bretan_webbkurs_fullsize_1800x1013_1

Så gör de bästa – lär dig sätta lön och hålla lönesamtal

Snart dags för lönesamtal? Lär dig sätta lön på bästa möjliga sätt – med Chefs populära utbildning i lönesättning och lönesamtal.

Lönesättningen orsakar huvudbry för många chefer. Lönen ska värdera och synliggöra arbetsinsatser och motivera utveckling. Men alltför sällan talas det om hur lönen faktiskt sätts och hur löneprocessen går till.

I Chefs webbkurs Lönesättning och lönesamtal får du lära dig alla steg i lönesättningsprocessen – från förberedelsearbetet till lönesamtalet, samt den nödvändiga uppföljningen. Du får tillgång till checklistor, mallar och lönematriser.

Under kursen får du hjälp av AnnCharlotte Bretan – en av Sveriges mest erkända experter på lön och ledarskap. Chef ringde upp för att ställa några snabba frågor:

Hur viktigt verktyg är lönesättningen för att medarbetare ska motiveras och trivas i en organisation?
”Det är mycket viktigt! Om lönesättningen hänger ihop med vad som görs i vardagen, och hur det görs, uppmuntrar den anställda att prestera.

Människor motiveras av att prestera och utvecklas – speciellt om de får frihet att påverka hur de ska nå sina mål. Verksamheter som arbetar på ett professionellt och konsekvent sätt med belöning signalerar att frågan är viktig. Det är ett kvitto för de anställda på att de har valt rätt arbetsgivare och det i sig är en motiverande faktor.”

AnnCharlotte Bretan

AnnCharlotte Bretan är en av Sveriges mest erkända löneexperter. Hon arbetar som konsult inom frågor som rör lön, motivation och ledarskap – och har i flera år varit Chefs expert på lönerelaterade frågor. Hösten 2018 utkom hon med en bok om lönesättning på bokförlaget Liber.

Hur duktiga är svenska chefer egentligen på att sätta lön?
”Jag tycker att det går framåt. Allt fler svenska chefer blir skickliga på att använda dialog som verktyg för att säkerställa att deras medarbetare ägnar sig åt rätt saker på jobbet. Det är dialogen som skapar en bra process och grund för lönesättningen.”

Läs mer om Chefs webbkurs: "Lönesättning och lönesamtal"

Vilken är den vanligaste missuppfattningen om lönesättning som du möter i ditt arbete?
”Att tekniska beräkningar av prestationer eller fina policys ger framgång. Prestation kan inte mätas genom system – utan genom samtal mellan människor.

Samma sak gäller innehållet i en policy – arbetsgivare och arbetstagare behöver förstå och tolka innehållet tillsammans. Vi behöver prata om vad vi menar med lönesättning för att den ska bli framgångsrik.”

Vem har nytta av Chefs webbkurs ”Lönesättning och lönesamtal”?
”Alla lönesättande chefer!”

I Chefs webbkurs Lönesättning och lönesamtal får du:

  • Goda insikter i lönesättningens alla delar
  • Verktyg och knep som ger dig förutsättningar för en lyckad lönesättning
  • Lärt dig att bemöta svåra situationer som kan uppstå under lönesamtal och vilka vanliga fallgropar du ska undvika.

Chefs webbkurser

Chef erbjuder flera webbkurser i aktuella ämnen. Webbkurserna är framtagna specifikt för att passa dig i din roll som chef. Du genomför kursen i din egen takt – när, hur och på vilken enhet du vill. Du väljer själv när du är redo för det avslutande slutprovet.

Det här får du:

  • Noga utvald, pedagogiskt presenterad kunskap inom de ämnen du behöver. Chefs webbkurser är framtagna i nära samarbete med Sveriges främsta experter och redaktörer inom sina respektive områden.
  • Ett digitalt diplom med ditt namn, namnet på kursen och en notering om vilket år du genomförde kursen. Diplomet bevisar att du har blivit godkänd av Chef och har en unik direktlänk, som du enkelt kan kopiera och mejla till kolleger eller publicera på sociala medier.
  • En personlig kunskapsbank med information och lästips. Kunskapsbanken byggs upp samtidigt som du färdigställer kursen – och du har tillgång till den efter att kursen har avslutats.

Läs mer om Chefs webbkurser här ->

Relaterade artiklar

guldfisk2
Webbkurser

Forskning: Kunskap i små portioner passar digitala hjärnan

Det påstås att den digitala livsstilen har gjort vårt uppmärksamhetsspann kortare än en guldfisks. Även om detta inte stämmer så visar forskning att vi har lättare att ta till oss kunskap i kortare stötar.
Annonssamarbete Chef + &frankly

”Chefer – se upp med de oskrivna reglerna”

Tuffa tider flyttar chefers fokus mot prestation och leverans. Företagskulturen kan hamna i skymundan.
”Tappa inte bort kulturbyggandet”, varnar hr-experten Lilian Ekelin på &frankly.

webbkurs_egenannons
Webbkurser

Webbkurser – här för att stanna?

När gamla sanningar byts ut förändras också sättet som vi tar till oss ny kunskap på. Interaktivitet och flexibilitet efterfrågas i allt högre grad som komplement till den klassiska skolbänken. Chefs webbkurser har brutit ny mark i Sverige med kompetensutveckling som passar just dina behov - där och då de uppstår.
globe
Hållbarhet

Agenda 2030: 17 mål för en hållbar värld

Det kommer att krävas intensivt arbete för att uppnå en hållbar värld till år 2030. Därför har FN:s utvecklingsprogram UNDP formulerat en plan med 17 områden som omfattar alla aktörer i samhället – även ditt företag. Känner du till målen?
deal-2
Sätta lön

Experten: 7 ovärderliga tips inför lönesamtalet

Lönesamtalet närmar sig med stormsteg, och du undrar nervöst om du har tänkt på allt. Men var lugn – Chefs löneexpert ger dig checklistan du behöver.
digital-averktyg
Webbkurser

9 av 10 rekommenderar Chefs webbkurser

Vad behöver du lära dig mer om? Chef erbjuder kompetensutveckling för chefer i form av webbkurser inom aktuella ämnen. Formatet är perfekt för dig som vill få snabb överblick och tillgång till nyttiga verktyg i din egen takt – och uppskattas av tidigare deltagare.
kompass-2
Annonssamarbete Chef + Skandia

Trygg arbetsgivare lockar i osäkra tider

I tider av osäkerhet ökar behovet av trygghet.
”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.

moten-4
Motivation

Kaos i kalendern – här är 8 knep för att skapa ordning

Kalendern och att göra-listan ska leva ihop, menar Chefs effektivitetsexpert Petra Brask. Det är så du får saker gjorda och slipper den där övermäktiga känslan av att ha fler uppgifter än du kan hantera.