intervju-rum-stol-led-teamet-metoder

Strukturerad intervju: Så hittar du din drömkandidat

Hitta rätt i talangjakten – och på anställningsintervjun. Espen Skorstad, specialist på arbets- och organisationspsykologi och författare till boken ”Rätt person på rätt plats”, har en enkel metod för hur du kan hitta rätt person till rätt tjänst.

Det är inte helt lätt att rekrytera. Ett vanligt misstag är att göra en bristfällig jobbanalys – det vill säga misslyckas med att ringa in tjänstens centrala kriterier. Det kan gör att de som intervjuar kandidaterna får olika uppfattning.

Att flera personer är inblandade i rekryteringsprocessen har såklart fördelar. Men problem som kan uppstå är att personerna baserar sin värdering av kandidaten på olika information, värderar samma information olika eller fattar beslut på intuition och magkänsla.

Andra vanliga fällor att falla i är att låta förstaintrycket få avgörande betydelse, övervärdera negativ information, gynna kandidater som påminner om oss själva eller omedvetet påverka kandidatens beteende.

En så kallad strukturerad intervju är ett sätt att lösa problemen. Chansen att välja rätt kandidat mer än fördubblas med den metoden.

Så genomför du en strukturerad intervju:

– Frågorna som ställs vid intervjutillfället ska enbart beröra de kompetenser som direkt rör tjänsten. Tänk: Vad krävs egentligen för att klara av det här jobbet?

– Utgångspunkten är jobbanalysen. Alla kandidater ska få samma fråga. Använd öppna frågor och ställ uppföljningsfrågor.

– Sätt poäng utifrån svaren, till exempel från ett till fem. Sedan rangordnar du kandidaterna. De med högst totalsumma är de som är bäst kvalificerade för jobbet.

– Hög IQ är inte tillräckligt för att göra ett bra jobb. En kombination av olika variabler förvandlar en ordinär kandidat till en toppkandidat.

– Målet är att matcha tjänst med person. Det är inte säkert att den ‘bästa’ kandidaten är den bästa för det aktuella jobbet. Därför bör intervjuerna vara skräddarsydda för att säkra sig mot felrekrytering.

– När valet väl är gjort ska den starkaste kandidaten också förvandlas till en drömrekrytering. För att nå dit krävs från dag ett en personlig utvecklingsplan, anpassad antingen till arbetsuppgifterna eller till personens kompetensprofil.


Dags att logga in!

Artikeln du vill läsa är låst. Logga in som tidningen Chef-prenumerant (eller bli prenumerant idag!) för att fortsätta läsa.

11 nr av Chef + Chef premium
1695 kr
Exkl. moms
Digitalt innehåll
Direkt tillgång till digitalt innehåll på chef.se
Tidningen Chef
En prenumeration på papperstidningen
Verktygslåda
Tillgång till den digitala verktygslådan Chef Premium
Digitalt innehåll
Direkt tillgång till digitalt innehåll på chef.se
Tidningen Chef
En prenumeration på papperstidningen
Verktygslåda
Tillgång till den digitala verktygslådan Chef Premium