Person i hoodie med ryggen mot kameran

Deprimerade medarbetare gör manliga chefen osäker

Stigmatiseringen av psykisk ohälsa riskerar att underblåsas av manliga chefer, visar en ny studie. Men både manliga och kvinnliga chefer tycker det är stressande med medarbetare som lider av depression.

24 procent av män som arbetar i ledande befattningar på olika nivåer och i olika typer av företag och organisationer har en negativ attityd till depression. Det visar en ny studie vid Göteborgs universitet. Motsvarande andel för de kvinnliga cheferna i studien var 12 procent.

Männen instämde i högre grad att de kände sig osäkra ihop med medarbetare med depression, att dessa är en börda för arbetsplatsen och inte bör jobba när de medicinerar. Manliga chefer ville inte heller göra några tillfälliga förändringar i arbetet för att stödja medarbetare med depression. Inte heller anställa någon som de visste hade haft en depression.

”Vi blev förvånade över att skillnaderna mellan kvinnliga och manliga chefer kvarstod även efter att vi i våra statistiska analyser kontrollerat för andra faktorer som chefernas utbildning, vilken typ av arbetsplats de var på, hur länge de varit chefer och om de hade erfarenhet av medarbetare med depression”, säger Monica Bertilsson är universitetslektor i folkhälsovetenskap vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och projektansvarig för studien.

Både de manliga och kvinnliga cheferna tyckte dock att det var stressande med medarbetare som lider av depression. Och ju högre chefsposition desto högre andel negativa attityder hos både män och kvinnor. Andelen med negativa attityder minskade dock i förhållande till hur många medarbetare med dessa besvär man mött som chef, både bland manliga och kvinnliga chefer, vilket forskarna ser som positivt.

Studien, som är publicerad i BMC Public Health, bygger på en webbaserad enkät och omfattar 2 663 chefer varav 901 kvinnor och 1 762 män. Studien tar specifikt sikte på attityder till depression, en mycket vanlig psykisk sjukdom.

psykiskoa

Läs också: 4 sätt chefen kan minska psykisk ohälsa-stigmat

begin-1
Distanskurs start 20 apr

Distanskurs: Bygg ett hälsosamt ledarskap

Vi behöver alla ställa om till en ny tid! Landa i ett nytt nuläge, se till våra egna och organisationens behov – fysiskt och mentalt. När vi ser den större bilden kan vi skapa en tydlig riktning framåt både hälsomässigt men också affärsmässigt. Få fyra nycklar till ett hälsosamt självledarskap som sätter fart på 2021!

Relaterade artiklar

fragortillmedarbetare
Arbetsmiljö

Tre frågor du borde ställa till dina medarbetare just nu

Under covid 19-krisen är det lätt att missa viktiga aspekter av ledarskapet. Här är tre frågor du borde ställa till dina medarbetare som chef.
Att snabbt kunna hjälpa till i coronakrisen, bland annat med att paketera handsprit, ökade engagemanget hos medarbetare, menar Anna-Lena Strömsten på Scania.
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

”Att hjälpa till finns i Scanias DNA”

En tvärnit i verksamheten startade en positiv kedjereaktion hos Scania. Att hjälpa till under pandemin har gett både ett innovationslyft och ny stolthet. ”Jag ser en nytändning hos medarbetarna”, säger Anna-Lena Strömsten, Head of People Development, hos lastbilstillverkaren.
Chef som sitter i hallkorridor
Arbetsmiljö

Larmsiffrorna: Varannan chef känner obehag inför att gå till jobbet

Allt fler chefer känner obehag inför att ”gå till jobbet”. Värst är det inom offentliga sektorn, enligt Jobbhälsobarometern 2020. Det är en markant försämring i år. Cheferna trivs varken med jobb eller arbetsuppgifter.
Ullustraton med stressad chef framför ett skrivbord på våren, samma chef som är lugnare på hösten.
Hälsa

Chefer mer stressade nu än före pandemin: "Tickande ohälsa"

Många chefer är mer stressade nu än före pandemin. Ändå verkar den ökade pressen från pandemins första akuta fas till viss del ha sjunkit undan. Det visar Chefs undersökning.
Två personer vid skrivbord, med orden
Hälsa

Här är orden från chefen – som skrämmer medarbetarna mest

Genom att anställda fick ha en pulsklocka på arbetstid undersöktes vilka ord från chefen som fick medarbetarnas puls att rusa.
Johannes Schildt på Kry
Hälsa

Kry-chefen bryter tystnaden

Nu bemöter vd:n för nätläkarplattformen Kry den allvarliga kritik som riktats mot bolaget för att dränera den vanliga vården på resurser.
Se webbinariet Chef Live i efterhand, med Apoteket, Handelshögskolan och Stora Enso.
46:07
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

Lär dig om ledarskapet som ökar innovation och lönsamhet

Video:

Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.

Pappa med två sjuka barn
Hälsa

Rusta dig: vabb-vågen är här

Upplever du att extra många av dina medarbetare varit hemma med sjuka barn på sistone? Du är inte ensam. Corona-vabbandet är just nu rekordhögt efter sommaren.