag vill hylla de bolag som vill vara den bästa arbetsplatsen för sina medarbetare, som har sin värdegrund med i alla beslut som tas och som ser individen som en tillgång. Det är ni som gör världen bättre!", skriver Mia Törnblom i sin krönika.
mia_trapp_4cmyk
Krönikor

Mia Törnblom: Hur inkompetent är du?

Vad du säger som chef har stor betydelse. Om de vi kommunicerar med inte förstår vad vi menar, spelar det ingen roll. Och i värsta fall känner sig personen korkad eller exkluderad, skriver Mia Törnblom i sin nya krönika.
mia-tornblom-2
Krönikor

Den fulaste egenskapen en ledare kan ha

”Den stora utmaningen är att vi märker när oron för att misslyckas tar över lusten att leda.” Så skriver Mia Törnblom i sin nya krönika om vikten att vara en generös ledare.
mia-tornblom-2
Mia Törnblom

Mia Törnblom: Vinna silver eller förlora guld?

”Jag får väldigt ofta frågan om hur Pia är i verkligheten, är hon sådär cool som hon verkar? Ja! Det är hon. Eller rättare sagt, hon är ännu coolare.” Mia Törnblom berättar i sin nya krönika om sina viktigaste lärdomar från arbetet med fotbollslandslaget.