Manligt nätverk ska locka fler kvinnor

Karriär
Publicerad
Jonas Wiström, vd och koncernchef ÅF.

I en debattartikel i Dagens industri poängterar Wiström att jämställdhet inte är en kvinnofråga och att män måste ta ett större ansvar för att skapa ett jämlikt samhälle. Han hänvisar bland annat till FN:s He for she-kampanj:

”Det är något som vi på ÅF, och jag personligen, vill skriva under på. Alla gynnas vi socialt, politiskt och ekonomiskt av jämställdhet.”

Han nämner bland annat att företag med hög andel kvinnor på ledande positioner är mer lönsamma, vilket också Chef tidigare skrivit om.

Enligt Wiström är var fjärde svensk ingenjör idag kvinna. På chefsnivå är siffran ännu lägre – 5 procent av högre chefer inom tekniktunga företag är kvinnor. Samtidigt skriver Ny teknik att rekordmånga kvinnor nu söker till civilingenjörsutbildningarna på flera universitet och högskolor.

För att som arbetsgivare kunna locka till sig den bästa kompetensen i form av både kvinnor och män krävs förebilder, resonerar Wiström, och därför vill han starta Sveriges första manliga nätverk för ingenjörer och tekniker:

”Nätverket är internt och har bara en enda fråga på agendan, vi ska göra vad vi kan för att säkerställa att det snabbt blir fler kvinnor på alla positioner inom ÅF.”

Läs också: Battle of the numbers – så gick det sedan

Det ska ske genom att alla i nätverket använder sina egna informella kanaler för att fånga upp och attrahera kvinnliga talanger till företaget.

En första uppgift för var och en är att tipsa om en kvalificerad kandidat som är kvinna, skriver Wiström, som avslutar debattartikeln med orden: ”Jag vänder mig till alla män i branschen med frågan: hur kan just du bidra till lösningen?”

Läs också: Så ökar Ericsson jämställdheten på chefsnivå

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden