Träna din hjärna med neurofeedback

Ny spännande teknik är på frammarsch. Med hjälp av neurofeedback kan du träna din hjärna till att prestera bättre, tänka klarare och känna ett större lugn.

Hälsa
Publicerad
Neurofeedback
Neurofeedback används redan av elitidrottare, konstnärer - och Nasa.

Tekniken används redan av elitidrottare, konstnärer, meditatörer samt organisationer som Nasa, men nu börjar den även etableras i Sverige. Det forskas bland annat på dess effekt på posttraumatisk stress och adhd på Karolinska Institutet.

Vetskapen om hjärnans plasticitet ligger bakom idén till neurofeedback. Med hjälp av sensorer ökar och belönar man aktiviteten hos hjärnvågorna. Man kopplar bland annat ihop känslor och tankar i mellanhjärnan med vår kognitiva förmåga i prefrontala cortex och tränar upp förmågan till självreglering och lugn. Det kan i sin tur leda till ökad koncentration, högre fokus, förbättrad sömn och ge optimerade prestationer inom bland annat konst, idrott och ledarskapsutveckling.

Kristina Pettersson, grundare och ägare till psykoterapimottagningen Dininsida testar och utvärderar metoden både för sin egen och sina klienters del.

”Man blir mer klarsynt, vaken och lugn, och därmed mer närvarande. Då blir det också lättare att hantera stress och sova. Personligen har jag även upplevt att jag blivit mer strukturerad”, säger hon.

Neurofeedback som erbjuds på mottagningar i framför allt Stockholm är än så länge ganska kostsam, uppemot 1 500 kronor i timmen, och kräver flera tillfällen, men startup-företaget Mendi håller på att utveckla en produkt som man kan köpa och träna själv med.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden