marie

Vd:n valde miljövänligt framför lyxig tjänstebil

– Saker som köregenskaper eller att bilen ska signalera social prestige brydde jag mig inte om. Jag behöver en bil som är funktionell. Och stor. För när hela familjen är samlad så är vi sju personer.

Valet föll på en Toyota Prius hybrid. Priusen går framförallt på el och drar extremt lite bensin. Marie berättar att hon kan åka mellan Stockholm och Göteborg utan att behöva fylla på.

– Och det passar mig perfekt eftersom jag verkligen ogillar att tanka.

Marie Söderqvist gjorde sig känd som ledarskribent på Svenska Dagbladet. Under många år var hon VD på analysföretaget United Minds och ägare av kommunikationsbyrån Prime. År 2009 kom hennes omtalade och något kontroversiella bok Status – vägen till lycka. Här analyserade hon bland annat statussymboler så som bilen.

”Bland medelålders kvinnor har miljömedvetenhet högre status än kapitalvaror och bilar.”

– Under hela 1900-talet har bilen varit starkt förknippad med samhällsställning. Men redan när jag började skriva min bok och gjorde analyser av bilens roll i vårt samhälle hade den börjat förlora sin position som statussymbol.

Bilen avslöjar inte lägre vår privat­ekonomi på samma sätt som förr, menar Marie Söderqvist. Idag, när det är förhållandevis billigt och enkelt att låna pengar kan en medelinkomsttagare köpa en bil för 400 000 kronor. Status har istället kommit att handla om kunskap och bildning.

– Och bland medelålders kvinnor har miljömedvetenhet högre status än kapitalvaror och bilar, säger Marie.

I avtalet som förbundsdirektör för Livsmedelsföretagen ingår förmåner som tjänstebil, garage och ett gigantiskt hörnrum på kontoret. För Marie, som kommer från mediebranschen blev förmånerna, i kombination med den ålderdomliga titeln förbundsdirektör en symbol för gamla, konservativa ideal som hon inte kunde identifiera sig med.

– När man kommer ner i garaget här på Storgatan där vi sitter tillsammans med bland annat Svenskt Näringsliv så drar man faktiskt efter andan. Här står gigantiska bensinslukande lyxbilar i fyra plan, men det finns ingenstans att ställa sin cykel.

”Då skulle jag inte ha någon trovärdighet kvar när jag talar om miljöfrågor.”

Hörnrummet lät Marie slå ut och garageplatsen tackade hon nej till, men bil var ändå bra att ha, resonerade hon. Speciellt som förälder.

I jobbet på Livsmedelsföretagen (LI) ingår en hel del arbete med miljöfrågor. LI har tagit fram ett hållbarhetsmanifest och Marie Söderqvist har anställt en person som arbetar med CSR-frågor (corporate social responisbility). Någon bensinslukande SUV var det inte tal om när hon skulle välja bil.

– Då skulle jag inte ha någon trovärdighet kvar när jag talar om miljöfrågor. Nu blev det en Prius som jag är väldigt nöjd med och som jag tänker behålla. Men faktum är att jag faktiskt är väldigt sugen på en Tesla. Jag förstår mig faktiskt inte på människor som inte intresserar sig för miljöaspekterna av ny teknik och som gör dåliga miljöval. Åker man runt i en miljöovänlig bil så måste man ju ha missat hela den samtida miljödebatten.

”Här står gigantiska bensinslukande lyxbilar i fyra plan, men det finns ingenstans att ställa sin cykel.”

Marie gillar sin Prius, men konstaterar också att det är en av de mer anonyma bilar man kan köra. Den är automatväxlad, pålitlig och kräver över huvud taget väldigt lite av sin ägare.

I garaget hemma på Kungsholmen huserar en liten bensinfirma. De sköter all form av service på Maries bil och det enda hon behöver göra när det är dags för däckbyte är att gå förbi med bilnycklarna.

– Det är helt fantastiskt. Och eftersom jag har tjänstebil så går alla papper och handlingar som rör bilen direkt till min arbetsplats. Och det är faktiskt oerhört skönt. För mig är bilen helt enkelt ett transportmedel som ska vålla mig så lite bekymmer som möjligt. Den här lösningen passar mig perfekt.

Text: Lotten Wiklund

Läs mer: Läs alla Chefs artiklar om tjänstebilen 2015

Läs mer: Nya Volvo XC90 – i Zlatans tjänst (extern länk)

Läs mer: ”Jag förstod att det var en Tesla jag skulle ha” (extern länk)

Läs mer: Slipp risken för feltankning (extern länk)

Relaterade artiklar

Negin Azimi och boken Kämpa smart och dröm stort
Hållbarhet

Entreprenören Negin Azimi, 22: ”Kämpa smart, inte hårt”

Negin Azimi har drivit företag sedan hon var 16 och är bland annat världens yngsta TEDx-arrangör. I boken Kämpa smart och dröm stort delar hon med sig av sina bästa tips om hur du håller som entreprenör och ledare.
Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, råder alla att skaffa en krockkudde för framtiden.
Annonssamarbete Chef + Skandia

Nyfikenhet och sparande – chefens skydd mot ålderism

Chefer behöver arbeta mot ålderism, men också undvika att själva drabbas. ”Fortsätt vara nyfiken – och skaffa en krockkudde”, råder Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

greta
Hållbarhet

Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.
hundpajobbet1
Hållbarhet

Ta med hunden till jobbet – sänker stressen

Hunden kan bli din bästa vän – också på jobbet för att förebygga stress. En ny undersökning blåser liv i idén och får stöd av forskning.
stressjulen
Hållbarhet

Stressad och trött? Då är du långt ifrån ensam

Stressad och trött. Det är den vanligaste känslan som vi har när vi kliver in på jobbet i november/december, visar en omfattande studie.
bytajobbens
Hållbarhet

5 tips för att sätta mål – som är rimliga

Hur tar man sig tillbaka som högpresterande chef efter en sjukskrivning för utbrändhet? En sak är säker – någon form av förändring måste till, menar psykologen Åsa Kruse, som här ger sina 5 bästa råd.
Ansvaret för hur hybridarbetet ska ta form får inte landa på enskilda chefer utan är ett ledningsansvar, menar arbetsplatsstrategen Karin Ståhl på GoToWork. Foto: Magnus Liam Karlsson
Annonssamarbete Chef + GoToWork

5 tips för att lyckas med det nya arbetslivet

Arbetsplatsstrategen Karin Ståhl delar med sig av det viktigaste chefer behöver veta för att lyckas leda i det nya normala efter pandemin.

Person med knut i håret som sitter med huvudet nedböjt mot knäna.
Arbetsmiljö

Rädd att missa något? Därför är chefer digitalt stressade

Handen på hjärtat – kontrollerar du din mejlkorg eller är det den som kontrollerar dig? I takt med att tekniken underlättar vår vardag breder också den digitala stressen ut sig. Chefer hör till de värst drabbade visar ny forskning.