Experten: 7 ovärderliga tips inför lönesamtalet

Lönesamtalet närmar sig med stormsteg, och du undrar nervöst om du har tänkt på allt. Men var lugn – Chefs löneexpert har checklistan du behöver.

Sätta lön
Text: Redaktionen
Publicerad

Även om du gjort din lönebedömning av medarbetarens prestation utifrån lönepolicyn, kan själva lönesamtalet kännas som en oroshärd framför dig. Att förbereda dig innan är ett bra sätt att känna dig säkrare under samtalet.

”Alla kanske inte blir nöjda med sin lön, men alla kan bli nöjda med hur du genomför lönesamtalen”, säger AnnCharlotte Bretan, Chefs löneexpert och kursledare i webbkursen ”Lönesättning och lönesamtal”.

Här nedan listar hon 7 punkter du kan bocka av för att känna dig trygg inför lönesamtalet:

1. Vem ska du samtala med?
Gå igenom bakgrundsfakta som personuppgifter, ansvar, arbetsuppgifter och kompetensutveckling.

2. Vad kom ni överens om vid tidigare samtal?
Har du varit tydlig med vad medarbetaren skulle göra för att höja sin lön? Gå tillbaka till anteckningar från utvecklingssamtal och andra uppföljningar.

3. Hur ska du involvera medarbetaren?
Stäm av att medarbetaren har tillgång till lönepolicy, lönekriterier och definitioner. Finns oklarheter är det bra att ni diskuterar igenom dessa före lönesamtalet.

4. Vilken målbild har du inför samtalet?
Vad vill du förmedla under samtalet? Fundera på hur du ska lägga upp samtalet och vad ni ska ha uppnått när ni skiljs åt. Skriv också ned de frågor du vill ställa.

5. Har du sammanfattat din bedömning?
Fundera igenom hur du ska motivera ditt löneförslag och vilka argument du behöver. Vad ska medarbetaren förändra för att påverka sin löneutveckling?

6. Vilken återkoppling ska du ge?
Tänk igenom vad som fungerat bra och inte fungerat så bra – och vilka konsekvenser det har fått. Vad vill du förmedla till din medarbetare?

7. Vilka reaktioner kan du få?
Fundera på hur du tror att din medarbetare kan komma att reagera på din bedömning och ditt löneförslag. Det är lättare att möta starka reaktioner om du har förberett dig.

Texten ovan är ett utdrag ur Chefs webbkurs ”Lönesättning och lönesamtal”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.