linda_waxin_kronikor
Foto Oskar OmneLinda Waxin, krönikör på Chef.

Linda Waxin: ”Nu behövs episka ledare”

Stunden för episkt ledarskap är här. Omfamna krisen och var den bästa ledaren du någonsin varit, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.

Sanslösa tider i de svarta svanarnas tecken kräver episka ledare. Statsministern sa i sitt tal till nationen:

Det kommer några få avgörande stunder i livet då man måste göra uppoffringar inte bara för din egen skull utan också för att ta ansvar för din omgivning, för dina medmänniskor och för vårt land. Den stunden är nu. Den dagen är här. Den uppgiften gäller alla.”

Du är viktig för Sverige, för dina medarbetare, alltid, och alldeles särskilt nu. Din uppgift som chef är att ta ditt team igenom denna kris.

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: Aldrig har behovet av goda ledare varit så stort som nu

Här kommer en “håll huvudet kallt och hjärtat varmt” -checklista att hålla i handen i denna corona-tornado.

Det är en hjälp att påminna sig om fyra viktiga tumregler där den första är att sortera för att synliggöra reaktioner och känslor för att både kunna ta hand om dem, men också för att kunna skilja dem från fakta.

Den andra är att reflektera för att medvetandegöra sig kring hur privilegier skiljer sig åt i gruppen som en förutsättning för såväl empati som bra beslut.

Den tredje är resonera för ett lugnt och logiskt beslutsfattande och den fjärde och sista är kommunicera för att insikten om att inget beslut och ingen strategi är bättre än hur den kommuniceras aldrig är så avgörande som i kris.

linda_waxin-vju

Läs också: Chefs nya krönikör Linda Waxin: ”Jag coachar fram det bästa hos människor”

1. Påminn dig om detta:

EQ (emotional intelligence quotient) – sortera. När det går fort, informationen och besluten haglar är det viktigare än någonsin att komma ihåg att sortera i dina och dina medarbetares känslor för att sedan separera dem från fakta. Särskilt viktigt är att identifiera och fånga upp känslan rädsla.

2. Lär dig detta:

PQ (privilege insight quotient) – reflektera. Termen är egenpåhittad men inte desto mindre viktig. Att inte göra sig själv medveten om sina privilegier och därmed vara tondöv för andras perspektiv är alltid dåligt ledarskap. I kris kan det öka oro exponentiellt. I dessa kristider kan det till exempel vara att obetänksamt med priviligierade perspektiv som “är det köpläge på börsen nu?” eller “tänk på att köpa takeaway för att stötta restauranger” om du har medarbetare eller kunder som oroar sig för att alls ha en inkomst framöver. Att visa att du är medveten om och kan lösgöra dig mentalt från dina privilegier är oerhört viktigt för att skapa tillit och trovärdighet när vi står inför en omvälvning som kommer påverka alla i någon mån, hälsomässigt och ekonomiskt.

Bild på ledare som motar bort coronavirus

Läs också: Coronakrisen: Nu startar vi diskussionsforum för alla chefer och ledare i Sverige

3. Hoppa inte över detta självklara:

IQ (intelligence quotient) – resonera. Nu har du sorterat ut känslor från fakta, synat dina privilegier och tagit in en bredd av perspektiv, låt nu besluten fattas under logiska och lugna former.

4. Lägg större kraft än vanligt på detta:

CQ (communication quotient) – kommunicera. Du har nu sorterat, reflekterat, resonerat och fattat beslut. Men det räcker inte. I ett tillstånd av stor ovisshet, mycket information och svallande känslor är det viktigare än någonsin att förpacka besluten tydligt och förklarande, men samtidigt med stor empati för just en mängd olika känslor och perspektiv, med en spräckt privilegiebubbla allra helst.

Omfamna krisen och var den bästa ledaren du någonsin varit. Be EPIC. Din stund är nu.

chefer-3

Läs också: Så förmedlar 3 chefer trygghet i coronakrisen

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Jag tycker att det är svårt att leda en verksamhet från mitt vardagsrum”

”Jag längtar ihjäl mig efter mina kolleger, efter pulsen som uppstår när många människor samlas. Jag missar så mycket när jag bara pratar med folk i telefonen eller möter deras överkroppar på skärmen”, skriver Chefs vd och chefredaktör Cissi Elwin i sin nya krönika.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Möten är nästan alltid sämre live”

Fördelarna med videomöten är många. Så att ge sig i kast med möten på riktigt igen kan bli tufft, menar Chefs krönikör Per Grankvist. "Fysiska möten suger kraften ur mig!"
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Låt inte krisen ta bort din framtidstro”

Vi går från en vår som vi aldrig kommer att glömma till en sommar som just nu är oviss, skriver Chefs chefredaktör och vd Cissi Elwin. 
linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: ”Använd krisen för att syna ditt eget syfte”

”När den invanda världsbilden gungar öppnas en möjlighet för dig att se dig själv klarare”, skriver Linda Waxin i sin nya krönika.
Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Passar företag på att göra sig av med folk nu?”

”Jag är övertygad om att de företag som inte agerade tillräckligt kraftfullt före corona nu passar på att göra sig av med medarbetare”, skriver Chefs gästkrönikör Siri Wikander. ”De lämnar över ansvaret på samhället som får stå för kostnaden för kompetensomställningen.”
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Fanny Vidman, gästkrönikör
Krönikor

Fanny Widman: ”Det är 2020 och kvinnor blir fortfarande förminskade på jobbet”

”Alla kommer att vilja ligga med dig om du är dig själv, Fanny”. Så sa min chef till mig när jag frågade honom hur han tyckte att jag skulle tackla det när många av mina manliga kunder visade andra än affärsmässiga intressen för mig, skriver Fanny Widman i en gästkrönika.