Marie Ehrling om att stå för sina värderingar

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad
Marie Ehrling

Alla vill nog stå för sina värderingar
– men hur gör man i praktiken?

»Du måste själv fundera igenom vad du har för inställning i olika frågor. Du måste veta vad du vill, kunna argumentera för dina åsikter och hålla din linje ända tills du blir övertygad om något annat. Som ledare i dag får du många frågeställningar där svaren inte alltid är givna. Etiska, moraliska och relationsmässiga frågor, och då gäller det att ha en genomtänkt syn på vad som är rätt och fel. Jag brukar kalla det för en inre kompass.«

Hur hittar man sin kompass?
»Ja, det är inte alltid så lätt, det finns ju stora gråzoner. Och vem är du som chef att veta vad som är rätt och fel? Min erfarenhet är att det här ofta är processer som pågår under en lång tid. Du tar många små beslut på vägen, och det är jättesvårt att veta när du har gått för långt. Men kanske kommer det en utlösande faktor och då tänker du att nu är måttet rågat …«

Hur vet man var gränsen för lojaliteten med företaget och med sig själv går?
»Lojaliteten med uppdragsgivaren är jätteviktig. Jag har varit jättestarkt lojal med mina företag i många år. Men som chef måste du också kunna se varje kund och medarbetare i ögonen. Och – vilket kanske är ännu viktigare – även dig själv. Lojaliteten får inte gå så långt att du tappar det personliga ansvaret för det du tycker är viktigt.«

Vad ska man göra när ens inre kompass pekar åt ett annat håll än arbetsgivarens?
»I första hand bör du försöka påverka där du är. Helst bör du ha med dig ditt team. Kanske blir resultatet inte till 100 procent som ni vill, men förhoppningsvis kommer ni upp till 70. Då måste du fråga dig själv om detta är något som du kan jobba efter. Är det gott nog – då kör du helhjärtat. Det är väldigt viktigt att inte fortsätta med någon form av tyst motstånd, i så fall måste du vara beredd att ta konsekvensen av att du har en annan uppfattning.«

Att kunna säga upp sig på stående fot är väl ändå en lyx som de flesta inte har råd med?
»Nej, tyvärr har ju de flesta människor inte den möjligheten. Många försöker nog komma runt problematiken genom att skaffa ett nytt jobb innan de säger upp sig.«

Hur behåller man en god relation till arbetsgivaren om man är i opposition?
»Det är viktigt att du spelar med öppna kort, att du är ärlig från början och talar om att det här är jag, det här kan jag och det här står jag för. Så att du inte kommer senare och agerar på ett helt annat sätt än vad du har gett sken av.«

Men många är nog rädda för att bli uteslutna ur gemenskapen?
»Ja absolut, och därför är det väldigt viktigt att man skapar trygghet på arbetsplatsen. Jag kan nog konstatera att det finns rädda ledare. Jag tycker det är sorgligt. De borde inte vara det.«

Vad tror du händer med ledare som inte står upp för sina värderingar?
»Då tror jag att de till slut tappar i trovärdighet. Men ska du som chef ha ett genomslag i din organisation så måste du bygga upp en trovärdighet och den visar du i handling.«

Vad händer med en som person?
»Jag tror att du får det ganska knepigt. Om du börjar tulla på dig själv tappar du självförtroendet, du blir otrygg och det sprider sig. Ja, du mår mindre bra, helt enkelt.«

Har du själv varit med om det?
»Nej, det kan jag inte säga, men när jag fattade ett sådant beslut som att säga upp mig från Telia, så var ju det någonting jag gjorde efter ett moget övervägande, när det hände saker som inte överensstämde med mina värderingar. Då kan man ju tänka att ’jag borde inte ha gått med på det och det’, eller ’jag skulle ha agerat tidigare’. «

Tycker du att svenska chefer generellt är bra på att stå upp för sina värderingar i dag.
»Jag skulle nog gärna se lite mer mod, generellt sett. Jag tycker framför allt att det är lite för mycket gruppbeteende, man går i flock.«

 

TEXT: Ylva Johnson

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden