sov
Sov på saken. Foto: Patrick Donnelly/Stocksnap

Hjärnforskarnas metod: Fatta bättre beslut

Fatta bättre beslut genom att sluta lita på magkänslan och istället förstå hur din hjärna fungerar. Det menar flera hjärnforskare som har sammanställt sex steg till bättre beslut.

Kunskaper om hur hjärnan fungerar kan dramatiskt förbättra vår förmåga att fatta bra beslut menar flera ledande hjärnforskare. Här är deras tips på hur du lär känna din hjärna och fatta bättre beslut på både kort och lång sikt.

1. Sov på saken. Undvik snabba bedömningar. Vår magkänsla bygger på generaliseringar. Distans, till exempel att skjuta upp ett beslut till nästa dag, är en frustrerande men nöd­vändig komponent för chefer som vill fatta bra beslut.

2. Skapa berättelser. Hjärnan är en ”storyteller” som alltid försöker förvandla intryck och observationer till be­rättelser. Det är så vi skapar vår identitet. Många etablerade minnestränings­metoder bygger på att förvandla trista data till levande berättelser.

3. Se saker för vad de är. Hjärnan försöker alltid förklara det vi ser genom att koppla det till händelser från vårt förflutna och skapa mönster. Därför tenderar exempelvis förutsägelser om ekonomin och historien ofta att slå fel.

4. För loggbok. I efterhand har människor en benägenhet att uppfatta en händelse som mer sannolik än den faktiskt var. Fenomenet, som psyko­logiforskare kallar ‘hindsight bias’, utgör en anledning för chefer att föra dagbok över sina viktigaste beslut. Där bör man beskriva varför man tagit vissa beslut, inte bara vilka de faktiskt är.

5. Använd statistik. Eftersom så många av våra beslut baseras på irrationella känslor och impulser, är statistik egentligen helt onaturligt för hjärnan. Därför kan statistiken hjälpa oss att ifrågasätta våra egna minnen.

6. Lyft blicken. Flera forskningsstudier visar att våra beslut är mer känslostyrda när de gäller oss själva, och mer rationella när de gäller andra. Därför kan det vara en god idé att föreställa sig vad en utomstående skulle tänka i din situation.

Källa: Pontus Wasling minnesforskare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och författare till boken ‘Minnet. Pelle Tornell föreläsare och författare till ‘Bestäm dig’ och flera andra böcker om beslutsfattande.


Dags att logga in!

Artikeln du vill läsa är låst. Logga in som tidningen Chef-prenumerant (eller bli prenumerant idag!) för att fortsätta läsa.

11 nr av Chef + Chef premium
1695 kr
Exkl. moms
Digitalt innehåll
Direkt tillgång till digitalt innehåll på chef.se
Tidningen Chef
En prenumeration på papperstidningen
Verktygslåda
Tillgång till den digitala verktygslådan Chef Premium
Digitalt innehåll
Direkt tillgång till digitalt innehåll på chef.se
Tidningen Chef
En prenumeration på papperstidningen
Verktygslåda
Tillgång till den digitala verktygslådan Chef Premium